Neem contact op
Contact met onze muizenbestrijder
- Transparant over de kosten en bestrijding
- Verzekerd tegen schade
- Altijd een vooraf afgesproken prijs
- Vakkundig muizenbestrijder
- Gediplomeerd en gecertificeerd
Liever direct telefonisch contact?
Als er muizen leven in jouw leefomgeving is het van belang om zo snel mogelijk een muizenbestrijding uit te (laten) voeren om eventuele gezondheidsrisico’s, overlast en schade aan je woning voor te zijn. Lees hier meer over de verschillende manieren om muizen zelf te bestrijden.
Muizen zijn schuchtere dieren. Zelf muizen bestrijden is dan ook lastig. Zodra ze gevaar ruiken, gaan ze er snel vandoor. Muizen zelf bestrijden kun je proberen door middel van:
Het nadeel van deze bestrijdingsmiddelen tegen muizen is dat ze zonder de juiste kennis niet effectief genoeg worden ingezet om een flinke muizenplaag te bestrijden. Om te voorkomen dat een muizenplaag groeit of na bestrijding terugkeert, laat je het muizen bestrijden over aan een professionele muizenbestrijder.
Wil je muizen zelf bestrijden, dan moet je eerst weten waar de muizen in huis zich schuilhouden.
Krassende geluiden
Hoor je ’s nachts krassende geluiden? Dit zijn vaak trippelende of knagende muizen.
Muizenkeutels
Heb je hagelslag “achtige” uitwerpselen gevonden? Dit zijn muizenkeutels.
Penetrante geur
Ruik je een muskus-achtige geur? Dit is de penetrante lucht van muizenurine.
Knaagschade
Heb je schade aan voedsel, meubels, dozen of kabels? Muizen knagen hele dag.
Muizen zelf bestrijden is niet eenvoudig. Muizen zijn namelijk van nature zeer voorzichtig en gaan daarom niet snel af op het onzekere. Dit kan de geur van muizengif zijn of de aanwezigheid van muizenvallen of muizenlokdoosjes. Als je muizen zelf bestrijden wilt, dan moet je in ieder geval de volgende maatregelen treffen. Zorg dat muizen je huis niet binnen kunnen komen door alle gaten en kieren te dichten. Bewaar daarnaast al je voedsel in afsluitbare plastic bakken, zodat muizen er niet bij kunnen.
Heb je muizen in huis? Muizen zelf bestrijden is niet eenvoudig, maar er zijn verschillende manieren die je kunt proberen om van deze ongenode gasten af te komen. Je kunt als eerste een poging wagen om de muizen uit je huis te verjagen of te vangen. Mocht dit niet lukken, kan je overgaan om deze onhygiënische knaagdieren te bestrijden met bestrijdingsmiddelen.
De beste middelen om zelf muizen te bestrijden noemen we muizenklemmen of muizenvallen. In de volksmond is een muizenklem hetzelfde als een muizenval, terwijl er toch echt duidelijke verschillen zijn! Muizenvallen zijn vrij van gif en vormen geen risico op vergiftiging van kinderen of (huis)dieren. Muizenklemmen zijn bedoeld om muizen direct te doden, terwijl muizenvallen bedoeld zijn om muizen levend te vangen. Een muizenval of muizenklem plaats je het beste langs muren, op de looproutes van de muis. Bij zowel muizenklemmen als muizenvallen kan je als lokstof het beste pindakaas gebruiken.
Muizenklemmen zijn meestal gemaakt van kunststof of hout en worden voorzien van lokaas. Als het lokaas is aangebracht moeten ze worden gespannen en op een veilige plek worden neergezet. Wanneer de muis probeert van het voer te eten klapt de val dicht en “slaat” zo de muis dood. Dit is een snelle, relatief humane manier om van muizen af te komen. Controleer de muizenvallen regelmatig want een niet opgemerkte “gedode muis” kan voor een nare geur en onhygiënische toestanden zorgen. Dit geldt natuurlijk ook voor het lokaas!
