Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten

4 tips om houtworm te herkennen

Door Isabelle 2 min leestijd29 maart 2021
Houtworm

Houtworm is een groep van houtaantastende insecten dat voor veel ellende kan zorgen. Ze zitten niet alleen in houten meubels, maar ook in de houten constructie van je huis. Als dit het geval is, zal dit voor zeer gevaarlijke situaties zorgen. Het is dus van belang dat je de beestjes op tijd opmerkt en de grootste schade voor bent. Maar, hoe kun je de aanwezigheid van houtworm herkennen? Hier vind je 4 tips.

1. Uitvliegopeningen in onbehandeld hout

Hout knagende insecten zitten in onbehandeld hout. Dit betekent dat het hout niet behandeld is met een beits of verflaag. Wanneer hout wel is behandeld, kunnen de meeste houtwormen hun weg niet in het hout knagen. Het is daarom erg belangrijk dat je altijd houten meubels en steunbalken voorziet van een laagje verf of beits.

De uitvliegopeningen ontstaan doordat de larven van de houtworm na enige tijd uitvliegen als volwassen houtwormkever. Ze boren dan hun weg naar het oppervlak, waardoor ronde uitvliegopeningen ontstaan. Zie je deze ronde gaatjes? Je kunt aan de kleur van de gaatjes zien of het gaat om een verse besmetting of een oude besmetting. Donker gekleurde gaatjes duidt op een oude besmetting, alle houtwormen zijn dan als het goed is al uitgevlogen. Als de gaatjes licht gekleurd zijn, dan is de kans groot dat de besmetting vers is en dat er nog een aantal houtwormen in het hout zitten. Onderneem direct actie wanneer dit het geval is.

Ronde houtworm gaatjes in hout

2. Boormeel op de grond 

Vers boormeel betekent over het algemeen dat het hout is besmet met houtworm. Door het vele knagen komt er veel zaagsel los. Wanneer de gaatjes aan het oppervlak ontstaan, wordt dit boormeel naar buiten geduwd. Zie je boormeel op de grond liggen? Dan heb je te maken met een actieve besmetting.

3. Knagend geluid in het hout

De larven van de houtworm vreten hun weg door het hout. Niet zo gek dus dat je een knagend geluid kunt horen. Tijdens de zomermaanden zul je het geluid eerder horen dan tijdens de wintermaanden. Dit is echter niet altijd meer het geval, omdat de temperatuur in huis het gehele jaar vrij constant is.

4. Afgebrokkeld hout

Wanneer houtworm zich schuilhoudt in houten meubels is het mogelijk dat je afgebrokkelde stukken hout en hoekjes ziet. Dit komt doordat de vele gangen van de houtworm het draagvermogen van het meubelstuk verminderen. De kans dat je je houten meubel weg kunt gooien is vrij groot. 

Afbrokkelend hout door houtworm

Wat kun je doen tegen houtworm?

Zie je bovenstaande kenmerken? Dan kun je het beste direct overgaan op een professionele bestrijding. Houtworm en andere hout knagende insecten kunnen niet zelf bestreden worden. De bestrijdingsmiddelen voor particulieren bereiken nooit alle verstopte houtwormen. Laat het bestrijden van houtworm en andere hout knagende insecten over aan een professionele ongediertebestrijder bij jou in de buurt.

Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!