Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten

Ongedierte overlast in de winkel

Door Isabelle 4 min leestijd9 februari 2021
Ongedierte overlast in de winkel

Ongedierte komt overal voor. Het is vaak een kunst om het ongedierte buiten te houden. Het kan dan ook wel eens voorkomen dat ongedierte naar binnen dringt, je zult in dit geval direct over moeten gaan op een professionele ongediertebestrijding. Ongedierte ziet er namelijk onsmakelijk uit en verspreidt verschillende ernstige ziektes. Een ongedierteprobleem is dus echt een gezondheidskwestie. Uit onderzoek van RTL Nieuws bleek dat vooral ongedierte overlast in de winkel een probleem vormt. Dode muizen, urine en uitwerpselen worden nog veel gevonden in supermarkten, bakkerijen, slagers en horeca. 

Hoe komt ongedierte in de voedingsmiddelenindustrie terecht?

Muizen en ratten kunnen zich door kiertjes en gaatjes wurmen van slechts een halve centimeter groot. Dit komt doordat zij een zacht skelet hebben. Ze kunnen door openingen kruipen die nog veel kleiner zijn dan hun eigen lichaam. Daarnaast houdt het meeste ongedierte niet van kou, ze zullen altijd op zoek gaan naar een warme plek waar genoeg voedsel te vinden is. Een bakkerij, slager en bijvoorbeeld een supermarkt is dus de perfecte plek voor muizen, ratten en ander ongedierte. Vooral op de plekken waar weinig controle is, zoals opslagruimten en kelders, heeft ongedierte vrij spel. Er zijn echter ook andere invloeden die bijdragen aan de vergroting van een ongedierteprobleem.

HACCP en BRC

Bedrijven die met voedsel werken moeten zich aan strenge protocollen houden. HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points) is een methode om de voedselveiligheid te garanderen. Dit systeem is niet vrijwillig, elk bedrijf in deze sector dient zich te houden aan de regels van het HACCP-systeem. De NVWA houdt hier toezicht op. Ga je als bedrijf in overtreding? Dan kan dit ernstige gevolgen hebben. De BRC (British Retail Consortium) is een ander protocol waar leveranciers van levensmiddelen zich aan moeten houden. Beide protocollen vereisen gedocumenteerde kwaliteitssystemen. Indien deze protocollen niet op de juiste manier worden uitgevoerd, is de kans op ongedierte groot.

Ongecertificeerde ongediertebestrijders

Ongediertebestrijders dienen elke paar jaar opleidingen te volgen. Als ze dit niet doen zullen ze de certificering van ‘beheersing plaagdieren en houtaantastende organismen’ niet ontvangen. Zonder deze certificering kan een ongediertebestrijder zijn werk niet professioneel uitvoeren. Giftige bestrijdingsmiddelen hebben namelijk een gebruiksaanwijzing, als je hier geen ervaring in hebt, of geen opleiding voor hebt gevolgd, is de kans op doorvergiftiging (het vergiftigen van andere dieren in de omgeving) erg groot. Toch blijven er een heleboel oplichters het werk van de ongediertebestrijder uitvoeren. De websites zien er professioneel uit en ook een afspraak maken gaat gemakkelijk. Maar achteraf is het probleem lang niet opgelost of misschien wel erger. Ook kan een groot ongedierteprobleem niet na één behandeling verholpen zijn. Er zullen vervolgstappen ondernomen moeten worden, gebeurt dit niet? Dan komt ongedierte graag weer terug. Om na te gaan of de ongediertebestrijder wel gecertificeerd is, kan je hem naar zijn EVM-certificaat vragen. Deze ziet er als volgt uit:

Hoe kan je zien of bijvoorbeeld een supermarkt zich aan de regels houdt?

  1. Dossiers van de NVWA: de NVWA houdt dossiers bij van bedrijven die in overtreding zijn. Een nadeel van deze tips is dat de dossiers pas heel laat openbaar worden gemaakt. De dossiers zijn dus niet actueel.
  2. HACCP-certificering: als een bedrijf voldoet aan de HACCP regels, zal het bedrijf een HACCP-certificering ontvangen. Vaak worden deze certificeringen trots boven de bar of bij de ingang gehangen. Let wel op het jaartal. Als de certificering vijf jaar oud is, kan je jezelf afvragen waarom de andere jaartallen er niet hangen.
  3. Reviews op Google: bekijk de reviews op Google, deze zijn actueler dan de dossiers van de NVWA en zijn persoonlijke ervaringen. Als iemand ervaring heeft met ongedierte overlast in de winkel, dan is de kans groot dat hij/zij er een review over schrijft. Het nadeel van deze tip is dat bedrijven zelf veel positieve reviews kunnen schrijven en de negatieve reviews niet weergegeven worden.
  4. Houdt het nieuws in de gaten: nieuwsbladen doen hun eigen onderzoeken. Als het een onafhankelijke krant betreft, kan je hier veel nuttige informatie uithalen.

Bronnen

Dode muizen, urine en keutels bij tientallen supermarkten, slagers en bakkers. (2021, 6 februari). RTL Nieuws. https://www.rtlnieuws.nl/onderzoek/artikel/5212540/voedselveiligheid-bakker-supermarkt-vies-nvwa-inspectie-rapporten

Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!