Zilvervisjes of papiervisjes

Zilvervisjes en papiervisjes zien mensen vaak als twee dezelfde insecten. Dit is niet heel gek, want ze lijken enorm veel op elkaar. De beestjes behoren tot de groep van franjestaarten. Beiden zijn ’s nachts actief en kom je niet snel overdag tegen. Als je ze toch overdag tegenkomt, is dit vaak op donkere plekken. Wanneer je de plek waar de franjestaarten zitten belicht, verplaatsen ze zich enorm snel. Daarnaast planten ze zich ook op de exact dezelfde manier voort. Toch zitten er daadwerkelijk verschillen tussen zilvervisjes of papiervisjes.

Uiterlijke verschillen

Het lichaam van een zilver- en papiervisje is zilverachtig, glanzend met schubben. De beestjes zijn lang en plat met een brede kop. Ook hebben zilvervisjes en papiervisjes twee voelsprieten.

  • De voelsprieten van zilvervisjes zijn kleiner dan het lichaam, die van een papiervisje is even lang als het lichaam.
  • In tegenstelling tot de zilvervisjes zijn papiervisjes een stuk kleiner. Zilvervisjes zijn ongeveer twaalf tot dertig millimeter lang en papiervisjes zijn niet langer dan vijftien millimeter.
  • Daarnaast herken je een papiervisje aan de drie sprieten aan de achterkant van het lichaam, zilvervisjes herken je aan de twee sprieten.

Verschil in leefomgeving

Aan de leefomgeving zie je erg duidelijk of het gaat om een zilvervisje in je huis of om een papiervisje. Zilvervisjes in je huis kom je vaak tegen op plekken met een hoge luchtvochtigheid. Hierbij moet je denken aan badkamers, keukens en kelders. In tegenstelling tot de zilvervisjes vind je papiervisjes op droge en warme plekken. Bijvoorbeeld in boeken, papieren of in kleding. Het papiervisje neem je mee in oude boeken of in kleding van buitenaf.

Verschil in schade

Het papiervisje veroorzaakt veel meer schade dan het zilvervisje en vraagt dan ook om andere maatregelen. Zilvervisjes leven vaak in vochtige, koele ruimtes. In deze ruimtes leven ze van schimmels, dode insecten, suikers en cellulose. Het zilvervisje doet niets kwaad. Het papiervisje daarentegen wel. Ze leven in droge, warme kamers met materialen die gemaakt zijn van vezels. Boeken, behang en kleding zijn voorbeelden hiervan. De papiervisjes gebruiken deze vezels als voedingsbron. Let dus goed op en kijk direct of het gaat om zilvervisjes of papiervisjes.

Professionele ongediertebestrijding

Of het nu zilvervisjes of papiervisjes in je huis zijn, je wilt hier gewoon zo snel mogelijk vanaf. Voor een effectieve zilvervisjesbestrijding of papervisjesbestrijding raden wij een professionele ongediertebestrijder aan. Voor een ervaren bestrijder bij jou uit de buurt, moet je hier zijn.

Alléén échte
ongediertebestrijders uit jouw buurt!