De Hyalomma marginatum, ofwel de reuzenteek, werd in 2019 voor de eerste keer in Nederland gesignaleerd. Hoe komt het dat deze teek in Nederland opduikt? Moeten we bang zijn voor deze teek? En hoeveel zijn er eigenlijk in Nederland? Dit zijn allemaal vragen die bij ons naar binnen schoten toen we over de reuzenteek hoorden. In Nederland kennen we de schapenteek maar al te goed en die zorgt al voor genoeg ellende. Gelukkig gaat de reuzenteek eerder af op paarden en runderen, maar kunnen in sommige gevallen ook op mensen afkomen.
De schapenteek is al een bekende in Nederland. Het zijn de kleine gitzwarte spinnetjes die hun lichaampjes vol zuigen met ons bloed. In de zomermaanden zijn de teken het actiefst en moet je goed opletten of je na een wandeling geen teek hebt meegenomen. De Hyalomma-teek daarentegen, is nog geen bekende in Nederland. De teek is te herkennen aan de volgende kenmerken:
De reuzenteek komt oorspronkelijk uit Afrika en Azië. De teek houdt van droge en warme klimaten en kan niet goed tegen kou. Maar, hoe komen ze dan hier? Dit komt door het volgende: De larven en nimfen zijn nog niet groot genoeg om bloed van paarden en runderen af te tappen, dus zij focussen zich vooral op de kleinere zoogdieren, zoals vogels, muizen, mollen en konijnen. Wanneer de larven en nimfen een gastheer hebben gevonden kunnen ze hier een maand aan vast blijven zitten. Tijdens, vervellen ze en groeien ze uit tot een volwassen teek. Als de hyalomma-teken zich vast hebben gebeten aan een trekvogel, kan het zijn dat ze meegenomen worden naar bijvoorbeeld Duitsland, Nederland of Engeland. Doordat de temperaturen in Noordwest-Europa blijven stijgen, is het klimaat hier voor de teken steeds aangenamer en kunnen ze overleven en voortplanten.
Over de reuzenteek gaan al veel horror-verhalen de ronde. De teek zou zijn gastheer al van mijlenver kunnen ruiken en urenlang achtervolgen. Hier zit een kern van waarheid in. De reuzenteek kan zijn gastheer minutenlang achtervolgen en kan dus in korte tijd tientallen meters afleggen. Dit is ten opzichte van de schapenteek compleet anders. De schapenteek zet als het ware een soort hinderlaag voor zijn gastheer en laat zich via een grassprietje zo op de vacht of huid van zijn gastheer glijden. Daarnaast is bekend dat de schapenteek de ziekte van lyme overbrengt. De reuzenteek staat hier niet om bekend. In Azië en Afrika kan de hyalomma-teek gevaarlijke ziektes overbrengen, zoals het Krim-Congovirus. Dit virus veroorzaakt Krim-Congo hemorragische koorts en kan zelfs dodelijk zijn. In Nederland hoeven we hier niet echt bang voor te zijn, aangezien zowel de ziektes als de teek uiterst zeldzaam zijn.
Als de reuzenteek nog in je huid zit, dien je de teek op dezelfde manier te verwijderen als de schapenteek. Blijf de plek waar je gebeten bent goed in de gaten houden. Krijg je een grote rode kring rondom de bijtplek? Ga dan direct naar de huisarts. Ook bij koorts, zenuwklachten, spier- en gewrichtspijn moet je direct naar de huisarts. De arts kan onderzoeken of het om een schapen- of een reuzenteek gaat.
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.
Géén haast? Wij bellen jou!