Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten
Wij zijn bereikbaar! | Bel voor een afspraak
Bel direct 085-8001123
Home / Ovenvisjes / Ovenvisjes zelf bestrijden

Ovenvisjes zelf bestrijden

Ovenvisjes wil je liever niet in je huis of bedrijfspand tegenkomen. De insecten zitten vaak op moeilijk te bereiken plekken en zijn vaak alleen ’s nachts actief, waardoor ze lastig te bestrijden zijn. Hieronder geven we je tips om ovenvisjes zelf te bestrijden.

Ovenvisjes zelf bestrijden

Voorkomen is beter dan genezen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Je kunt er dus het best voor zorgen dat ovenvisjes in je huis of bedrijf niet binnenkomen. Ovenvisjes komen af op hoge temperaturen en ruimten met een lage luchtvochtigheid. Zorg ervoor dat je huis goed geventileerd is en zet regelmatig een raam open in ruimten die aantrekkelijk zijn voor ovenvisjes. Zorg er daarnaast voor dat losse vellen behang worden dichtgeplakt, sluit voedsel altijd goed af en berg belangrijke papieren en fotoboeken op in luchtdichte verpakkingen. Gebruik hier bijvoorbeeld plastic voor.

Ovenisjesspray

Heb je last van een ovenvisjesplaag? Dan wil je natuurlijk het liefst dat die zo snel mogelijk uit je huis verdwijnt. Je kunt dit bijvoorbeeld doen met een ovenvisjesspray. Ovenvisjessprays zijn verkrijgbaar in de meeste doe-het-zelf-winkels. Hier vertellen we je hoe een ovenvisjesspray werkt en wat de voor- en nadelen zijn. Wat belangrijk is om te weten, is dat ovenvisjessprays ook vaak onder de noemer ‘zilvervisjesspray’ worden verkocht. De meeste sprays werken namelijk voor zowel ovenvisjes, zilvervisjes als papiervisjes.

Hoe werkt een ovenvisjesspray?

Een ovenvisjesspray werkt meestal op basis van twee actieve stoffen: permethrin en tetramethrin. Wanneer ovenvisjes deze stoffen binnen krijgen, gaan ze vrijwel direct dood. De sprays hebben meestal een dunne, lange spuitlans, waardoor de spray uitermate geschikt is om moeilijk te bereiken oppervlakken, zoals kieren en gaten, te behandelen waar de ovenvisjes zich vaak schuilhouden. De werking van een ovenvisjesspray is ongeveer zes weken.

Toepassing ovenvisjesspray

Een ovenvisjesspray is zowel met als zonder spuitlans te gebruiken. Zonder spuitlans is de spray geschikt voor meerdere soorten oppervlakken, zoals apparatuur, kasten en meubels. Houd de spray op een afstand van zo’n 20 centimeter en spuit over de te behandelen plekken met een zwaaiende beweging. De oppervlakken dienen licht bevochtigd te worden. Moeilijk te bereiken plekken, zoals kieren en gaten, zijn te behandelen door middel van de spuitlans. Voor een effectieve werking is het belangrijk de behandelde oppervlakken tijdens het schoonmaken van je huis zo veel mogelijk te vermijden. Herhaal eventueel voor een betere bestrijding. Behandel nooit grote oppervlakken, zoals wanden en vloeren. Het is belangrijk om ruimten die behandeld zijn enige tijd goed te ventileren.

Is ovenvisjespray effectief?

Het voordeel van een ovenvisjesspray is dat deze vaak niet erg duur is en gemakkelijk in gebruik is. Daarnaast is de spray vanwege de dunne spuitlans erg geschikt om moeilijk te bereiken plekken te behandelen. Het nadeel van een ovenvisjesspray is dat het gezondheidsrisico’s met zich mee brengt, vooral voor kleine kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar. Door hand-mond-contact kunnen ze het insecticide binnen krijgen, zelfs enkele weken na de bespuiting! Het gebruik van de spray is dan ook af te raden wanneer je kleine kinderen in huis hebt. Daarnaast kun je een ovenvisjesspray niet gebruiken op plekken of in apparaten waar voedsel wordt bereid. Doordat ovenvisjes vaak in bakkerijen voorkomen of thuis in de buurt van ovens, is de spray hier niet erg doeltreffend.

