Mogen wij je helpen?

Waar woon je?
Opnieuw

Wistjedatjes – Ratten

Wist je dat ratten knarsetanden? En wist je dat ratten een geurafdruk achterlaten? Lees hier meer wistjedatjes over ratten.

Ratten direct laten bestrijden

call 085 - 800 1123

96% beveelt ons aan

Ratten bestrijden?

  • Altijd een lokale bestrijder
  • Vrijblijvend advies
  • Afspraak binnen 24 uur
  • Zónder voorrijkosten
  • Particulier en zakelijk
085 - 800 1123

96% beveelt ons aan

Wist je dat ratten knarsetanden?

Ratten knarsetanden, net als mensen. Het is te vergelijken met het spinnen van een kat. Een kat doet dit als teken dat hij iets heel fijn vindt. Ratten doen het niet alleen als ze iets heel fijn vinden, maar ook als ze iets juist helemaal niet leuk vinden. Als een rat bijvoorbeeld iets heel eng vindt, gaat hij ook knarsetanden.

Wist je dat ratten een geurafdruk achterlaten?

Een rat laat continu een geurafdruk achter. Deze geur ruiken wij niet, maar ratten onderling wel. Dit doen ze om bepaalde gebieden toe te eigenen. Als jij een rat in huis hebt of gehad, ruikt een andere rat dit. Met ultravioletlicht kunnen wij mensen deze geurafdrukken zien.

Kunnen ratten zwemmen?

Ratten kunnen heel goed zwemmen. ’s Nachts gaan ratten op avontuur en op zoek naar eten. Voor dit eten leggen ze wel kilometers af. Zodra ze een rivier naderen, keren ze niet om. Ze zwemmen de rivier over, dat is geen probleem voor ze. Ratten houden niet van diep water, maar als het water vrij ondiep is, kunnen ze urenlang achter elkaar zwemmen.

Hoelang zijn ratten zwanger?

Zodra de bevruchting heeft plaatsgevonden, duurt het ongeveer 21 dagen voordat de jongen geboren worden. Jonge ratten worden rittens genoemd. Ze worden kaal en blind geboren en wegen minder dan 5 gram. Na een weekje krijgen ze haar en na 2 weken gaan de ogen open. Pas na 3 weken gaan ze zelf eten. Na iets meer dan een maand zijn ze zelfstandig en gaan ze op avontuur. Een vrouwtjes rat heeft tepeltjes. Een mannetjes rat heeft geen tepels.

Ratten kunnen wel 150 keer beter horen dan mensen!

Ratten hebben twee stevige oren. De oren staan altijd rechtovereind en zijn stompachtig afgerond. Een rat hoort hele hoge tonen. Deze tonen kunnen wij als mensen helemaal niet horen. Het gehoor van ratten is ontzettend goed ontwikkeld. Als voorbeeld:

  • Mensen horen geluiden tussen 20 Hz. en 20 KHz.
  • Ratten horen geluiden tussen 200 Hz. en 80 KHz.

Daarmee is wel duidelijk hoeveel meer tonen een rat hoort in vergelijking met wat wij als mensen horen.