Mogen wij je helpen?

Waar woon je?
Opnieuw

Wortelen aangevallen door muizen

Wortelen aangevallen door muizen

Naast dat het Friese grasland door de muizen wordt aangevallen, zijn nu ook de wortelen de pineut. Een van de grote wortelbedrijven in Nederland, Wentink Groenten in Luttelgeest, wijst hele partijen wortelen af. Dit komt door de muizen. Het wortelbedrijf doet eerst een proefspoeling voordat hij peen aanschaft van akkerbouwers. Na het afspoelen van de modder wordt duidelijk dat de wortelen aangevreten zijn. Inmiddels is meer dan 20 procent van de partijen wortelen afgewezen door Wentink. Eigenaar van het bedrijf, Jos Wentink, maakt bekend dat het te veel werk kost bij het sorteren van de wortelen en ze te beschadigd zijn.

Nederland valt nog mee

Kees Heesma van het wortelbedrijf in Lemmer vertelt: “In Nederland valt het nog mee.” Heesma vult aan: “Het Rijnland in Duitsland hebben belangrijke peenregio’s en in Wallonië in België wordt het peen ondergeploegd. Daarbij is de oogst is duurder uitgevallen dan de arme opbrengst.”

Peen niet duurder voor consumenten

Poetin heeft er mede voor gezorgd dat de koper van peen niet hoeft te kampen met duurdere peen. Vorig jaar augustus maakte de Russische president bekend dat de handel van Europese groente tegen werd gehouden. Heegsma vertelt: “Wortelen werden veel door Rusland gekocht; er ging 10 tot 15 procent van onze wortelen naar hen toe. Momenteel blijven die hoeveelheden op de markt van de EU.” Heegsma verhandelt oogst voor ongeveer 250 akkerbouwers. Een bedrijf dat veel samenwerkt met wortelbedrijf Koop Usquert is Agrifirm. Bram Harpe van Agrifirm vertelt: “De melkveehouders in Friesland hebben zelfs nog minder schade van muizen dan sommige wortelboeren.” Boeren zijn hier dan ook zeer getreurd over.

Akkerbouwers twijfelen om te kweken

Een handelaar in biologische wortelen, Henk Haanstra uit Sint Nicolaasga, heeft veel last van de schade ondervonden. Het zijn vooral de biologische boeren die veel last hebben van de muizen. Haanstra merkt op dat hij veel akkerbouwers ziet twijfelen of zij dit jaar wel wortelen moeten gaan kweken. De zachte winter heeft alles te maken met de muizenplaag. Afnemers die minder hoge kwaliteitseisen stellen aan wortelen worden door de handel nog afgenomen. Dit gaat bijvoorbeeld om de conservenindustrie en Oost-Europa. Anders kunnen zij het alleen nog verkopen aan de veevoerhandel.

Bron: www.dvhn.nl

 

Heb je vragen?

We helpen je graag op weg. Van maandag tot en met vrijdag zijn we tussen 08.00 en 17.00 bereikbaar per chat.