Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten

De diervriendelijke ongediertebestrijder

Door Isabelle 4 min leestijd2 februari 2021
De diervriendelijke ongediertebestrijder

De diervriendelijke ongediertebestrijder wordt steeds belangrijker. De publieke opinie laat steeds meer blijken dat dieronvriendelijke bestrijding moet stoppen. De ongediertebestrijders die zijn aangesloten bij ongediertebestrijden.com werken allemaal volgens de IPM-aanpak. Maar, wat houdt een IPM-aanpak in en hoeveel zegt dit over de diervriendelijkheid van een bestrijding?

Het belang van een IPM-aanpak

Veel ongediertebestrijders werken tegenwoordig volgens de IPM richtlijnen, maar wat houden deze richtlijnen nou eigenlijk in? IPM staat voor Integrated Pest Management. Het is een duurzame methode die ziekten en plagen voorkomt en beheerst. 

Bestrijders die volgens de IPM richtlijnen werken, gaan als volgt te werk:

  1. monitoring: het vastleggen van het probleem en de oorzaak is de basis. Vanuit hier kan gekeken worden welke wering en preventie maatregelen getroffen dienen te worden; 
  2. wering: wering moet ervoor zorgen dat ongedierte niet naar binnen kunnen dringen. De bestrijder weet welke materialen en oplossingen effectief zijn;
  3. preventie: met preventie ben je het ongedierte altijd een stapje voor. De preventieve maatregelen zorgen ervoor dat er geen groot probleem ontstaat.

IPM is niet in het leven geroepen voor het dierenwelzijn, maar deze gaan wel hand in hand. IPM is vooral in het leven geroepen voor de bescherming van het milieu en de bescherming van dieren in de omgeving. Bij een IPM-aanpak is het van belang dat een bestrijding van ongedierte zoveel mogelijk voorkomen wordt. Dit wordt gedaan door te monitoren en het aanbrengen van wering. 

Bestrijden met chemische bestrijdingsmiddelen

In de perfecte wereld zou al het ongedierte bestreden worden met 100% natuurlijke middelen, maar dit is helaas niet altijd mogelijk. Natuurlijke middelen zijn soms te mild en daardoor is het mogelijk dat het diertje juist meer lijdt en resistentie opbouwt tegen bestrijdingsmiddelen. Chemische bestrijdingsmiddelen bereiken over het algemeen altijd hun doel. Toch zitten hier ook een aantal nadelen aan. De chemische bestrijdingsmiddelen bestrijden niet alleen het gewenste ongedierte, maar ook de dieren in de omgeving. Vogels kunnen bijvoorbeeld in aanraking komen met het middel en daardoor sterven. Een aantal chemische bestrijdingsmiddelen zijn verboden voor de verkoop aan particulieren. Deze zijn te krachtig en brengen een te groot risico met zich mee.

Professionele ongediertebestrijders volgen veel opleidingen en trainingen om deze middelen met zorg en veiligheid in te kunnen zetten. Zelfs dan worden chemische middelen pas als laatste redmiddel ingezet. Met de professionele chemische bestrijdingsmiddelen zal het diertje zo min mogelijk lijden en zo snel mogelijk sterven. Mits het middel op de juiste manier is ingezet door de diervriendelijke ongediertebestrijder.

Bestrijden met natuurlijke bestrijdingsmiddelen

Wanneer je huisdieren en/of kinderen in huis rond hebt lopen wil je niet zelf gaan bestrijden met chemische middelen. De kans dat zij hiermee in aanraking komen is vrij groot. Bestrijden met chemische middelen kan je dus beter overlaten aan een professionele ongediertebestrijder. Hoewel ongediertebestrijders weten hoe zij met chemische middelen om moeten gaan, gebruiken zij de middelen ook steeds minder graag. Ook gemeenten en boeren gaan steeds vaker natuurlijke vijanden van het ongedierte inzetten, zoals de koolmees bij de processierups. Deze dieren worden uitgezet in probleemgebieden en na een bepaalde tijd wordt er gemonitord of het ongedierteprobleem positief is veranderd. 

Andere natuurlijke bestrijdingsmiddelen bestaan uit ingrediënten die, vanzelfsprekend, uit de natuur komen. Deze middelen zijn vaak met huismiddeltjes zelf te maken. Bestrijden met natuurlijke bestrijdingsmiddelen is niet per definitie diervriendelijk. Wel wordt dit vaak geassocieerd. Hoewel de neveneffecten kleiner zijn dan bij het bestrijden met chemische middelen is het nog steeds mogelijk dat het diertje te veel lijdt. 

Bestrijden met mechanische bestrijdingsmethoden

Kooien en klemmen vallen onder de mechanische bestrijdingsmethoden. Het gebruik van kooitjes bij het vangen van muizen is een veel gebruikte methode, maar is niet per definitie diervriendelijk. De kooitjes staan meestal uit het zicht, hierdoor zal het beestje sterven door uithongering en stress. Niet bepaald diervriendelijk dus. Deze methode wordt afgeraden als je zelf van plan bent te gaan bestrijden. Een professionele ongediertebestrijder weet hoe een middel gebruikt dient te worden en zal hierdoor het middel op een effectieve manier in kunnen zetten. Het ongedierte zo min mogelijk laten lijden staat altijd centraal bij onze professionele ongediertebestrijders

Is diervriendelijk bestrijden mogelijk?

Ja, dit is zeker mogelijk, mits de bestrijdingsmiddelen op de juiste manier door een professionele ongediertebestrijder worden gebruikt. Elk middel heeft een gebruiksaanwijzing. Deze vraagt echter om meer kennis, dan alleen het lukraak volgen van de stappen. De diervriendelijke ongediertebestrijder weet de juiste methode te koppelen aan het te bestrijden ongedierte.

Bronnen:

Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!