Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten

Aantal meldingen wespenoverlast ongewoon hoog

Door Fleur 5 min leestijd12 juli 2018
Wespennest op hout

Je hebt ze vast al opgemerkt deze zomer: wespen. Nu is er al sprake van een wespenplaag, maar in augustus wordt er nog veel meer overlast van wespen verwacht. Wespen kunnen een dag buiten in het zonnetje behoorlijk verpesten. De wespenoverlast lijkt dit jaar erger te worden dan andere jaren. De telefoon bij ongediertebestrijders staat nu al roodgloeiend.

Oorzaak van de wespenoverlast

Heel vreemd is het niet dat de wespenoverlast nu al zo erg is. In de winter sterven de werksters en de koninginnen proberen te overleven, wat de meesten is gelukt door de zachte winter. Door dit warme voorjaar met weinig neerslag zijn de koninginnen eerder uit hun winterslaap gekomen en begonnen met het leggen van haar eitjes. Hierdoor groeit het aantal werksters sneller dan andere jaren. Omdat de wespen ook langer de tijd hebben om zich te ontwikkelen, zijn ze ook groter dan normaal in deze tijd.

Veranderende klimaat

Het veranderende klimaat is de oorzaak van de toenemende wespenoverlast. Door het warme verloop van het jaar en de ongewone droogte in juni kunnen we tot ver in de herfst overlast van wespen verwachten. De lente was bijzonder warm, waarbij meerdere records werden verbroken. Gemiddeld haalt mei 13,1 graden, terwijl we dit jaar in mei wel 16,4 graden haalden. Normaal valt er in juni gemiddeld 65 mm, terwijl er tot nu toe slechts 12,1 mm viel. Deze droogte is voor wespen erg gunstig. De overlast door wespen zal verder toenemen, want er wordt in juli ook geen extreme hoeveelheid regen verwacht.

Het nut van wespen

Ook al zijn wespen irritant, ze zijn ook nuttig voor de mens. Zo zijn wespen net als bijen belangrijke bestuivers, waardoor ze bijdragen aan de verspreiding van stuifmeel. Een wespennest met vijfduizend wespen kan daarnaast per dag al honderdduizend vliegen, steekmuggen en zelfs hommels vangen. Verder zijn ze ook nog eens goed voor de wijn! Bepaalde soorten wespen voeden zich met gist uit de druiven en de wespenkoninginnen geven deze in het voorjaar door aan haar nakomelingen. Die brengen de gist weer terug naar de druiven van het nieuwe seizoen en dat geeft wijn een unieke smaak.

Wespenplaag op komst

In deze tijd van het jaar kunnen de wespen nog voldoende voeding uit de natuur halen. Rond augustus neemt dat volgens af, dan zijn de wespen groter en vinden ze minder voedsel in de natuur en gaan ze op de zoetigheid af die de mensen op tafel hebben staan. Omdat ons eten vaak ook hun eten is, komen wespen op ons af. Wespen leven van eitwiten en suiker, dat ze uit vlees halen. Deze eiwitten voeren de wespen aan de larven.

Bestrijd wespenoverlast

Als je een wespennest hebt ontdekt, neem dan zo snel mogelijk contact op met een ongediertebestrijder. In een wespennest kunnen wel 10.000 wespen leven en je wilt niet dat die in je tuin rondvliegen. De wespennesten die ongediertebestrijders nu bestrijden, zijn vaak al ter grootte van een tennisbal. Als je zo’n wespennest niet laat bestrijden, dan kan deze uitgroeien ter grootte van een voetbal. Het aantal wespen en de wespenoverlast wordt hiermee alsmaar meer.

Ongediertebestrijders draaien overuren

Nu al is het aanpoten voor ongediertebestrijders, dagelijks komen er tientallen meldingen binnen. Bestrijdingsbedrijven draaien overuren om wespennesten te verwijderen en kunnen de vraag bijna niet aan. Een bedrijf dat wespengif levert, verkocht zelfs twee keer meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Eenmaal op locatie trekken bestrijders hun pak aan, spuiten met een lans wat gif in de opening van het wespennest en na een tijdje leggen alle wespen het loodje. Het wespennest mag gewoon blijven zitten, deze wordt nooit opnieuw gebruikt.

Tips om wespenoverlast te voorkomen

Heb je last van wespen of wil je je goed voorbereiden? Wij hebben een aantal do’s en don’ts voor je op een rijtje gezet.

Do’s:

  1. Wespen haten rook, brandt daarom bijvoorbeeld wierook om ze weg te jagen.
  2. Snijd een citroen in stukjes en druk daar kruidnagel in om wespen weg te houden.
  3. Gooi een doodgeslagen wesp doodgeslagen direct weg, anders kan de geur van de wesp andere wespen aantrekken.

Don’ts:

  1. Wegrennen en om je heen slaan. Wespen vloelen zihc dan in het nauw gedreven en gaan steken.
  2. Felle kleding dragen en zoete parfum opspuiten. Hirmee trek je wespen aan.
  3. De opening van het wespennest dichtstoppen. Wespen zoeken net zo lang totdat ze een uitgang gevonden hebben.

Gestoken door een wesp? Dit moet je doen

Blijf jij rustig als een wesp bij jou in de buurt komt of sla je wild om je heen? In het ergste geval word je dan gestoken. Dit moet je doen na een wespensteek.

  1. Koel de plek waar je gestoken bent.
  2. Smeer de plek in met zalf, zodat de jeuk en zwelling minder wordt.
  3. Bel 112 als iemand allergisch is voor een wespensteek.

In het nieuws: vrouw overlijdt na wespensteek

Dat wespen gevaarlijk kunnen zijn, is gebleken. Een Nederlandse vrouw is in Frankrijk overleden nadat zij door een hoornaar, een grote wespensoort, werd gestoken. Een hoornaar kan wel 3,5 centimeter lang worden, terwijl de gewone wesp hooguit 1,5 centimeter lang wordt. Deze wesp wordt ook wel de limonadewesp genoemd, omdat deze vaak op zoek gaan naar zoetigheid. Het is niet bekend of de vrouw allergisch was. Of je allergisch bent voor een wespensteek kom je alleen achter als je gestoken wordt en je vervolgens een allergische reactie krijgt.

Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!