Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten

Ratten veroorzaken meer gevallen Ziekte van Weil

Door Fleur 1 min leestijd27 januari 2020
Ratten met de ziekte van Weil

Door het stijgende aantal ratten zijn er meer gevallen bekend met de tropische infectieziekte leptospirose. Leptospirose wordt meestal de Ziekte van Weil genoemd. Onderzoekers geven aan dat meer mensen last hebben van deze ziekte door de toename van aanwezigheid van ratten. Vanaf 2014 is er in Nederland elk jaar een stijgende lijn te zien aan gevallen met de ziekte van Weil. Ook Duitsland, België en Frankrijk hebben geconcludeerd dat er een toename plaatsvindt. Het RIVM is nog steeds bezig met onderzoek in hoeverre deze toename blijft doorgaan.

Via urine verspreiden ratten ziekmakende bacteriën

Voornamelijk bruine ratten brengen de Ziekte van Weil over. De helft van de bruine ratten in Nederland draagt de Ziekte van Weil bij zich. Via urine van de bruine rat komen wij in aanraking met de ziekte, dit dringt bij ons binnen via onze neus, ogen, mond of wondjes. Hoge koorts, verlies van nier- en leverfuncties, longbloedingen en soms hersenvliesontsteking zijn kenmerken van de bacterie. Antibioticabehandeling kan de ziekte wegnemen, maar eigenlijk blijft iedereen last houden van moeheid. Huisartsen herkennen soms de klachten niet, omdat nog steeds veel mensen denken dat deze ziekte alleen in tropische gebieden voorkomt. Deze levensbedreigende infectieziekte dient zeer serieus genomen te worden!

Snel handelen bij Ziekte van Weil

Zodra de klachten zich uiten, moet er direct actie ondernomen worden. Doordat het klimaat steeds warmer wordt, is de kans groot dat er steeds meer gevallen bij komen. Dit komt omdat de bacteriën die de ratten achterlaten in het open water langer overleven. De rat wordt tegenwoordig ook wel een ‘notoire ziektebron’ genoemd. Wij moeten hier met elkaar goed op letten. Huisartsen moeten beter geïnformeerd worden over de ziekteverschijnselen en het behandeltraject. Het is verstandig om direct een ongediertebestrijder in te schakelen wanneer je ratten in je buurt hebt zien lopen.

Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!