Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten

Wanneer start het processierupsen seizoen?

Door Isabelle 2 min leestijd26 april 2021
Wanneer start het processierupsen seizoen?

We waren weer even van ze af, maar helaas niet voor lang meer. Het processierupsen seizoen begint weer. Dit betekent; oppassen voor eikenbomen, letten op brandharen en een bestrijder inschakelen voor het verwijderen van de processierups nesten. Maar, wanneer moet je nou eigenlijk rekening houden met brandharen, wanneer start het processierupsen seizoen en waar zijn de rupsen in de winter? Wij vertellen je hier meer over de leefwijze van de processierups!

De start van het processierupsen seizoen – april tot juni

Wanneer de temperaturen omhoog gaan, komen de eitjes van de processierups uit. Dit gebeurt in het begin van de maand april. Oranje gekleurde rupsen komen dan uit de eitjes gekropen. Heel veel overlast van brandharen zul je nu nog niet ervaren. Voordat de rupsen brandharen kunnen afschieten moeten zij nog ongeveer drie keer vervellen. In totaal vervellen de rupsen vijf keer. Hierdoor ontstaan de nesten, de nesten bestaan uit de vervellingshuidjes en brandharen van de rupsen. 

De ontwikkeling van de processierups – juni tot juli

Begin juni tot ongeveer halverwege juli, zijn de jonge rupsen ontwikkeld tot volwassen rupsen en zijn zij behaard met brandharen. Deze brandharen zorgen voor de ellende. Wanneer de processierupsen zich bedreigd voelen, schieten zij de brandharen af, om zichzelf te beschermen tegen de vijand. De brandharen worden door de wind meegedragen en komen zo terecht op onze huid en kledingstukken. De brandharen bevatten weerhaken, waardoor ze in onze huid blijven steken. 

Processierupsen nest

Van vervelende rups naar mooie vlinder – juli tot augustus

Mooie vlinder is wat overdreven, maar een stuk minder vervelend is de vlinder zeker. Begin juli tot ongeveer half augustus verpoppen de processierupsen zich. Dit doen zij in hun eigen gemaakte spinsel. Tijdens het poppen worden de lichaamsdelen van de rupsen afgebroken, hieruit worden de vlinders opgebouwd. Je zult nu nog steeds veel last ervaren van de rondvliegende brandharen.

Processierupsvlinder

Het leggen van eitjes – juli tot september

Om het nieuwe seizoen weer op tijd te kunnen starten, leggen de processievlinders van eind juli tot eind september eitjes. Deze eitjes overwinteren helemaal tot aan april. De overlast van brandharen zal nu afnemen, maar is nog niet helemaal weg. Niet alle rupsen verpoppen zich namelijk op hetzelfde moment en brandharen kunnen erg lang in de lucht blijven hangen.

Last van de processierups

Heb je erg veel last van de brandharen en ondervind je klachten? Bevindt het processierupsen nest zich in een boom bij jou in de buurt? Aarzel dan niet te lang en laat de nesten weghalen door een professionele bestrijder. Het verwijderen van de nesten is vaak de enige oplossing voor het voorkomen van rondvliegende brandharen. 

Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!