Wespen zelf bestrijden

Wespen zelf bestrijden

Vliegen er wespen in je huis of buiten in de tuin, dan zit er waarschijnlijk ergens een wespennest. Wil je van de wespen af? Wespen bestrijden is een lastige klus, laat staan dat je gaat proberen om wespen zelf te bestrijden. Wil je wespen zelf bestrijden, dan dien je het wespennest te vinden:

 1. Houd in de gaten waar de wespen telkens heen vliegen. Zie je ergens wespen telkens af aan vliegen, dan heb je waarschijnlijk de invliegopening van het wespennest gevonden.
 2. Eenmaal gevonden, hangt het van de locatie van het wespennest en de omvang van het wespennest af hoe makkelijk het wespennest te bestrijden is. Is het wespennest te groot of hangt het wespennest op een onmogelijke locatie, ga dan niet zelf het wespennest bestrijden. Dit brengt teveel risico met zich mee.
 3. Voor een effectieve wespenbestrijding laat je een professionele ongediertebestrijder langskomen.

Wespennest vinden

Voordat je wespen zelf kunt bestrijden, dien je het wespennest te vinden. Het is niet mogelijk om wespen te bestrijden, zonder dat je het wespennest hebt bestreden. Dan moet je wel eerst het wespennest herkennen. Een wespennest ziet er uit als een kegel en is grijsachtig van kleur. Het wespennest is gemaakt van hout wat wespen fijn hebben gekauwd.

In het voorjaar beginnen de koninginnen met het bouwen van het nest. Merk je het wespennest in het voorjaar op, dan is dit gunstig. Het wespennest is waarschijnlijk nog niet zo groot en daarom eenvoudiger om zelf te bestrijden. Na een tijdje nemen de werksters de bouw van het wespennest van de koningin over en vanaf dan wordt het wespennest steeds groter. Er leven op een gegeven moment wel 1000 wespen in een wespennest, de overlast wordt dan ook steeds meer merkbaar.

Zelf wespennest bestrijden

Heb je het wespennest gevonden en wil je nu beginnen met het zelf bestrijden van het wespennest? Hierbij een kort stappenplan:

 1. Zorg voor beschermende kleding. Het beste is het dragen van een wespenpak, alle lichaamsdelen moeten bedekt worden, want wespen steken gemakkelijk door een spijkerbroek heen. Voor je het in de gaten hebt, heb je al een wespensteek te pakken.
 2. Wacht bij voorkeur dat totdat de wespen ’s avonds in het nest zitten.
 3. Zorg ervoor dat er geen andere mensen rondom het nest staan en houd kinderen en huisdieren al helemaal uit de buurt. Als de bestrijding niet goed gaat, kunnen de wespen agressief worden en vliegen alle wespen uit het wespennest.
 4. Breng het bestrijdingsmiddel rechtstreeks aan op het wespennest. Dit houdt in dat je zeer dicht bij het wespennest moet staan.

Wel of niet wespen bestrijden?

Wanneer een wespennest geen bedreiging vormt en zich op ruime afstand van het huis bevindt, kun je het nest het beste met rust laten. Wespen zijn belangrijk voor de natuur, bestuiven planten en bloemen en houden hiermee het ecosysteem in balans. Daarnaast eten ze allerlei ongedierte uit de tuin zoals rupsen.

Wanneer je er niet zeker van bent of je met een wespennest te maken hebt, verwijder deze dan niet. Het kan zijn dat je te maken hebt met een honingbijen of zelfs met hommels. Neem contact op met een van onze bestrijders, zij kunnen je helpen met het identificeren van het nest en wellicht een imker inschakelen (vaak gratis of tegen een vergoeding).

Tips om wespen te bestrijden

Wespen zelf bestrijden brengt risico’s met zich mee. Om op een verantwoorde manier wespen zelf te bestrijden, vind je hieronder een aantal tips voor wespenbestrijding.

 • Houdt het wespennest overdag in de gaten. Zodra alle wespen ’s avonds in het nest zitten, kun je beginnen met de wespenbestrijding.
 • Blokkeer nooit de in- en uitgang van een wespennest.
 • Kies voor het juiste bestrijdingsmiddel. Laat je informeren en lees de gebruiksaanwijzing van het bestrijdingsmiddel aandachtig door.
 • Zorg voor volledig bedekte kleding. Vergeet je handen en gezicht niet af te dekken. Eenmaal beschermd, kun je beginnen met het zelf bestrijden van het wespennest met het bestrijdingsmiddel.
 • Laat iemand in je omgeving weten dat je begint met de wespenbestrijding.

Professionele wespenbestrijding

Heb je geprobeerd wespen zelf te bestrijden, maar is dit niet gelukt? Of leek het je toch beter om een professionele wespenbestrijding uit te laten voeren? Voor een effectieve wespenbestrijding schakel je een professionele wespenbestrijder in. Wespen zelf bestrijden is een risicovolle klus, waar onze ongediertebestrijders al jarenlange ervaring mee hebben. Wil je graag een professionele wespenbestrijder bij jou uit de buurt, dan vind je deze hier.

Alléén échte
ongediertebestrijders uit jouw buurt!