Mogen wij je helpen?

Waar woon je?
Opnieuw

Wistjedatjes – Kakkerlakken

Wist je dat kakkerlakken al meer dan 300 miljoen jaar bestaan? Nog meer weetjes over kakkerlakken lees je hier bij de wistjedatjes over kakkerlakken.

Kakkerlakken direct laten bestrijden

call 085 - 800 1123

96% beveelt ons aan

Kakkerlakken bestrijden?

  • Altijd een lokale bestrijder
  • Vrijblijvend advies
  • Afspraak binnen 24 uur
  • Zónder voorrijkosten
  • Particulier en zakelijk
085 - 800 1123

96% beveelt ons aan

Wist je dat kakkerlakken al meer dan 300 miljoen jaar bestaan?

Kakkerlakken hebben hun oorsprong waarschijnlijk in het Boven-Carboon, de tijdsperiode van 325 tot 280 miljoen jaar geleden. Ze behoren hiermee tot een van de oudste insectensoorten ter wereld. In feite kunnen we een kakkerlak dus een levend fossiel noemen. Maar wist je dat kakkerlakken er ook nog steeds hetzelfde uitzien? Ze zijn tijdens hun ontwikkeling nauwelijks veranderd.

Er bestaan ruim 4500 verschillende soorten kakkerlakken

Slechts ongeveer twintig hiervan komen weleens als een kakkerlakkenplaag voor. De bekendste in Nederland is de Duitse kakkerlak. Deze is ongeveer één tot twee centimeter groot en is roodbruin van kleur. Deze kakkerlakkensoort kan niet vliegen, maar wel erg snel lopen. Zo kunnen ze zelfs tot 1 kilometer per uur lopen, wat voor insecten erg snel is.

Wist je dat kakkerlakken kannibalistisch zijn?

Verschillende onderzoeken tonen aan dat in ieder geval zes soorten kakkerlakken kannibalistisch zijn. Kannibalisme is het eten van individuen van dezelfde soort. De kans is groot dat ook de andere 4684 soorten kakkerlakken elkaar opeten. De meest voorkomende kakkerlakken zijn de Duitse kakkerlak, de Amerikaanse kakkerlak en de Oosterse kakkerlak. Al deze drie soorten hebben dit kannibalistische gedrag.

Een kakkerlak kan tot bijna twee weken leven zonder zijn hoofd

Een kakkerlak heeft namelijk geen hersenen nodig om zijn lichaamsfuncties te besturen. Als de kop weg is, leeft het lichaam dus gewoon verder. Ook hebben kakkerlakken geen hart. Het dier ademt via een soort buisjes in de huid. Uiteindelijk gaat de kakkerlak wel dood, zonder hoofd krijgt een kakkerlak namelijk niet de voedingsstoffen binnen die hij nodig heeft om te overleven.

Kan je kakkerlakken als huisdier houden?

Het gaat hier dan vooral om enkele tropische soorten kakkerlakken. Deze soorten kakkerlakken in je huis overleven het niet in onze standaard leefomgeving en vormen dus ook nooit een plaag. Ze worden in een terrarium gehouden, omdat ze er mooi uitzien of om als voedsel te dienen voor andere terrarium dieren, zoals hagedissen. De insecten leven bij een hoge temperatuur (25-30°C). Ze eten bijna alles wat andere huisdieren ook eten: stukjes appel of banaan, wat honden- of kattenbrokjes of visvoervlokken.

Wat gebeurt er als ik kakkerlakken doodtrap?

Waarschijnlijk heb je weleens gehoord dat je een kakkerlak nooit mag doodtrappen. Bij het doodtrappen van kakkerlakken zou er namelijk een geur vrijkomen die andere kakkerlakken aantrekt. Daarnaast zouden bij het doodtrappen een heleboel eitjes vrijkomen, welke enkele maanden later uitkomen. Dit is een fabel. Kakkerlakken verspreiden inderdaad een onaangename geur, maar er is niets bekend over het verspreiden van een geur wanneer ze doodgetrapt worden. Wanneer kakkerlakken zich bedreigd voelen, droppen ze ook hun eipakketjes. Daarom kan je ze nog wel doodtrappen, zolang je de eitjes ook maar opruimt. Het doodtrappen van kakkerlakken is overigens niet een manier om kakkerlakken zelf te bestrijden. De kans is is bovendien ook klein dat je alle kakkerlakken te pakken krijgt. Voor een effectieve kakkerlakkenbestrijding vind je hier jouw professionele kakkerlakkenbestrijder uit de buurt.