Wistjedatjes – Houtworm

Wist je dat houtwormen ook wel “doodskloppertje” of “death watch beetle” worden genoemd?

Houtwormen kloppen steeds hard met hun kop tegen het hout en dit veroorzaakt een kloppend geluid. En wist je dat men vroeger dacht dat dit betekende dat er binnenkort een sterfgeval zou zijn. Zeelui wisten bijvoorbeeld dat ze binnenkort gingen zinken, omdat het schip helemaal door houtworm was aangetast.

Wist je dat de larve van de houtworm een transformatie ondergaat?

Wanneer de larve van de houtworm uit zijn eitje komt, vreet de larve al het hout om zich heen weg. De larve bevindt zich zo’n drie jaren in het hout waarna het zich gaat verpoppen. Dit proces tot verpoppen wordt ook wel het transformatieproces genoemd. De larve ontwikkelt zich dan tot een houtwormkever. Deze kever wurmt zich door het hout en vindt uiteindelijk een opening waar het beestje vervolgens uitvliegt. Deze uitvliegopeningen zijn de gaatjes aan de buitenkant van het hout.

Wist je dat houtworm op dezelfde plek paart als waar hij geboren is?

Wanneer de mannelijke houtwormkever uit het hout is gevlogen, is het zijn missie om een vrouwelijke houtwormkever te vinden om mee te paren. Dit paringsproces gebeurt in de zogenoemde kraamkamers. Dit zijn kamers in het hout waar vervolgens de eitjes worden gelegd.

Wist je dat houtworm zeer verzot is op eikels?

Leg daarom een paar eikels op een bordje of in de buurt van het hout waarin de houtworm zich bevindt om houtworm te lokken. Houtwormen verkiezen eikels boven andere houten voorwerpen. Wel een klus die een lange adem vergt.

Wist je dat houtworm enorme schade toebrengt aan jouw huis?

Houtwormen leven in hout en veroorzaken allerlei gangenstelsels door het hout. Deze houten voorwerpen kunnen van alles zijn:

  • vloeren
  • meubels
  • dragende constructies van jouw huis of schuur

Wanneer dat hout dan zodanig aftakelt, bestaat er een grote kans dat het uiteindelijk leidt tot instortingsgevaar. In het geval van een houtwormenplaag is het van belang dat je de hulp van professionele ongediertebestrijders inschakelt om de kans op gevaar te minimaliseren. Voor een effectieve houtwormbestrijding van houtwormen in je huis vind je hier de houtwormbestrijder bij jou uit de buurt.

Alléén échte
ongediertebestrijders uit jouw buurt!