Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten

Het draaigatje, een nieuwe insectenplaag in aantocht!

Door Fleur 2 min leestijd26 februari 2020
Draaigatje-mierensoort

Ooit gehoord van het draaigatje? Deze mierensoort is nog niet zo bekend, maar je zult hier snel genoeg veel van horen en misschien wel ervaren. Het Mediterraan draaigatje (Tapinoma Nigerrimum) kan wel eens een nieuwe insectenplaag worden in Nederland. Naast de processierupsen zullen de draaigatjes ons deze zomer veel overlast gaan bezorgen.

Hoe herken ik een draaigatje?

Draaigatjes zijn zwarte glanzende mieren en hebben een grote variatie aan lichaamsgrootte. De ene mier is zo’n 2 mm groot, terwijl een ander wel 5 mm groot kan zijn. Verder zijn draaigatjes te herkennen aan de kratervormige nestopeningen die ze creëren. Deze hoopjes zand tussen de tegels kunnen enorm groot zijn.

Waar komt het draaigatje vandaan?

Het mediterraan draaigatje is waarschijnlijk ons land binnen gekomen via grond van tuin- of potplanten. Deze mierensoort komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa en houdt van warmte. In Nederland kan het draaigatje dan ook alleen overleven op de warmste plekjes. De mieren zijn gezien onder trottoirs, muren, en tuinen met weinig planten die op het zuiden staan en zo flink opgewarmd worden door de zon.

Gevaar van het draaigatje

  • De gekke naam geeft al aan dat het gaat om een bijzonder beestje. Draaigatjes bijten mensen en laten een vervelend plekje op je huid achter. Wanneer een draaigatje bijt, draait hij zijn achterste naar de wond en spuit er een irriterend stofje in.
  • Draaigatjes vormen superkolonies. Er is namelijk geen sprake van één koningin in één nest, maar elk jaar sluiten alle nieuwe koninginnen zich aan bij het bestaande nest. Alle koninginnen produceren werksters en die werken samen in deze kolonie. Mierennesten van draaigatjes kunnen op deze manier snel uitgroeien tot enorme hoeveelheden mieren. Dit leidt uiteraard tot grote problemen.

Draaigatje ontdekt? Wat je nu moet doen!

Draaigatjes in je tuin? Heel vervelend! Op dit moment mag het draaigatje nog niet worden bestreden, omdat ze nog niet precies weten op welke manier dit het meest effectief gedaan kan worden. Je kunt hierover wel de gemeente informeren of het KAD (Kennis- en Adviescentrum Dierplagen) raadplegen. Ook kan je contact opnemen met een professionele ongediertebestrijder voor het laatste nieuws over dit beestje en eventueel adviezen wat je nu het beste kunt doen.

Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!