Mogen wij je helpen?

Waar woon je?
Opnieuw

Tips tegen zwammen

Veel mensen hebben weleens last van zwammen in hun huis. Er zijn echter een hoop simpele trucjes die jou helpen bij het voorkomen hiervan.

Zwammen voorkomen

Zorg bijvoorbeeld voor zo min mogelijk vochtigheid in je huis. Een vochtige omgeving is een uitstekende leefomgeving voor een schimmel. Het is dan makkelijk om zich te verspreiden via zogenoemde sporen. Zorg ook voor goede verlichting en een goede isolatie. Al deze dingen dragen bij aan het voorkomen van schimmel in je huis.

Licht en vocht

Plekken met weinig licht en veel vocht zijn risicovolle plekken voor zwammen. Zorg ervoor dat je kruipruimte goed geventileerd is. Deze ruimte is namelijk al slecht verlicht en daardoor vatbaarder voor schimmels. In combinatie met slechte ventilatie en isolatie kan dit leiden tot grote schimmelvorming. Een goede isolatie van je huis maakt de kans op schimmels ook aanzienlijk kleiner. Heb je toch last van zwammen? Zet dan geen meubels strak tegen de muur aan. Dan is er minder ventilatie en vervolgens broeit de schimmel harder verder.

Badkamer

Ventilatie is een belangrijk onderdeel bij het voorkomen van zwammen in je huis. Als een ruimte niet genoeg geventileerd wordt, is dit een paradijs voor zwammen. Door de kranen en de douche in de badkamer is dit een aangename plek voor schimmels. Om er toch voor te zorgen dat het vocht in je badkamer geen hoogtepunt bereikt, kan je wel een aantal dingen ondernemen.

  • Zet het raam van je badkamer open als je gaat douchen
  • Zet ook de afzuiging aan als je gaat douchen
  • Maak de douche na gebruik weer droog

Zo beperk je de hoeveelheid vocht en geef je zwammen geen kans.

Was drogen

Bij het binnenshuis drogen van de was neemt de luchtvochtigheid in grote mate toe. Als je de was enkele dagen laat drogen op zolder of in de bijkeuken, is al het vocht verdwenen. Het meeste vocht hoopt zich ergens op in huis. Er zijn een aantal trucs waardoor de invloed van die hoeveelheid vocht afneemt. Hang de was goed uit in je bijkeuken en zet een raam open terwijl je de was droogt. Een open raam zorgt voor een toegenomen ventilatie waardoor het voor zwammen veel moeilijker wordt.

Heb je vragen?

We helpen je graag op weg. Van maandag tot en met vrijdag zijn we tussen 08.30 en 17.00 bereikbaar per chat.