Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten

Mag je een steenmarter bestrijden?

Door Isabelle 2 min leestijd28 december 2020
Mag je een steenmarter bestrijden?

Als je de steenmarter voor de eerste keer ziet, zal je niet zo snel denken dat het een echte lastpak kan zijn. Toch bestempelen wij de steenmarter als ongedierte. Heeft de steenmarter jouw huis uitgekozen als woonplek? Dan is de kans groot dat je er veel last van zal ondervinden. Maar, mag je een steenmarter bestrijden? Het antwoord: nee! De steenmarter is namelijk een beschermde diersoort. Let op! De steenmarter doden is streng verboden en kan je een fikse boete opleveren!

Beschermde diersoort

Een tijd geleden werd de steenmarter met uitsterven bedreigd, vandaar dat het diertje als beschermde diersoort bestempeld werd. Deze stempel heeft zeker goed uitgepakt, want de steenmarters zijn niet meer bedreigd en zelfs stabiel. Helaas voor ons, wij hebben steeds meer last van de marter soort. De wet en regelgeving omtrent een beschermde diersoort omvat onder andere het volgende:

  • het dier mag niet gedood, verwond en/of gevangen worden;
  • het dier mag niet verontrust worden
  • het nest van het dier mag niet vernietigd of verplaatst worden

Heb je last van een steenmarter? Let er dan op dat je bovenstaande misdrijven niet begaat. Je kan hier een fikse boete voor krijgen, of zelfs gevangenisstraf! Laat het verjagen van de steenmarter dus altijd aan een gecertificeerde ongediertebestrijder over, zij weten wat wel en niet mag en effectief is.

Steenmarter verjagen

Het verjagen van de steenmarter is nog niet zo makkelijk. Als de steenmarter het perfecte plekje heeft gevonden, dan gaat hij liever niet meer weg. Je herkent de aanwezigheid van een steenmarter door de vieze geur die ze verspreiden, het stommelende geluid en de ontlasting. Wil je de steenmarter zelf proberen te verjagen? Hieronder vind je onze tips, met de voor- en nadelen.

Steenmarter verjagen met ultrasoon geluid

Hier zijn speciale apparaatjes voor die je kan vinden in een ongedierte speciaalzaak. De steenmarters vinden het geluid niet fijn en blijven er het liefst zo ver mogelijk van uit de buurt. 

Voordeel: het geluid is voor mensen niet hoorbaar 

Nadeel: steenmarters zijn al aardig gewend aan vreemde geluiden. Hierdoor is het mogelijk dat de steenmarter zich er niet aan stoort en gewoon blijft zitten.

Steenmarter verjagen met sterke geuren

De steenmarter heeft een hekel aan sterke geuren. Leg bijvoorbeeld een wc-blokje op de plek waar de steenmarter in zou kunnen kruipen. Ze verstoppen zich het meest in schuren, zolders, dakruimtes, garages en onder de motorkap van je auto. 

Voordeel: goedkope oplossing.

Nadeel: de geur moet elke keer vervangen worden, zodat de steenmarter er niet aan went. Erg tijdrovend dus.

steenmarter in dakgoot

Zoals je in de tips kunt lezen, is een steenmarter een erg slim en aanpasbaar diertje. Vandaar dat ze zo goed kunnen leven in de omgeving van mensen. Het is zeker de moeite waard om bovenstaande tips te proberen, maar wees erop voorbereid dat de steenmarter niet weg blijft. Professionele ongediertebestrijders kunnen je wel een effectieve oplossing bieden!

Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!