Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten

Verschillende soorten boktor

Door Isabelle 3 min leestijd15 maart 2021
Verschillende soorten boktor

De boktor is het insect dat zich grotendeels schuilhoudt in meubels en/of de houten constructie van jouw huis. Hoe langer de boktor zich schuil kan houden, de meer schade hij aan kan richten. Herken dus de signalen! Helaas zijn er ook nog eens vele soorten boktor, zoals de rode boktor, de vuurboktor en de muskusboktor. Alle soorten zijn hout vernietigers, maar doen dit wel op een eigen manier. Gelukkig maakt de soort boktor niet uit bij de bestrijding. Dezelfde bestrijdingsmethode kan gebruikt worden bij de verschillende soorten boktor.

De vuurboktor

De vuurboktor is een relatief kleine boktor, die voornamelijk buiten voorkomt. Wanneer zij hun eitjes in brandhout leggen, kan de vuurboktor ook in huis voorkomen. Gelukkig is dit zelden het geval.  

  • Uiterlijke kenmerken: rood schild, zwarte kop en pootjes.
  • Grootte: 7 – 12 millimeter lang.
  • Boomsoort: onder de schors van loofbomen, vooral eiken en haardhout.
Vuurboktor

De rode boktor

De rode boktor wordt ook wel de gewone smalboktor genoemd. hij lijkt echter door zijn leefgedrag veel meer op de bonte knaagkever. Het liefst leeft de smalboktor namelijk in dood, rottend en beschimmeld hout. Ook de rode boktor zul je niet snel in huis aantreffen. 

  • Uiterlijke kenmerken: mannetje heeft een bruinachtig schild, vrouwtje heeft een rood schild. Beide hebben ze zwarte, middelgrote antennen.
  • Grootte: 10 – 18 millimeter lang.
  • Boomsoort: dood, rottend en beschimmeld dennenhout.
Rode boktor

De Aziatische boktor

De Aziatische boktor komt, zoals de naam al doet vermoeden, oorspronkelijk uit Azië. Door het toegenomen transport en vliegverkeer, heeft de boktor zich ook in Europa weten te vestigen. De Aziatische boktor legt haar eitjes in de bast van de boom, waardoor deze met transport gemakkelijk meegekomen zijn. 

  • Uiterlijke kenmerken: zwarte kop en zwart schild met witte vlekken. De zes pootjes zijn zwart met blauw grijze uiteinden. De antennen zijn lang en dun, bij vrouwtjes zijn deze 1,5 keer groter dan het lichaam, bij mannetjes zijn deze tot 2,5 keer groter dan het lichaam. De antennen zijn zwart/grijs gestreept.
  • Grootte: 2,5 – 4 centimeter lang.
  • Boomsoort: loofboomsoorten en esdoorn.
Aziatische boktor

De kleine wespenboktor

De naam heeft de kleine wespenboktor vooral te danken aan zijn uiterlijk. De wespenboktor voedt zich daarbij met stuifmeel, dit doet ook denken aan het gedrag van de wesp. De boktor zelf richt geen schade aan hout aan, maar de larven wel. De larven worden ook een stuk ouder dan de volwassen tor. Deze kunnen tot wel twee jaar oud worden. 

  • Uiterlijke kenmerken: relatief korte antennes. Geel met wit gestreept schild en kop. De zes pootjes hebben een donkerrode tot bruine kleur.
  • Grootte: tot 20 millimeter lang.
  • Boomsoort: loofboomsoorten, vooral de bladeren en schors. 
Kleine wespenboktor

De muskusboktor

De muskusboktor, ook wel de wilgenboktor genoemd, komt steeds minder vaak voor in Nederland. Dit komt vooral door de achteruitgang van de groei van wilgen, hier leeft de muskusboktor namelijk in. Deze boktor zul je niet zo snel in huis aantreffen, hij prefereert het buitenleven op een wilg. 

  • Uiterlijke kenmerken: Metaalachtig koper, blauw en groen gekleurd schild. Lange donkerblauwe, vooruitwijzende antennen en drie paar donkerblauwe pootjes.
  • Grootte: tot 3,5 centimeter lang
  • Boomsoort: wilgen
Muskusboktor

Ingrijpen bij houtaantastende insecten

De boktor is een houtaantastend insect die vaak pas laat wordt opgemerkt. Ze hebben dan al veel schade kunnen aanrichten. Denk je een van bovenstaande boktor soorten in huis te hebben? Schakel dan direct een gecertificeerde ongediertebestrijder in. Na een korte inspectie kan de bestrijder inschatten welke bestrijdingsmethode nodig zal zijn.

Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!