Mogen wij je helpen?

Waar woon je?
Opnieuw

Ovenvisjes zelf bestrijden

Ovenvisjes wil je liever niet in je huis of bedrijfspand tegenkomen. De insecten zitten vaak op moeilijk te bereiken plekken en zijn vaak alleen ’s nachts actief, waardoor ze lastig te bestrijden zijn. Hieronder geven we je tips om ovenvisjes zelf te bestrijden.

Voorkomen is beter dan genezen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Je kunt er dus het best voor zorgen dat ovenvisjes je huis of bakkerij niet binnenkomen. Ovenvisjes komen af op hoge temperaturen en ruimten met een lage luchtvochtigheid. Zorg ervoor dat je huis goed geventileerd is en zet regelmatig een raam open in ruimten die aantrekkelijk zijn voor ovenvisjes. Zorg er daarnaast voor dat losse vellen behang worden dichtgeplakt, sluit voedsel altijd goed af en berg belangrijke papieren en fotoboeken op in luchtdichte verpakkingen. Gebruik hier bijvoorbeeld plastic voor.

Ovenvisjesspray

Een goed werkend bestrijdingsmiddel is een ovenvisjesspray. Deze zijn verkrijgbaar in de meeste doe-het-zelf-winkels. Deze spray heeft vaak een dunne en lange spuitmond, ook wel spuitlans genoemd. Hiermee is de spray eenvoudig in gebruik en bereikt het kieren, gaten en andere plekken waar de insecten zich vaak schuilhouden. Richt de spray op deze plekken en spray net zo lang tot de plekken zichtbaar vochtig zijn. Overige oppervlakten, zoals meubels en apparaten bespuit je licht op een afstand van 20 centimeter. Alle ovenvisjes, maar ook zilvervisjes en papiervisjes die over de bespoten plekken heenlopen, gaan na enige tijd dood. De werking van een ovenvisjesspray is ongeveer twee maanden.

Ovenvisjesval

Een andere manier om ovenvisjes zelf te bestrijden, is door gebruik te maken van een ovenvisjesval. Zet deze val bijvoorbeeld in de keuken, op warme plekken rondom de cv-ketel of in de boekenkast. In de val zit een aantrekkelijk feromoon, ook wel lokstof genoemd. Wanneer de ovenvisjes aangetrokken worden tot deze lokstof, lopen ze over een lijmlaag om de stof te bereiken. De ovenvisjes blijven hieraan kleven en gaan uiteindelijk dood. Let er goed op dat de val op een vlakke ondergrond staat, zodat de ovenvisjes er gemakkelijk in kruipen. De werking van een ovenvisjesval is ongeveer zes maanden. De val is ook geschikt voor zilvervisjes en papiervisjes.

Geduld

Het nadeel van een ovenvisjesval is dat je veel geduld moet hebben totdat alle ovenvisjes de val bereiken. Gebruik er het liefst dus meerdere, die je op verschillende plekken in je huis plaatst. Een ander nadeel is dat deze vallen juist de ovenvisjes en andere franjestaarten lokken. Daarnaast bereik je met de ovenvisjesspray ook lang niet alle ovenvisjes. Ook hier heb je dus veel geduld voor nodig. Om de bestrijdingsmiddelen zo effectief mogelijk te gebruiken, is het belangrijk altijd goed de gebruiksaanwijzing te lezen voor gebruik. Het meest effectief is om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen.

Heb je vragen?

We helpen je graag op weg. Van maandag tot en met vrijdag zijn we tussen 08.30 en 17.00 bereikbaar per chat.