Tips tegen mieren

Door Fleur 13 augustus 2019 — 2 min leestijd
Tips tegen mieren

Veel mensen genieten erg van de periode als het net weer lekker weer begint te worden en alles in de natuur weer tot leven komt. Deze periode brengt helaas ook wat nadelen met zich mee, ongedierte. Ook mieren vallen hieronder, ze komen dan voor op plekken zoals in de keuken of bij je op het terras. Gelukkig kun je heel eenvoudig wat tegen deze mierenstroom doen. Met simpele huis tuin en keuken ingrediënten zijn de mieren snel verjaagd.

Geur

Mierenkolonies lopen altijd bepaalde looproutes, deze routes zijn gebaseerd op geur. Ze volgen de geur en lopen daarom altijd dezelfde route. Om deze route te onderbreken, moet je dus een andere sterkere of vieze geur in de route leggen, zodat de mieren weer teruggaan naar waar ze vandaan komen. De andere geur verbreekt de route en houdt die mieren weg van je huis.

Koffiedik

Dit is een handige tip voor koffieliefhebbers. Koffiedik is afval en dit gooi je normaal gesproken weg, maar het is ook effectief tegen mieren. Door koffiedik op het pad van de mieren te strooien, wordt hun looproute onderbroken en gaan ze terug naar hun nest. Een ander voordeel voor mensen die niet van katten houden. Ook katten zijn niet dol op koffiedik en zij blijven door dit trucje ook op afstand.

Kruiden

Kruiden hebben over het algemeen een sterke geur voor mensen, ook mieren ruiken deze sterke geur en houden hier niet van. Je kunt dus bijvoorbeeld peper, lavendel, salie, munt, kruidnagel, basilicum, nootmuskaat of kaneel bij de ingang van de mieren leggen en hier een beetje water bij gooien. Zo gaan de mieren hier niet naar binnen, ze gaan namelijk nooit over een sterk geurend kruid lopen.

Andere middelen

Koper is bijvoorbeeld een ander materiaal waar mieren niet overheen lopen. Je kunt dus eenvoudig een koperdraadje voor bijvoorbeeld je deur spannen of een paar koperen geldmuntjes neerleggen waar de mieren je huis binnentreden. Ook in stoepkrijt of babypoeder zit een stof waar mieren niet van houden. Het trekken van een streep stoepkrijt of het strooien van wat babypoeder is ook effectief. Als laatst is er nog de optie voor azijn met water. Met een azijnmengsel maskeer je de mierengeur ook.

Hygiëne

Ten eerste is het dan wel belangrijk dat je geuronderbrekers regelmatig vervangt, anders werken ze na een tijdje niet meer. Daarnaast komen de mieren vooral af op etensresten, zorg er dus voor dat er voor de mieren geen aanleiding is om je huis bijvoorbeeld binnen te komen. Houd alles dus goed schoon ter preventie van de mieren.