Mogen wij je helpen?

Waar woon je?
Opnieuw

Muizen zelf bestrijden

De mogelijkheid bestaat dat muizen zich schuilhouden in jouw omgeving. Het is dan van belang om zo snel mogelijk een muizenbestrijding te laten uitvoeren om eventuele gezondheidsrisico’s, overlast en schade aan je woning voor te zijn. Er zijn ook verschillende mogelijkheden om de muizen zelf te bestrijden.

Muizen in huis herkennen

Om muizen te bestrijden, moeten de muizen in huis eerst worden opgespoord.

  • Hoor je ’s nachts krassende geluiden? Dan duidt dit mogelijk op de aanwezigheid van muizen in huis. Dit kunnen trippelende of knagende muizen zijn.
  • Daarnaast zijn kleine, zwarte keutels eveneens tekenen die duiden op de aanwezigheid van een of meer muizen.
  • Een muis valt ook te traceren aan de muskus-achtige geur van urine die zij achterlaten in je woning.
  • Een ander belangrijk kenmerk van muizen is dat het knaagdieren zijn en ze daarom knagen aan alles wat los of vast zit. Dit heeft schade aan voedsel, meubilair en kabels tot gevolg. Het knaaggedrag van de muis is herkenbaar aan de kleine groeven die zij achterlaten op de materialen.
  • Tenslotte duiden muizennesten ook op muizen, deze worden gebouwd uit huiselijke materialen.

Wat is een geschikte manier om muizen te bestrijden?

Nu je de muis hebt gesignaleerd, wil je er het liefst zo snel mogelijk vanaf zijn. Het bestrijden van muizen is een lastig karwei. Muizen zijn namelijk van oorsprong zeer voorzichtig en gaan daarom niet snel af op het onzekere. Dit kan de geur van muizengif zijn of de aanwezigheid van muizenvallen of muizenlokdoosjes.

Verspreiden van muizengif

Bij het gebruik van muizengif worden muizenkorrels in de daarvoor bestemde muizenlokdoosjes geplaatst. Het is belangrijk dat er geen andere voedselbronnen voor de muizen aanwezig zijn. De lokdoosjes zet je neer op de plekken waar de muizen regelmatig worden gesignaleerd. De muizen komen af op deze doosjes, eten de korrels op waarna zij vergiftigd raken.

Muizenvallen zetten

Een andere methode om muizen te bestrijden is het uitzetten van muizenvallen. Hierbij zijn twee opties mogelijk, namelijk een traditionele muizenklem of een muizenval. Het verschil tussen deze twee methoden is dat er bij de muizenklem een snelle dood volgt, waar de muizenval de muis enkel vangt en niet doodt. De val plaats je het beste langs muren. Wanneer de muis eenmaal de val binnen is, is er geen mogelijkheid meer om naar buiten te komen.

Muizen vangen

Om muizen levend te vangen, heb je een muizenval of een muizenlokdoosje nodig. Deze vallen zorgen ervoor dat de muis slechts tijdelijk gevangen gehouden wordt en niet wordt gedood. De meeste van deze diervriendelijke muizenvallen maken gebruik van een wipwerking of een klepwerking. Muizen vangen, maar hoe?

  • Om de muizen te lokken, plaats je een stukje appel of kaas in de val.
  • Wanneer de muis de val eenmaal binnen is getreden, zorgt de klep of de wip ervoor dat de muis niet naar buiten kan.
  • De muis laat je vrij op een afstand van minimaal 100 meter, zodat de muis niet terugkeert.

Professionele muizenbestrijding

Heb je last van een heuse muizenplaag? Dan wordt het lastig om met deze bestrijdingsmiddelen alle muizen te vangen. Heb je reeds een van deze methodes gebruikt, maar zonder succes? Het is vooral van belang dat je snel handelt, want muizen planten zich razendsnel voort. Voor een effectieve muizenbestrijding schakel je daarom het beste hier een professionele ongediertebestrijder in.