Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten

Loofbomen besmet door Aziatische boktor in Winterswijk

Door Fleur 2 min leestijd11 juli 2012
Boktor in boom

In de plaats Winterswijk (in de regio Achterhoek) is de Aziatische boktor ontdekt. Sommige loofbomen zijn hierdoor aangetast. Een logische verklaring voor de vondst van de boktor is dat zij mee zijn gekomen met de import vanuit China. Dit is een erg kwalijke zaak. De Aziatische boktor is namelijk een erg schadelijk ongedierte voor onder andere bomen.

Besmette esdoorn

Een inwoonster van Winterswijk vond de boktor in haar tuin. In een boom troffen onderzoekers daarna sporen aan van de insecten. Ook zijn vliegende exemplaren gezien. De aangetaste boom, een esdoorn, is omgezaagd en afgevoerd naar een laboratorium. Henk Bleker, staatssecretaris van Landbouw, heeft uitgesproken dat er een inspectie naar sporen van het ongedierte plaatsvindt rondom de aangetaste boom. De bomen en struiken die binnen een straal van 100 tot 1000 meter staan, worden globaal geïnventariseerd. In een straal van 500 meter gelden beperkingen voor de afvoer van snoeihout.

Buurtbewoners Winterswijk ingelicht

Alle buurtbewoners hebben een brief ontvangen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waarin staat dat de tuinen in de nabijheid van de vondst deze week nog worden geïnspecteerd. Dit om er zeker van te zijn dat er niet nog een (of meerdere) Aziatische boktor in deze omgeving leeft. Deze inspectie wordt jaarlijks herhaald. In eerste instantie is bepaald dat dit voor de aankomende 4 jaar gepland staat.

Geen schadevergoeding

De bomen en struiken van de buurtbewoners die dichtbij de vondst staan, worden verwijderd. Het gaat om een straal van honderd meter. Dit komt voor rekening van het Rijk. De buurtbewoners vernemen echter ook dat ze geen nieuwe planten kunnen verwachten die vanuit hen gefinancierd wordt. Een inwoner van Winterswijk heeft gemeld dat zij meer dan tevreden is met de actie wat gevoerd wordt door de overheid. Dat de overheid bij voorbaat geen schade vergoedt, is volgens deze bewoner echter in het verkeerde keelgat van de buurtbewoners geschoten. Hun bomen worden verwijderd en hiervoor willen zij een schadevergoeding ontvangen.

Aziatische boktor schadelijk

De Aziatische boktor brengt zeer ernstige schade toe aan loofbomen en struiken. Hierdoor vormt het schadelijke ongedierte een gevaar voor de teelt en handel in producten van boomkwekerijen. Het is nu voor de tweede keer dat er een Aziatische boktor is gevonden in Nederland. De vorige keer was in 2010 in Almere-Buiten. De andere keren dat er een boktor werd ontdekt, ging het om een ander soort, de Oost-Aziatische boktor.

Bron: www.nu.nl

Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!