Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten

De Aziatische boktor duikt steeds vaker op in Nederland

Door Fleur 2 min leestijd29 oktober 2019
aziatische boktor

Hij is te herkennen aan een zwart lichaam met witte vlekken. Oorspronkelijk uit Azië, maar zo nu en dan weet hij via hout en planten de weg naar Nederland te vinden. We hebben het over de Aziatische boktor. In 2010 werd het insect voor het eerst in Nederland gevonden en horen we sinds die tijd af en toe weer geruchten dat de Aziatische boktor ergens is gesignaleerd. De boktor is erg vervelend voor de natuur en kan grote schade aanrichten.

Boktorlarven: bomen als doelwit

Het begint allemaal bij de larven van de Aziatische boktor. Bomen en struiken (citrusbomen in het bijzonder) gaan door de aanwezigheid van deze larven helemaal kapot. Ze vreten zich door het hout heen en daardoor ontstaan er heel veel gangen. De boom wordt dus helemaal kapot gevreten van binnen. Loofbomen zullen ook moeten uitkijken voor dit nare insect. Zo zijn er al Aziatische boktorren gevonden in een Esdoorn. De boktor richt zich ook op zogenoemde waardbomen, hier vallen de els, berk en populier bijvoorbeeld onder. Naast deze 3 boomsoorten zijn er in Nederland nog 13 andere waardbomen te vinden.

Het gevaar van de Aziatische boktor

Waar andere kevers zich meestal richten op dood hout, weet de Aziatische boktor ook in levend hout door te dringen. De boorgaten liggen tussen de 1,5 en 2 cm. Het insect doet dit ongestoord, want het heeft in Nederland geen natuurlijke vijanden. Zelfs vogels eten de beesten niet. De verklaring hiervoor is waarschijnlijk dat de vogels niet bekend zijn met de kever en hem daarom links laten liggen. Als de boktor de oorlog heeft verklaard aan een boom, dan kan die het wel vergeten. De manier van de Aziatische boktor om een boom dood te maken, is een fraaie. De boorgangen die de boktor maakt komen tot diep in het hout. Daar wordt de sapstroom onderbroken en wordt het hout zodanig aangetast, dat de boom van binnenuit kapot gemaakt wordt.

Waar komt de boktor vandaan?

De Aziatische boktor komt oorspronkelijk uit China, Japan en Korea. De insecten belanden soms in Nederland door het toenemende handelsverkeer. Zo kunnen ze bijvoorbeeld meeliften in verpakkingshout of geïmporteerde bomen. Het is een groot risico dat deze boktorren zich in Europa gaan vestigen. De Aziatisch boktor is ook nog eens lastig te bestrijden.

Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!