Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten
Wij zijn bereikbaar! | Bel voor een afspraak
Bel direct 085-8001123
Home / Wespen / Spreekbeurt over wespen

Spreekbeurt over wespen

Houd je jouw spreekbeurt over wespen? Wat leuk! Hieronder vind je de belangrijkste informatie over wespen.

Spreekbeurt over wespen

Wespen

Wespen, iedereen kent ze wel. Wespen staan bekend om hun agressieve gedrag en om het feit dat ze steken. Veel mensen zijn bang voor wespen. Wespen zijn echter ook nuttige dieren. Het zijn goede insectenbestrijders bijvoorbeeld. Leer hier nog meer voor je spreekbeurt over wespen.

Soorten wespen

In Nederland komen een aantal soorten wespen voor. De meest bekende soort wesp is de gewone wesp. Daarnaast komt de Duitse wesp veel voor. Dit is net zoals de gewone wesp een papierwesp. Deze soorten wespen worden papierwespen genoemd, omdat ze hun wespennesten van papier maken. De gewone wesp en de Duitse wesp worden ook wel limonadewespen genoemd.

Uiterlijk van een wesp

Het verschil qua uiterlijk tussen de gewone wesp en de Duitse wesp is heel klein. Een gewone wesp wordt 10 tot 15 mm lang en is zwart geel gestreept. De Duitse wesp lijkt veel op de gewone wesp, maar heeft nog die zwarte stippen op de kop. Het lichaam van wespen bestaat uit een kopstuk en een borststuk met twee paar vleugels. Daarnaast hebben de vrouwelijke wespen een angel, waarmee ze kunnen steken.

Hoe leven wespen?

Wespen leven in een kolonie. Een kolonie is een groep dieren van dezelfde soort die bij elkaar wonen. Een wespenkolonie bestaat uit een koningin, mannetjes en werksters:

 • Koningin: De koningin paart met de mannetjes voor nakomelingen. Daarna verlaten de mannetjes in het najaar het wespennest. De koninginnen zoeken dan een plek om de winter door te komen.
 • Mannetjes: Een mannetje heet ook wel een dar. Mannetjes zorgen ervoor dat de koningin bevrucht wordt. Daarna gaan ze meteen dood.
 • Werksters: Wanneer de koningin haar eitjes heeft gelegd, komen na een maand ongeveer de werksters uit. Die nemen dan de bouw van het wespennest over van de koningin, zorgen voor de anderen in het nest en verdedigen het wespennest. In het najaar gaan de werksters dood.

Wespensteek

Wespen steken met hun angel wanneer ze zich bedreigd voelen. Wanneer een wesp steekt, spuit hij een gifstof in je lichaam. Hierdoor krijg je een rode, jeukende bult. Een wesp kan meerdere keren steken zonder zijn angel te verliezen, bijen verliezen deze al na een enkele steek. Een wespensteek is pijnlijk, maar kan verder geen kwaad. Behalve als je allergisch bent voor een wespensteek, dan moet je snel het alarmnummer bellen.

Wespennest

In het voorjaar begint de koningin met het bouwen van het nest. Als de werksters zijn uitgekomen, gaan zij verder met de bouw. Het wespennest maken ze door houtvezels fijn te kauwen. Daarna bouwen ze het nest in dunne laagjes op, waardoor het net op papier lijkt. Een wespennest herken je aan de raten, welke zeshoekig gevormd zijn.

Weetjes over de wesp

 • Wist je dat er in een wespennest wel 5000 wespen kunnen leven?
 • Wist je dat het gif van wespen andere wespen aantrekt?
 • Wist je dat er gevallen bekend zijn waarbij 20 steken dodelijk waren?
 • Wist je dat wespen niet zwermen?
 • Wist je dat een wespennest maar een jaar gebruikt wordt?

Succes met je spreekbeurt!

Zo, nu hebben we je aardig op weg geholpen hè? Je moet natuurlijk niet letterlijk deze spreekbeurt over wespen overnemen. Probeer er je eigen verhaal van te maken, zodat het natuurlijk overkomt!

Snel geholpen Bel onze bestrijder
 • Snel van je probleem af
 • Eerlijk & transparant
 • Vrijblijvend advies
 • Bestrijding door een vakman
 • Binnen 24 uur geholpen
085-8001123
Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!