Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten

Een mol in de tuin, wat nu?

Door Isabelle 4 min leestijd8 maart 2021
Een mol in de tuin, wat nu?

De lente lijkt alweer begonnen! Tijd om naar buiten te gaan en te genieten van alle bloemen, vogels en… molshopen! Door de droge lucht gaan mollen dieper de grond in, waardoor zij de aarde omhoog duwen. De aarde komt dan boven de grond tevoorschijn en verwoesten jouw mooie gladde grasveldje. Dit wil je natuurlijk voorkomen, maar hoe? Hoe kan je mollen verjagen? En mag je mollen wel bestrijden?

Waarom gaan mollen dieper de grond in bij droge lucht?

Mollen zijn onder de grond op zoek naar voedsel, ze graven achter insecten en wormen aan, waaronder regenwormen. Regenwormen staan erom bekend dat zij naar het oppervlak gaan als het regent. Vandaar dat vogels met hun pootjes op de aarde staan te trappelen. Ze bootsen de regen na, zodat regenwormen naar het oppervlak komen. Wanneer de lucht droog is, gaan regenwormen dieper de grond in. Mollen ruiken dit en gaan achter de wormen aan. Door het graven komt de aarde omhoog en dit resulteert in die typische molshopen. Molshopen verwoesten niet alleen een grasveld, maar kunnen ook betegelde terrassen en stoepen ontregelen. 

Hoe kan je mollen in de tuin verjagen?

Het verjagen van mollen is een lastige klus, zeker omdat ze onder de grond lastig te vinden zijn. Mollen kunnen tot wel 150 meter lang en 130 meter diep gangen graven. Voor zo’n klein beestje is dat natuurlijk hartstikke ver. Om een mol te kunnen verjagen is het belangrijk om te weten of de mol er nog zit. Dit kun je zien door nieuwe molshopen en verzakkingen van de grond. Ook als de mol er nog niet zit, maar de buurt er wel al last van heeft, kan je je tuin beschermen met de volgende tips:

  • plant verschillende bomen en planten;
    • Mollen houden er niet van als ze allemaal wortels in hun weg hebben liggen. ze moeten de route dan aanpassen, om de wortels te ontwijken.
  • druk de molshopen weer terug de aarde in.
    • Wanneer je de molshopen weer in de grond duwt, vult de aarde de molsgangen weer. Als je dit een tijdje aanhoudt, wordt de mol ontmoedigt. Ze zullen niet meteen een andere plek zoeken, maar na een tijdje worden ze wel geïrriteerd en zullen ze een andere tuin opzoeken.

Mollen vangen met klemmen

Peter Matter van Matter Ongediertebestrijding heeft veel ervaring met de bestrijding van mollen en geeft hier ook cursussen in. ‘’De mollenklem is eigenlijk de enige manier om mollen te bestrijden in de tuin.’’ Als je weet waar de klemmen gezet moeten worden, is het een snelle en effectieve bestrijdingsmethode. Dus, hoe gaat het zetten van mollenklemmen in zijn werk? 

  1. ‘’Trek handschoenen aan! Veel mensen beweren dat mollen je kunnen ruiken en daardoor de klemmen vermijden, maar dit is onzin. Ik trek handschoenen aan, zodat ik mijn handen niet meer hoef te wassen.’’
  2. Graaf tussen twee molshopen wat gras en grond weg. 
  3. Voel met je handen hoe de gangen lopen, dit voel je doordat de grond hier een stuk zachter is. 
  4. Maak de gangen open en zet de klem op spanning in het midden van de looprichting. ‘’Mollen lopen zo’n 24 keer per dag door hun eigen gangen, op zoek naar regenwormen. De kans is dus groot dat je een mol hebt gevangen na een aantal dagen.’’
  5. Leg het uitgestoken stuk gras weer bovenop de klem. 
  6. En nu is het wachten tot de mol in de val loopt.

Mollentabletten

Mollen bestrijden met mollentabletten is ook een optie. Hier zitten echter wel een aantal haken en ogen aan. De tabletten worden gemaakt van de zeer giftige stof aluminiumfosfide. Aluminiumfosfide ontleedt zich wanneer het in aanraking komt met zuur en/of water, hierdoor ontstaat het zeer giftige en dodelijke gas, fosfine. Aangezien de kans aanwezig is dat een poreuze waterleiding water lekt in de grond, is de kans dus ook aanwezig dat de vluchtige stof fosfine vrij komt. Door deze gevaarlijke risicofactoren is deze manier van bestrijden verboden voor particulieren en niet gecertificeerde bestrijders. 

Zelfs bestrijders met de vergunning, mollen- en woelrattenbestrijding (afgegeven door de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij), gebruiken de tabletten liever niet. ‘’De tabletten zijn 1,2 keer zwaarder dan lucht, waardoor de lucht langer in de gangen blijft hangen. Wij gebruiken deze methode niet meer, het gebruik van mollentabletten heeft namelijk meer nadelen dan voordelen. De tabletten mogen alleen gebruikt worden op afgezette terreinen waar geen mensen en dieren kunnen komen. Ook mogen de tabletten niet gebruikt worden als er binnen 10 meter van de plek bebouwing staat.’’  Het inzetten van mollenklemmen is gemakkelijker in gebruik en zal de omliggende natuur niet beschadigen. 

Mollenbestrijding

Laat je deze zware klus toch liever over aan een professionele ongediertebestrijder? Dat mag natuurlijk ook. Onze gepassioneerde bestrijders helpen je graag!

Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!