Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten

Hoe maak je een wespenval?

Door Isabelle 2 min leestijd10 mei 2021
Hoe maak je een wespenval?

Wespen vangen hoeft niet duur te zijn, met een aantal huis-, tuin- en keukenspulletjes kun je zelf al snel een effectieve wespenval maken. Let er wel op dat je per seizoen het lokmiddel vervangt, wespen zoeken namelijk naar ander voedsel in de loop van het seizoen. Dit komt doordat ze in het begin van het wespenseizoen nog groeiende larven hebben en aan het einde van het seizoen alleen nog zelf moeten eten. Heb je echter een wespennest in de tuin, dan heeft het vangen van wespen waarschijnlijk weinig zin. Voor de bestrijding van wespen kun je het beste een ongediertebestrijder inschakelen.

Wat heb je nodig voor een wespenval?

 • twee tot drie lege frisdrankflessen
 • olijfolie
 • keukenrol
 • schaar
 • tape
 • draad
 • vlees of dierlijk vet
 • siroop

Hoe maak je een wespenval?

 1. Knip het bovenste deel van 2 frisdrankflessen af.
 2. Smeer de binnenkant in met wat olijfolie, zo kunnen de wespen niet meer omhoog klimmen.
 3. Knip in de hele fles aan weerszijden twee gaten en zet de bovenste frisdankflessen met de opening in de gaten. Je hebt nu een opening gecreëerd voor de wespen.
 4. Plak de twee delen aan elkaar met tape.
 5. Maak aan weerszijde gaatjes met de schaar.
 6. Hang je de wespenval in juni/juli op? Voeg dan dierlijk vet toe aan de fles.
 7. Hang je de wespenval in juli/augustus op? Voeg dan een laagje siroop toe.

Hang meerdere flessen in je tuin voor het beste resultaat. Ververs de inhoud ook regelmatig.

Wanneer moet je een wespenval ophangen?

Wespen beginnen aan de bouw van het nest in april/mei. Je zult dan nog niet veel last hebben van de wespen. De meeste overlast start meestal in juli/augustus, maar dit wil je natuurlijk graag voor zijn. Hang de wespenval dus in juni op en gebruik dierlijk vet of vlees als lokmiddel. De larven zijn tijdens deze periode nog in de groei, de volwassen wespen gaan dan op zoek naar dierlijke eiwitten voor de larven. In juli/augustus zijn alle wespen volgroeid en zoeken de wespen alleen nog naar suikerhoudende producten. Voeg in deze periode dus een suikerrijke siroop aan de wespenval toe. 

Zit er een wespennest in jouw omgeving?

Heb je ontzettend veel last van wespen? Ga dan op onderzoek uit. Het is namelijk goed mogelijk dat er een wespennest in jouw omgeving zit. Een wespenval op hangen heeft dan geen zin meer. Bel direct een gecertificeerde ongediertebestrijder om gevaarlijke situaties te voorkomen. 

Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!