Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten

Broodafvalbakken en een broodroute in Rotterdam

Door Fleur 2 min leestijd3 mei 2016
Verschillende soorten brood van bovenaf gefotografeerd

Rotterdammers kunnen sinds kort oud brood inleveren in bakken op verschillende plekken in de stad. Er wordt compost gemaakt van het ingezamelde brood. Het brood trekt ratten en ander ongedierte aan, geeft een rommelig straatbeeld en is niet goed voor vogels, volgens de gemeente. Met de inzet van speciale broodbakken is dit verleden tijd.

Van afval naar biogas

Er is een pilot gaande in de wijk Bloemhof in Rotterdam-Zuid. Bewoners kunnen op verschillende plekken in de wijk oud brood inleveren. Van het ingezamelde brood wordt compost of biogas gemaakt. De campagneleider van de organisatie draait er niet omheen: Rotterdam heeft een groot brood-afvalprobleem. De oude boterhammen belanden in grote hoeveelheden in de vuilnisbak of worden als voedsel aan dieren gegeven. Dit is niet alleen vanwege de verspilling doodzone, maar brood kan ook heel goed worden hergebruikt. Er wordt bijvoorbeeld compost of schone energie van gemaakt. Eén gaspit kan al een half uur branden van een half brood.

Broodroute en lokale vrijwilligers

De broodbakken zijn onderdeel van een zwerfvuiloffensief. De bakken worden één keer per week geleegd door een voertuig van Stadsbeheer. Dit voertuig rijdt alleen een broodroute waarin hij alleen brood en geen ander afval ophaalt. De bakken worden in de gaten gehouden door lokale vrijwilligers om te zorgen dat er alléén oud brood in de bakken terecht komt. Deze vrijwilligers halen de bakken daarom ’s avonds weer naar binnen.

Eenden en ratten voeren

Een vrijwilliger beheert sinds 13 april de broodbak aan het Oleanderplein. Hij is van deur tot deur gegaan om uitleg te geven en nu wordt de bak steeds voller. Zijn aanpak heeft voornamelijk de moslimgemeenschap in de buurt geactiveerd. Vanwege hun geloof mogen ze geen brood weggooien. Doordat ze het aan de eenden voeren, werden ook de ratten gevoerd. Maar nu het brood gerecycled wordt als compost gooien ook deze mensen het brood graag in de bak.

Mogelijke uitbreiding

Er zijn nu acht broodbakken in gebruik in Bloemhof. Het aantal bakken wordt uitgebreid naar andere wijken in de stad als over twee weken blijkt dat het inzamelen goed werkt. In de Delfshaven rijdt op dit moment een Broedbroeder rond. Dat is een man op een bakfiets die bij basisscholen het oude brood inzamelt en tegelijkertijd campagne voert. Hoe meer inzamelpunten hoe beter, want brood is geen afval.

Biogas

Onderdeel van de campagne is het delen van recepten waarbij oud brood wordt gebuikt. Oud brood kan ook heel goed dienen als grondstof, want in brood zit veel energie. Door middel van broodvergisters wordt die energie teruggewonnen. Het brood wordt omgezet in groen biogas. De broodvergisters worden op dit moment ontwikkeld. Het moeten kleine handzame machines worden die bij bijvoorbeeld bakkers, in de keuken van restaurants en op de kinderboerderij geïnstalleerd worden.

Bron: www.metronieuws.nl

Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!