Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten

Regenwoudmieren bouwen bruggen

Door Fleur 1 min leestijd24 november 2015
Mieren bouwen brug

Amerikaanse onderzoekers van het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences hebben in Centraal-Afrika een ongewone ontdekking gedaan. Bij het bestuderen van mierenkolonies kwamen zij erachter dat de mieren een aparte oplossing hebben bedacht om zich te bewegen in slecht toegankelijke gebieden. De mieren bouwen namelijk af en toe levende bruggen.

De vorming van de brug

De mieren in kwestie heten trekmieren, zij maken gaten in de regenwoudbodem en gaan daar vervolgens in staan. Hierna laten ze andere mieren over hun heen lopen. Het komt voor dat ze grote gaten tegenkomen, de mieren klampen zich dan aan elkaar vast en klauteren zo op elkaar. Zo ontstaat er een soort brug.

De mieren onderzocht

Om de tactiek van de trekmieren in beeld te krijgen, werden er filmcamera’s geplaatst. Zo werden de tienduizenden insecten in de gaten gehouden. Aan de hand van de beelden werd het gedrag geanalyseerd. De onderzoekers besloten zelfs een groep mieren mee te nemen om ze nog beter te bestuderen in een laboratorium. Bij deze waarnemingen was te zien dat de mieren in een tijdsbestek van een paar seconden bruggen maakten en weer afbraken. Razend flexibel dus. Het is zelfs zo dat de bruggen niet alleen maar stil staan om andere mieren van A naar B te brengen, maar de bruggen verplaatsten zich zelfs om nog sneller over grote gaten te kunnen.

Robots

Hoofdonderzoeker Christopher Reid laat op nieuwssite EurekAlert weten dat de mieren anticiperen op het verkeerspatroon van de kolonie. Daarnaast zegt hij dat de manier van bruggen bouwen inspirerend is voor robotbouwers. Die kunnen het gedrag van de mieren kopiëren en omzetten naar robots. Dat gedrag moet dan geprogrammeerd worden in de robot die dan die techniek zou toepassen bij bijvoorbeeld een mogelijke natuurramp.

Bron: www.nu.nl

Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!