Muizenvallen zijn bedoeld om muizen levend te vangen en ze zijn er in vele soorten en maten. Meestal worden ze gemaakt van kunststof of staal en ze worden het beste gebruikt in combinatie met lokaas. Na het aanbrengen van lokaas wordt de muizenval het beste geplaatst op een plek waar de muizen veel komen, vaak op een looproute, tegen de muur. Wanneer de muis binnen loopt in de val zal deze “dicht” vallen of de uitgang blokkeren. Gevangen worden kan bij een muis erg veel stress opwekken, daarom moet je de val met regelmaat controleren. Een gevangen muis kan worden uitgezet buiten je leefomgeving, bijvoorbeeld in het bos.
Om muizen levend te vangen gebruik je een muizenvangkooi. Een vangkooi zorgt ervoor dat de muis slechts tijdelijk gevangen gehouden wordt en ze hebben geen dodelijke werking. De meeste van deze diervriendelijke muizenvangkooien maken gebruik van een wipwerking of een klepwerking. Om de muizen te lokken plaats je pindakaas, appel of kaas in de val. Wanneer de muis de val eenmaal binnen is getreden, zorgt de klep of de wip ervoor dat de muis niet naar buiten kan. De muis laat je vrij in de natuur of op een afstand van minimaal 100 meter van je woonomgeving, zodat de muis niet terugkeert.
Bij het gebruik van muizengif plaats je gif houdend lokaas zoals muizenkorrels, pasta of blokjes in de daarvoor bestemde “lokdoosjes” of “lokaasdepots”. Het mag nooit los worden gestrooid! Ook is het erg belangrijk dat er geen andere voedselbronnen voor de muizen aanwezig zijn, anders zal er niet of nauwelijks van het lokaas worden gegeten. De lokdoosjes met muizengif zet je neer op de plekken waar de muizen regelmatig worden gesignaleerd, uit het zicht en bereik van kinderen en dieren. De muizen komen af op de geur van het lokaas, eten ervan en sterven na meerdere opnames.
Zelf muizen bestrijden met muizengif is niet zo eenvoudig en risicovrij als het klinkt. Er zijn (op dit moment) nog enkele producten in de winkel te krijgen, maar wij vinden het belangrijk dat je jezelf goed informeert over de risico’s en gebruikswijze voordat je ze inzet. Muizengif is bij verkeerd gebruik schadelijk voor het milieu en je gezondheid. Los daarvan zijn verkeerd toegepaste middelen enorm dieronvriendelijk. Gebruik daarom alleen muizengif als het echt nodig is maar schakel op dit punt liever een professionele ongediertebestrijder in die de muizen op effectieve wijze en zonder risico’s kunnen bestrijden. Per 2023 wordt de verkoop van gifstoffen aan particulieren verboden.
Er zijn nog steeds partijen die lijmplaten of lijmplanken aanbieden of verkopen. Wij raden deze methode af, het is simpelweg zeer dieronvriendelijk. De inzet van lijm tegen knaagdieren is al jaren zeer omstreden en de inzet ervan is verboden. Diverse (overheids)instanties strijden al lang voor een verkoopverbod maar deze wens lijkt niet omgezet te worden in harde wetgeving en handhaving. Als je muizen levend wil vangen raden wij aan om hiervoor een muizenval of vangkooi in te zetten.
Je kunt proberen om muizen te verjagen met geuren. Muizen houden niet van pepermunt, lavendel, kruidnagel, kamille, chilipeper en eucalyptus of muntolie. Door het verspreiden van deze geuren rondom de plekken waar de muizen zijn gesignaleerd kan je proberen muizen af te schrikken. Je kunt bijvoorbeeld een schoteltje neerleggen met een van deze stoffen. Deze methode is helaas nooit een garantie op een muizenvrije leefomgeving.
Heb je last van een muizenplaag en lukt het niet om er zelf vanaf te komen? Dan is het aangeraden om zo snel mogelijk een professionele muizenbestrijder in te schakelen. Gediplomeerde bestrijders hebben de beschikking over zwaardere middelen en misschien nog wel belangrijker, de ervaring en kennis om je er duurzaam vanaf te helpen. Lees hier meer over professionele muizenbestrijding of maak direct een afspraak met een muizenbestrijder.
Neem contact op
Liever direct telefonisch contact?
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.
Géén haast? Wij bellen jou!