Wistjedatjes – Vlooien

Wist je dat vroeger veel mensen zijn gestorven door vlooien? En wist je dat één vlo 50 eitjes per dag legt? Lees hier meer wistjedatjes over vlooien.

Meer over vlooien
Wistjedatjes – Vlooien

Door vlooien kunnen honden en katten last krijgen van wormen

Voor een hond en kat voelt een vlooienbeet hetzelfde als wat wij ervaren met een muggenbeet. Doordat ze continu aan het krabben en bijten zijn, is de kans groot dat ze de eitjes van de vlooien opeten. Vlooien leggen namelijk eitjes in de vacht. Dit komt vervolgens in hun maag terecht en er ontstaan wormen. Naast het bestrijden van de vlooien, is het belangrijk de hond of kat te ontwormen.

 • Wist je dat honden meestal kattenvlooien hebben?
 • Wist je dat de hondenvlo in Nederland zelden voorkomt?

Vlooien kunnen wel 350 keer hun eigen lichaamslengte springen!

Een vlo behoort tot de categorie gevleugelde insecten. De vlooien zijn echter hun vleugels in de loop van hun evolutie verloren. Een vlo heeft een ontzettend sterke lichaamsbouw met hele krachtige poten. Dit zijn echte springpoten. En ondanks dat ze zo klein zijn, hooguit 3 millimeter groot, springen ze enorm hoog. Vlooien in je huis kun je bijna niet zien. Dit komt doordat ze zo klein zijn en omdat ze heel snel zijn.

Wist je dat één vlo 50 eitjes per dag legt?

Nadat een vlo bloed heeft afgetapt bij je huisdier legt ze eitjes in de vacht. Een vlo legt 50 eitjes per dag en houdt dit 100 dagen vol. Binnen de kortste keren ontstaat er een vlooienplaag. In de eitjes groeien de larven. Na 2 tot 3 weken verandert de larf in een rups. De rups verandert in een aantal weken in een vlo. En de vlo gaat vervolgens weer op zoek naar bloed.

 • Wist je dat een vlo tot wel 2000 eitjes legt in haar leven?
 • Wist je dat de eitjes van vlooien circa 0,5 mm lang zijn en dus bijna niet zichtbaar zijn?

Vroeger stierven veel mensen door vlooien

In de veertiende eeuw zijn er ontzettend veel mensen gestorven door vlooien. Uit analyses blijkt dat er in verhouding meer mensen gestorven zijn door vlooien dan door oorlogen. Vlooien doen dus wel degelijk wat met je gezondheid. De vlooien verspreidden een bacterie op ratten. Dit is gebeurd doordat de vlooien op de ratten parasiteren. Vervolgens kwamen de ratten overal met de bacterie en zijn de mensen ermee besmet. Deze besmetting heeft geleid tot de ziekte de Pest.

Wist je dat er in verhouding maar 5% vlooien op het huisdier zitten en de 95% in de nabije omgeving?

Een vlo legt eitjes in de vacht van je huisdier. De eitjes vallen uit de vacht op de grond. De eitjes zijn heel klein. Doordat de eitjes zo klein zijn, verspreiden wij de eitjes al lopend door het huis. De eitjes worden larven, een rups en vervolgens een vlo. Om een vlooienplaag te voorkomen, dien je de vlooien in je huis zo snel mogelijk te bestrijden.

 • Wist je dat vlooien alleen hun gastheer bespringen voor een bloedmaaltijd en de rest van hun tijd op de grond doorbrengen?
 • Wist je dat een verpopte vlo soms wel een jaar lang in zijn cocon blijft zitten wachten tot er een gastheer langs komt?
Snel geholpen Bel onze bestrijder
 • Snel van je probleem af
 • Zónder voorrijkosten
 • Vrijblijvend advies
 • Lokale vakman
 • Binnen 24 uur geholpen
085-8001123
Heb jij hulp nodig? Ruim 40 bestrijder staan dagelijks voor je klaar in heel Nederland én België. Meer dan 400.000 tevreden klanten gingen je voor.