Ovenvisjesval

Ovenvisjes in huis zijn erg vervelend. Het liefst wil je ze dan ook zo snel mogelijk bestrijden. Maar heb je kleine kinderen of huisdieren? Dan wil je het liefst niet met chemische middelen de ovenvisjes bestrijden. Een ovenvisjesval kan dan een oplossing bieden. Hier leggen wij je uit hoe zo’n val werkt, hoe je het moet inzetten, zodat het tot een effectieve bestrijding leidt en wat de voor- en nadelen ervan zijn. Een ovenvisjesval is overigens ook te gebruiken om papiervisjes en zilvervisjes te bestrijden.

Hoe werkt een ovenvisjesval?

Een ovenvisjesval is als het ware een klein doosje die je op een vlakke ondergrond plaatst. In de val zit een lokstof (feromoon) waar ovenvisjes door worden aangetrokken. De ovenvisjes komen op de lokstof af en kruipen het doosje in. In de val zit een lijmlaag, waar de ovenvisjes aan vast blijven plakken. Ze komen de val niet meer uit en gaan uiteindelijk dood. Doordat het aantal ovenvisjes in huis steeds kleiner wordt, wordt ook de kans op voortplanting kleiner. Op den duur zijn alle ovenvisjes bestreden. Een ovenvisjesval werkt tot 6 maanden.

Toepassing ovenvisjeval

Meestal is de val direct te gebruiken of zet je hem met een paar simpele vouwen in elkaar. Het is belangrijk om de val op een vlakke ondergrond te zetten, zodat het voor de ovenvisjes gemakkelijk is om erin te kruipen. Kies hierbij voor plekken waar zich veel ovenvisjes bevinden, zoals in de buurt van ovens, boekenkasten of warme ruimten rondom de cv-ketel. Plaats de vallen niet in de buurt van geurblokjes of geurolie. Ovenvisjes ruiken de lokstof dan niet meer. Plaats de vallen op minstens één meter afstand van deze plekken. Vervang de val na uiterlijk 6 maanden of eventueel eerder wanneer je het idee hebt dat de val niet meer werkt. Gebruikte vallen kun je gewoon bij het huisvuil weggooien.

Is een ovenvisjesval effectief?

Zoals gezegd, is een voordeel dat een ovenvisjesval geen giftige stoffen bevat en daardoor niet schadelijk is voor de gezondheid. Daarnaast heeft een ovenvisjesval een langdurige werking. Een nadeel is dat je veel geduld moet hebben voordat de hele ovenvisjesplaag is bestreden. Het beste is dan ook om meerdere vallen op verschillende plekken in je huis te plaatsen. Wil je jezelf moeite besparen? Maak dan gebruik van professionele ongediertebestrijding.

Professionele bestrijding

Het nadeel van een ovenvisjesval is dat je veel geduld moet hebben totdat alle ovenvisjes de val bereiken. Gebruik er het liefst dus meerdere, die je op verschillende plekken in je huis plaatst. Een ander nadeel is dat deze vallen juist de ovenvisjes en andere franjestaarten lokken. Daarnaast bereik je met de ovenvisjesspray ook lang niet alle ovenvisjes. Ook hier heb je dus veel geduld voor nodig. Om de bestrijdingsmiddelen zo effectief mogelijk te gebruiken, is het belangrijk altijd goed de gebruiksaanwijzing te lezen voor gebruik. Het meest effectief is om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen voor een effectieve ovenvisjesbestrijding.

Snel geholpen Bel onze bestrijder
  • Snel van je probleem af
  • Eerlijk & transparant
  • Vrijblijvend advies
  • Bestrijding door een vakman
  • Binnen 24 uur geholpen
085-8001123
Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!