Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten
Wij zijn bereikbaar! | Bel voor een afspraak
Bel direct 085-8001123
Home / Steenmarter / Steenmarter in de tuin

Steenmarter in de tuin

Steenmarters zijn in de loop der jaren steeds minder schuw geworden tegenover de mens en al haar bezigheden. Als gevolg hiervan maken steenmarters steeds vaker rustplaatsen in tuinen en woningen. De steenmarter legt hier voorraden voedsel aan en brengen jongen groot bij die rustplaatsen. Steenmarters hebben een uitstekend aanpassingsvermogen. Steenmarters richten grote schade aan als ze eenmaal in je tuin of in je huis zitten.

Steenmarter in de tuin

Waar vind je steenmarters?

Steenmarters komen ze steeds dichterbij de bewoonde wereld. Steenmarters schuwen steeds minder geluiden en obstakels die door de mens gemaakt zijn. Steenmarters maken graag een rustplaats op een droge warme plek. Je vindt ze bijvoorbeeld op zolders, onder daken, in schuurtjes of een steenmarter in de tuin.

Waarom zitten steenmarters in mijn tuin?

Steenmarters schuwen de mens dus steeds minder en nestelen zich in tuinen en huizen. Maar wat hebben steenmarters dan te zoeken in je tuin? Het antwoord is voedsel. Steenmarters eten vrijwel alles:

 • insecten
 • konijnen
 • kippen
 • appels
 • bessen

Als dit te vinden is in je tuin, weten steenmarters dit direct te vinden. Het voordeel hiervan is wel dat steenmarters minder snel je huis ingaan, omdat ze zich al nestelen in je tuin.

Overlast door steenmarters

Anders dan muizen, heb je bij steenmarters echt last van gebonk in plaats van licht getrippel. Deze geluidsoverlast is erg vervelend, zeker als de steenmarter op je zolder zit. Behalve geluidsoverlast heeft de steenmarter nog een vervelende gewoonte. De steenmarter staat er namelijk om bekend om voorwerpen in latrines achter te laten. Latrines zijn rijen van:

 • uitwerpselen
 • urine
 • dode dieren

Je kan je voorstellen dat zo’n hoop na een tijdje een enorme stank produceert. Als je dit in je huis ziet, neem dan direct contact met ons op voor professionele bestrijding.

Schade door steenmarters in huis

De eerste schade ontstaat al als een steenmarter besluit om zich in je huis te nestelen. Als ze onder je dak gaan zitten, betekent dat al dat er een of meerdere dakpannen sneuvelen. Als ze zich eenmaal in je huis hebben genesteld, richten ze verdere schade aan. Steenmarters zijn dol op draden, bekabeling en ander loshangend materiaal. Ze gaan ook rustig met glas of steenwol aan de haal, al is het maar om mee te spelen. Je hoeft ook niet raar op te kijken als je autoschade hebt. Mensen melden ook vaak dat ze onrustig slapen doordat ze weten dat er ergens op zolder een beest zijn nest bouwt.

Schade door steenmarter in de tuin

Als steenmarters voedsel in je tuin vinden, gaan ze dit opeten en richten ze schade aan bij planten. Steenmarters nestelen zich het liefst in oude schuurtjes of in holle bomen in je tuin. Behalve je planten en bomen gaan steenmarters soms nog achter ander voedsel aan. Als je bijvoorbeeld kippen in je tuin hebt, dan komen er steenmarters op de eieren af. De steenmarters zullen niet snel je kippen doden, behalve als er onenigheid ontstaat. Bescherm je kippenren met stevig materiaal, zodat steenmarters er niet bij kunnen. Als je zelf niet weet hoe je steenmarters moet weren, neem dan contact met ons op.

Steenmarter onder de motorkap

Steenmarters houden van droge en warme plekken. Als gevolg hiervan nestelen ze zich graag onder de motorkap van je auto. Steenmarters worden ook aangetrokken door de bekabeling die zich onder de motorkap bevindt. Ze willen testen of ze dit kunnen eten en gaan ermee spelen. Dit heeft als gevolg dat je hele auto wordt aangetast als een steenmarter daar zit. Sommige fabrikanten proberen dit tegen te gaan, maar de motorkap blijft een fijne schuilplaats voor de steenmarter. Er zijn echter wel maatregelen die je kan treffen om overlast van steenmarters te voorkomen.

Autoschade voorkomen

Er zijn enkele dingen die je kunt doen om de steenmarter te weren uit je auto.

 • Plaats bijvoorbeeld een rooster onder je auto, zodat steenmarters niet onder de motorkap kruipen.
 • Het is ook mogelijk om een apparaatje onder je motorkap te installeren die elektrische schokjes afgeeft. Zodra de steenmarter onder de motorkap komt, krijgt hij onschuldige, elektrische schokjes. Dit verjaagt de steenmarter uit de motorkap.
 • Of schaf een apparaatje aan die ultrasone geluiden uitzendt. Hier houden steenmarters niet van en ze blijven dan ook op afstand.

Dit zijn allemaal diervriendelijke oplossingen om steenmarters effectief te verjagen.

Steenmarters zelf bestrijden

Kijk uit welke maatregelen je treft tegen de steenmarters. Steenmarters zijn namelijk een beschermde diersoort. De maatregelen die wel doeltreffend zijn, zijn vaak verboden omdat steenmarters als gevolg hiervan overlijden. Wil je de steenmarters in de tuin verjagen? Het helpt niet om de steenmarters te bestrijden met schoonmaakmiddelen of met zogenaamde nare geuren of geluiden. De steenmarter heeft zichzelf inmiddels zo goed aangepast dat ze hier niet meer door worden afgeschrikt. Met schoonmaakmiddelen los je ook niks op, want dit heeft geen effect op steenmarters.

Steenmarters verjagen

Steenmarters zorgen voor erge overlast, dus logisch dat je daar meteen vanaf wilt. Steenmarters zijn een beschermde diersoort, maar wij hebben de juiste technieken om de steenmarter af te schrikken en weg te jagen. Het is het beste om direct professionele bestrijding in te schakelen als je steenmarters signaleert in je tuin. Zij weten precies welke technieken er nodig zijn om de steenmarter definitief te verjagen. Heb je last van een steenmarter, neem dan direct contact met ons op voor professionele bestrijding.

Snel geholpen Bel onze bestrijder
 • Snel van je probleem af
 • Eerlijk & transparant
 • Vrijblijvend advies
 • Bestrijding door een vakman
 • Binnen 24 uur geholpen
085-8001123
Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!