Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten
Wij zijn bereikbaar! | Bel voor een afspraak
Bel direct 085-8001123
Home / Mieren / Wistjedatjes – Mieren

Wistjedatjes – Mieren

Wist je dat faraomieren de kleinste mieren in Nederland zijn? En wist je dat mieren best oud worden? Lees hier meer wistjedatjes over mieren.

Wistjedatjes – Mieren

Mieren hebben geen longen en geen oren

Aangezien mieren zo klein zijn past er eigenlijk geen stel longen in het lijfje. Mieren ademen zuurstof in via syphonen, een aantal openingen aan de zijkant van hun lichaampje. Deze syphonen zijn verbonden met een soort buizennetwerk die de zuurstof naar bijna iedere cel in het lichaam vervoeren. Door de bewegingen van de mier wordt de zuurstof door het lichaam gecirculeerd, waarna de kooldioxide door dezelfde buizen weer wordt afgevoerd. Mieren hebben ook geen oren, maar gebruiken de vibraties in de grond om te horen. Deze signalen worden opgepikt in het subgenuaal orgaan, dat onder de knie van de mier zit. Ze gebruiken deze trillingen tijdens het zoeken naar voedsel, maar ook als alarmsignaal.

Wat is de kleinste mierensoort in Nederland?

De kleinste mier heet de faraomier. Deze mier houdt van warmte en leeft daarom altijd in huizen en nooit buiten. Dus heb je mieren in huis, dan is het bijna zeker dat dit de faraomier is. Maar wist je dat de faraomier eigenlijk hoort te leven in de tropen, maar doordat iedereen tegenwoordig reist en er handel wereldwijd is, is deze mier in Nederland terecht gekomen. De mier is nog kleiner dan een halve centimeter. Ze hebben een hele lichte kleur en doordat ze zo klein zijn, zie je ze bijna niet lopen.

Mieren hebben twee magen

Zo’n klein beestje, maar toch hebben mieren twee magen. De magen hebben beide een andere functie, een van de magen is voor hun eigen voedsel en de ander is om voedsel te bewaren dat wordt gedeeld met andere mieren. Dit proces heet trophallaxis en stelt de kolonie in staat extreem efficiënt te werken. De mieren die voedsel zoeken kunnen zo dit voedsel doorgeven aan de mieren die in het nest blijven om voor de koningin en het nest te zorgen.

Wist je dat alleen vruchtbare mannetjes en jonge koninginnen mieren kunnen vliegen?

Weleens vliegende mieren gezien? Jonge koninginnen hebben vleugels. Ze vliegen uit en op dat moment vliegen ook de mannetjes met vleugels uit. In de lucht bevrucht het mannetje de koningin. Daarna gaat het mannetje dood. Het vrouwtje (de koningin) zoekt vanuit de lucht een goede plek voor haar nest. Zodra ze een goede plek gevonden heeft, verwijdert ze haar vleugels. Omdat vleugels in een nest niet handig zijn. Daarom is het niet gek dat je niet vaak mieren met vleugels hebt gezien.

Een mier kan wel minimaal 50 keer zijn eigen gewicht dragen!

Kleine dieren zijn in de meeste gevallen sterker dan grote dieren. Een mier is klein en tilt met gemak 50 keer zijn eigen gewicht. Dit is onmogelijk voor mensen en grote dieren. Als een dier groeit, neemt het gewicht veel sneller toe dan zijn kracht. Het kost een groot dier veel spierkracht om zich staande te houden. Er blijft dan weinig spierkracht over om zijn eigen gewicht nogmaals te tillen.

Uit welke kamers bestaat een mierennest?

Een mierennest bestaat uit verschillende kamers:

  • een kamer voor een koningin
  • een kamer voor de voedselvoorraad
  • een kamer voor zieke mieren
  • een kamer voor soldaten
  • een kamer voor de werksters

Al deze kamers staan in verbinding met elkaar via lange gangen. De soldaatmieren bewaken het nest tegen indringers. De soldaatmieren zijn de mieren met de grotere en sterkere kaken.

Hoe oud worden mieren?

Mieren zijn sterke diertjes. Dat is al te zien aan de hoeveelheid dingen die ze mee slepen. De onvruchtbare vrouwtjes zijn de werksters en worden 7 jaar oud. Een koningin is het miertje dat haar hele leven eitjes legt. Doordat ze altijd in het nest blijft, wordt zij wel 14 jaar oud. Uiteraard kan een leven van een mier ook heel snel eindigen. Als wij mensen ze als overlast ervaren, dan komen ze middels een effectieve mierenbestrijding op jonge leeftijd te overlijden.

Mieren zijn net zo oud als dinosaurussen

Universiteiten in Amerika hebben ontdekt dat mieren in de krijtperiode hebben geleefd. Dat is zo’n 130 miljoen jaar geleden. Er kan dus gezegd worden dat mieren net zo oud zijn als dinosaurussen. Mieren hebben alle omstandigheden overleefd, de dinosaurussen alleen niet.

Snel geholpen Bel onze bestrijder
  • Snel van je probleem af
  • Eerlijk & transparant
  • Vrijblijvend advies
  • Bestrijding door een vakman
  • Binnen 24 uur geholpen
085-8001123
Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!