Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten

Reddingsvlot bestaande uit een groep levende vuurmieren

Door Fleur 1 min leestijd27 april 2011
Mieren houden elkaar vast

Amerikaanse wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar rode vuurmieren (Solenopsis invicta). Uit dat onderzoek is gebleken dat rode vuurmieren langere tijd op water kunnen drijven als ze door samen te werken een levend reddingsvlot vormen. Dat doen ze door zich met hun kaken vast te klampen aan de pootjes van soortgenoten. Dat meldt het Amerikaanse tijdschrift Scientific American op basis van onderzoek aan het Georgia Institute of Technology.

Braziliaanse regenwoud

De oorspronkelijke leefomgeving van deze insecten is het regenwoud van Brazilië. In dat regenwoud komen veel overstromingen voor waardoor de nesten van de vuurmieren vernield worden. De wetenschappers vermoeden dat de vuurmieren zich op deze overstromingen aangepast hebben om te overleven.

Luchtzakjes

Het onderzoek bestond uit het plaatsen van groepen van 500, 3000 en 8000 vuurmieren in een bak met water. Eenmaal in het water vormden de diertjes snel een reddingsvlot bestaande uit twee lagen, een onder en een boven. De mieren die de onderste laag vormden, bevonden zich gedeeltelijk onder water. Omdat de haartjes op hun lichamen kleine luchtzakjes in het water vormden, konden ze toch blijven ademhalen. Door op deze manier samen te werken, konden de mieren weken tot maanden blijven drijven. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Drijvende robots

Nathan Mlot was als hoofdonderzoek bij het onderzoek betrokken. Door het gedrag van de mieren te imiteren, kan het wetenschappers helpen bij de ontwikkeling van robots die blijven drijven op water.

Bron: www.nu.nl

Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!