Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten
Wij zijn bereikbaar! | Bel voor een afspraak
Bel direct 085-8001123
Home / Kakkerlakken / Wistjedatjes – Kakkerlakken

Wistjedatjes – Kakkerlakken

Er bestaan wereldwijd verschillende soorten kakkerlakken. De meeste kakkerlakken worden verafschuwd, maar er is een kakkerlakkensoort die in een enkel geval wordt gehouden als huisdier. De kakkerlakkensoort die in Nederland het meest voorkomt en waar wij het meest last van hebben is de Duitse Kakkerlak.

Wistjedatjes – Kakkerlakken

Wist je dat kakkerlakken al meer dan 300 miljoen jaar bestaan?

Kakkerlakken hebben hun oorsprong waarschijnlijk in het Boven-Carboon, de tijdsperiode van 325 tot 280 miljoen jaar geleden. Ze behoren hiermee tot een van de oudste insectensoorten ter wereld. In feite kunnen we een kakkerlak dus een levend fossiel noemen. Maar wist je dat kakkerlakken er ook nog steeds hetzelfde uitzien? Ze zijn tijdens hun ontwikkeling nauwelijks veranderd.

Er bestaan ruim 4500 verschillende soorten kakkerlakken

Van de ruim 4500 verschillende soorten kakkerlakken komen er van ongeveer twintig weleens als een kakkerlakkenplaag voor. De bekendste in Nederland is de Duitse kakkerlak. Deze is ongeveer één tot twee centimeter groot en is roodbruin van kleur. Deze kakkerlakkensoort kan niet vliegen, maar wel erg snel lopen. Zo kunnen ze zelfs tot 1 kilometer per uur lopen, wat voor insecten erg snel is.

Wist je dat kakkerlakken kannibalistisch zijn?

Verschillende onderzoeken tonen aan dat in ieder geval zes soorten kakkerlakken kannibalistisch zijn. Kannibalisme is het eten van individuen van hetzelfde soort. De kans is groot dat ook de andere 4684 soorten kakkerlakken elkaar opeten. De meest voorkomende kakkerlakken zijn de Duitse kakkerlak, de Amerikaanse kakkerlak en de Oosterse kakkerlak. Alle drie de soorten hebben dit kannibalistische gedrag.

Een kakkerlak kan tot bijna twee weken leven zonder zijn hoofd

Een kakkerlak heeft geen hersenen nodig om zijn lichaamsfuncties te besturen en kan daardoor wel 2 weken leven zonder hoofd. Als de kop weg is, leeft het lichaam dus gewoon verder. Ook hebben kakkerlakken geen hart. Het dier ademt via een soort buisjes in de huid. Uiteindelijk gaat de kakkerlak wel dood, want zonder hoofd krijgt een kakkerlak niet de voedingsstoffen binnen die hij nodig heeft om te overleven.

Kan je kakkerlakken als huisdier houden?

Ja, je kunt kakkerlakken als huisdier houden. Het gaat hier dan vooral om enkele tropische soorten kakkerlakken. Deze soorten overleven het niet in je huis naar onze standaard leefomgeving en vormen dus ook nooit een plaag. Ze worden in een terrarium gehouden, omdat ze er mooi uitzien of om als voedsel te dienen voor andere terrarium dieren, zoals hagedissen. De insecten leven bij een hoge temperatuur (25-30ºC). Ze eten bijna alles wat andere huisdieren ook eten: stukjes appel of banaan, wat honden- of kattenbrokjes of visvoervlokken.

Kakkerlakken hebben een ninja verdwijntruc

Kakkerlakken hebben een ninja techniek om razendsnel te kunnen verdwijnen. Wanneer een kakkerlak over een tafel rent, slingert hij zichzelf met zijn achterpoten via de rand naar de onderkant van de tafel. Zodanig dat er G-krachten ontstaan. Op deze manier is de kakkerlak verdwenen wanneer je met je ogen knippert.

Kakkerlakken kunnen een nucleaire explosie niet overleven

Kakkerlakken kunnen veel hogere mate van stralingen weerstaan dan mensen, maar ze kunnen zeker geen nucleaire explosie overleven. Dit blijkt uit onderzoek dat is gedaan naar drie soorten stralingen. Kakkerlakken zijn niet bestand tegen een atoomexplosie met stralingsniveaus hoger dan 100.000 rads1.

Kakkerlakken kunnen astma opwekken

Wanneer het speeksel, de uitwerpselen en de vervellingshuidjes van kakkerlakken in de lucht komen, kan er astma worden opgewekt. Kakkerlakken bevatten namelijk een bepaald eiwit dat een allergeen is voor veel mensen. Hierdoor kan een astma aanval ontstaan. 

Kakkerlakken kunnen hun adem wel 40 min inhouden

Uit onderzoek is gebleken dat kakkerlakken wel 40 minuten hun adem kunnen inhouden en zo’n 30 minuten onder water kunnen overleven. De beestjes hebben kleine buisjes in hun lichaam (siphonen) waar ze door ademen maar ook waterdamp door naar buiten transporteren. Als een kakkerlak in het water beland sluiten ze deze buisjes gewoon af.

Wat gebeurt er als ik kakkerlakken doodtrap?

Waarschijnlijk heb je weleens gehoord dat je een kakkerlak nooit mag doodtrappen. Bij het doodtrappen van kakkerlakken zou er namelijk een geur vrijkomen die andere kakkerlakken aantrekt. Daarnaast zouden bij het doodtrappen een heleboel eitjes vrijkomen, welke enkele maanden later uitkomen. Dit is een fabel! Kakkerlakken verspreiden inderdaad een onaangename geur, maar er is niets bekend over het verspreiden van een geur wanneer ze doodgetrapt worden. Wanneer kakkerlakken zich bedreigd voelen, droppen ze ook hun eipakketjes. Daarom kan je ze nog wel doodtrappen, zolang je de eitjes ook maar opruimt. Het doodtrappen van kakkerlakken is overigens niet een manier om kakkerlakken zelf te bestrijden. De kans is bovendien ook klein dat je alle kakkerlakken te pakken krijgt. Voor een effectieve kakkerlakkenbestrijding kan je een professionele kakkerlakkenbestrijder uit de buurt inschakelen.

Snel geholpen Bel onze bestrijder
  • Snel van je probleem af
  • Eerlijk & transparant
  • Vrijblijvend advies
  • Bestrijding door een vakman
  • Binnen 24 uur geholpen
085-8001123
Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!