Wespenplaag

Wespen kunnen voor enorme overlast zorgen. Vooral als je in de warme zomermaanden lekker buiten zit met je eten en drinken, zijn ze al snel niet meer weg te denken. Het kan zelfs zo erg zijn dat er sprake is van een wespenplaag. In het voorjaar begint de koningin al met het bouwen van haar wespennest. Dit doet ze vaak op plekken waar het wespennest dus goed beschermd is. Denk hierbij aan plaatsen in of rondom je huis, zoals in de spouwmuur of onder je dakgoot. Als de wespennesten klaar zijn, gaan de werksters op zoek naar voedsel. Dit is de periode dat je de meeste last hebt van wespen. In juli en augustus is de overlast van wespenplagen vaak het grootst. Te merken door af en aan vliegende wespen en de beruchte wespensteken.

Bouw van een wespennest

Vaak begint een wespenplaag al in het voorjaar. Op dat moment worden de koninginnen wakker uit hun winterslaap. Ze beginnen dan met de bouw van het wespennest en het leggen van de eitjes. Uit deze eitjes komen allereerst larven die uitgroeien tot volwassen wespen, de werksters. De werksters nemen vanaf dan de bouw van het wespennest over. En de koninginnen beperken zich weer tot het leggen van eitjes. Vervolgens komen ook nog darren uit, de mannelijke wespen, gevolgd door nog meer vrouwelijke wespen. Deze zijn wel vruchtbaar in tegenstelling tot de werksters. En zij worden de toekomstige koninginnen doordat ze bevrucht worden door de darren. De bouw van het wespennest is in de zomer klaar en vanaf dan is een wespenplaag goed te merken.

Agressieve wespen

Soms bestaat een wespennest wel uit meer dan duizend wespen. Dan wordt gesproken over een wespenplaag. Wespen hoef je in principe niet te bestrijden als ze geen overlast veroorzaken. Zodra je echter het wespennest verstoort, zullen de wespen in grote aantallen aanvallen. Op dat moment zijn de wespen erg agressief en twijfelen niet om jou te steken. Helaas is een wespensteek bijna altijd raak en zorgt voor een zeer pijnlijk gevoel. Schadelijk voor de gezondheid zijn wespensteken niet, tenzij je allergisch bent. Sommige mensen zijn zelfs zo gevoelig voor het gif wat uit de angel komt, dat ze naar de huisarts moeten om het te laten behandelen.

Wespenplaag bestrijden

Heb je last van een wespenplaag in of rondom je huis? De kans is groot dat er een wespennest in de buurt zit. Laat vooral het wespennest zoveel mogelijk met rust. Wil je de wespenplaag bestrijden?

  • Wat je vooral niet moet doen: de uitgang van het wespennest dichtmaken. Hoe dan ook komen de wespen naar buiten en eenmaal bevrijd en agressief geworden, willen ze maar een ding: jou steken.
  • Wat je vooral wel moet doen: als je de wespenplaag wilt bestrijden, schakel je het beste een professionele ongediertebestrijder in. Ervaren wespenbestrijders hebben de kennis, kunde en middelen in huis om wespen snel en effectief te bestrijden.

Een wespenbestrijder bij jou uit de buurt, vind je hier.

Alléén échte
ongediertebestrijders uit jouw buurt!