Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten

Wat is een bloedluis?

Door Isabelle 4 min leestijd4 januari 2021
Wat is een bloedluis?

Heb jij al eens gehoord van de bloedluis? Als je geen kippen hebt is het heel normaal dat je van het beestje niks afweet. De bloedluis is een mijt die voorkomt bij kippen en andere vogels. Een andere benaming voor de bloedluis is rode vogelmijt. Heb je last van het bloeddorstige beestje? Lees dan onderstaande tips om de luizen op een natuurlijk manier, of met toegestane bestrijdingsmiddelen te bestrijden.

Luis of mijt?

Bloedluis is de ingeburgerde naam van het bloedzuigende insect. Maar eigenlijk is dit fout. De luis is geen luis, maar een mijt en heeft ‘rode vogelmijt’ als officiële benaming. Toch wordt de benaming ‘bloedluis’ doorgaans gebruikt. 

Gevolgen van de bloedluis

De gevolgen van de bloedluis zijn helaas niet net zo klein als het beestje zelf. Het beestje voedt zich met het bloed van kippen en andere vogels. Aangezien de bloedluizen in grote getalen aanwezig zijn, wordt er veel bloed afgetapt. Dit heeft ernstige gevolgen voor de dieren. Kippen ondervinden bijvoorbeeld ernstige stress en zullen hierdoor minder eieren leggen. Als de bloedluis niet wordt bestreden, kan het dier overlijden. 

Preventieve maatregelen

Door het kippenhok of vogelkooitje goed schoon te houden verklein je de kans op bloedluis. 

Het is niet altijd makkelijk om het goed schoon te houden, het is namelijk een intensief karwei. Zorg er in ieder geval dat je een schoonmaakschema voor jezelf maakt, zodat het hok elke dag, elke week, elke maand en elk kwartaal goed gereinigd wordt. Bij het schoonmaken van het hok zijn onderstaande punten erg belangrijk:

  • Verwijder wekelijks alle uitwerpselen
  • Maak voerbakken schoon en ververs dagelijks het water
  • Desinfecteer legnesten
  • Desinfecteer het gehele hok maandelijks

Ook een handig tip is het gebruiken van witkalk. Witkalk absorbeert vocht, weerkaatst licht en geeft stof af. Al deze eigenschappen weren de bloedluis. Zij houden hier namelijk helemaal niet van en is uiteindelijk dodelijk. 

Hoe bestrijd je bloedluis?

Er zijn veel middeltjes op de markt die claimen dat je binnen een uur van bloedluis af bent. Dit klinkt veelbelovend, maar toch is dit misleidend. Sommige winkels verkopen zelfs nog middeltjes die niet zijn goedgekeurd door de CTGB en dus verboden in Nederland. Door te letten op het toelatingsnummer (zoals: NL-0018553-0000) die op het product staat, kan je op de website van CTGB kijken of dit een goedgekeurd middel is. 

Natuurlijke bestrijdingsmiddelen

1. Natuurlijke vijand 

Zoals bijna elk insect, heeft de bloedluis een natuurlijk vijand, namelijk de roofmijt. De roofmijt kan je kopen in tuincentra en op internet. Door de roofmijt los te laten in je kippenhok, zal de bloedluis op een natuurlijk manier bestreden worden. 

2. Knoflook

Een echt ‘oma-weet-raadje’! Door knoflookteentjes toe te voegen aan het drinkwater van je kippen, gaat er een knoflook aroma aan het bloed van de kip zitten. Dit vindt de bloedluis verschrikkelijk. Het nadeel van deze methode is dat de bloedluis 9 maanden zonder eten kan en dus geduldig wacht, totdat het bloed weer lekkerder smaakt. 

3. Kit

Door alle hoekjes en kiertjes te dichten met acrylaat-kit kunnen de bloedluizen zich niet verschuilen. De eitjes worden gelegd op plekken waar je doorgaans niet bij kunt komen met bestrijdingsmiddelen. De bloedluizen zullen massaal een ander plekje zoeken, die voor ons veel zichtbaarder is. Op deze manier ze ze gemakkelijker te verwijderen.  

Chemische bestrijdingsmiddelen

Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen is niet iets dat wij van harte aanraden. Veel middelen zijn effectief, maar hebben ook een grote kans dat ze andere insecten en dieren beschadigen. Het is belangrijk om altijd het toelatingsnummer te checken die op de producten vermeld staan. 

fipronil

Dit is zeker geen aanrader! In 2017 was bloedluis in een kippenstal behandeld met fipronil. De hele kippenstal en de eieren moesten hierna vernietigd worden. Hoe dit kan? Fipronil is een insecticide, voor de mens matig toxisch en mag dus niet gebruikt worden op kippen die bestemd zijn voor de voedingsindustrie. Waarschijnlijk eet jij ook de eieren van je kippen, het gebruik van fipronil bij het bestrijden van bloedluis is daarom afgeraden.  

Professionele bestrijding

Heb je er zelf alles aan gedaan om deze bloeddorstige insecten te bestrijden, maar hebben je dieren er nog steeds last van? Schakel dan een professionele ongediertebestrijder in. Zij zullen bestrijdingsmiddelen op de juiste manier inzetten, zodat er geen andere dieren beschadigd worden en jij zo snel mogelijk van de bloedluis af bent!

Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!