Mogen wij je helpen?

Waar woon je?
Opnieuw

Wistjedatjes – Mieren

Wist je dat faraomieren de kleinste mieren in Nederland zijn? En wist je dat mieren best oud worden? Lees hier meer wistjedatjes over mieren.

Mieren direct laten bestrijden

call 085 - 800 1123

96% beveelt ons aan

Mieren bestrijden?

  • Altijd een lokale bestrijder
  • Vrijblijvend advies
  • Afspraak binnen 24 uur
  • Zónder voorrijkosten
  • Particulier en zakelijk
085 - 800 1123

96% beveelt ons aan

Wat is de kleinste mierensoort in Nederland zijn?

De kleinste mier heet de faraomier. Deze mier houdt van warmte en leeft daarom altijd in huizen en nooit buiten. Dus heb je mieren in huis, dan is het bijna zeker dat dit de faraomier is. Maar wist je dat de faraomier eigenlijk hoort te leven in de tropen, maar doordat iedereen tegenwoordig reist en er handel wereldwijd is, is deze mier in Nederland terecht gekomen. De mier is nog kleiner dan een halve centimeter. Ze hebben een hele lichte kleur en doordat ze zo klein zijn, zie je ze bijna niet lopen.

Wist je dat alleen vruchtbare mannetjes en jonge koninginnen mieren kunnen vliegen?

Weleens vliegende mieren gezien? Jonge koninginnen hebben vleugels. Ze vliegen uit en op dat moment vliegen ook de mannetjes met vleugels uit. In de lucht bevrucht het mannetje de koningin. Daarna gaat het mannetje dood. Het vrouwtje (de koningin) zoekt vanuit de lucht een goede plek voor haar nest. Zodra ze een goede plek gevonden heeft, verwijdert ze haar vleugels. Omdat vleugels in een nest niet handig zijn. Daarom is het niet gek dat je niet vaak mieren met vleugels hebt gezien.

Een mier kan wel minimaal 50 keer zijn eigen gewicht dragen!

Kleine dieren zijn in de meeste gevallen sterker dan grote dieren. Een mier is klein en tilt met gemak 50 keer zijn eigen gewicht. Dit is onmogelijk voor mensen en grote dieren. Als een dier groeit, neemt het gewicht veel sneller toe dan zijn kracht. Het kost een groot dier veel spierkracht om zich staande te houden. Er blijft dan weinig spierkracht over om zijn eigen gewicht nogmaals te tillen.

Uit welke kamers bestaat een mierennest?

Een mierennest bestaat uit verschillende kamers:

  • een kamer voor een koningin
  • een kamer voor de voedselvoorraad
  • een kamer voor zieke mieren
  • een kamer voor soldaten
  • een kamer voor de werksters

Al deze kamers staan in verbinding met elkaar via lange gangen. De soldaatmieren bewaken het nest tegen indringers. De soldaatmieren zijn de mieren met de grotere en sterkere kaken.

Hoe oud worden mieren?

Mieren zijn sterke diertjes. Dat is al te zien aan de hoeveelheid dingen die ze mee slepen. De onvruchtbare vrouwtjes zijn de werksters en worden 7 jaar oud. Een koningin is het miertje dat haar hele leven eitjes legt. Doordat ze altijd in het nest blijft, wordt zij wel 14 jaar oud. Uiteraard kan een leven van een mier ook heel snel eindigen. Als wij mensen ze als overlast ervaren, dan komen ze middels een effectieve mierenbestrijding op jonge leeftijd te overlijden.