Wespen en gezondheid

Iedereen weet dat een wespennest in de buurt geen pretje is en dat een wespensteek behoorlijk pijnlijk is. Maar hoe zit het met wespen en gezondheid? Welke gevolgen heeft een wespensteek voor je gezondheid? En welke gezondheidsrisico’s loop je wanneer je een wespennest in de buurt hebt? Hier lees je meer over wespen en gezondheid.

Wespensteek

Een wespensteek is ondanks de pijn meestal onschuldig. Wespen steken alleen wanneer ze zich bedreigd voelen of als jij een bedreiging vormt voor het wespennest. Wespen steken dus voornamelijk uit verdediging. De angel van een wesp heeft geen weerhaakjes en blijft niet achter in je huid. Een wesp kan dus meerdere keren steken. Tijdens het steken wordt een kleine hoeveelheid gif in het slachtoffer gespoten. Dit gif werkt ook als lokstof voor de andere wespen van de kolonie. Bij een grote bedreiging vallen ze massaal aan. Wespengif is, in principe, voor de meeste mensen niet schadelijk voor de gezondheid.

Allergie voor wespen

Wespen en gezondheid wordt een ander verhaal als je allergisch bent voor wespengif. Voor mensen met een allergie voor wespen is een wespensteek mogelijk dodelijk. Symptomen van de allergische reactie zijn:

  • Rode vlekken, hevige jeuk en het opzwellen van lippen en/of ogen
  • Benauwdheid, kortademigheid op piepende ademhaling
  • Onwel worden of (dreigend) verlies van bewustzijn

De symptomen van een allergische reactie op het wespengif treden meestal binnen een kwartier na de steek op. Dit wordt een anafylactische shock genoemd.

Wat moet ik doen bij een allergische reactie na een wespensteek?

Het Rode Kruis vertelt op hun website meer over eerste hulp bij een wespensteek, maar in feite zijn dit de belangrijkste stappen:

  • De mensen waarvan bekend is dat zij allergisch zijn voor wespen, hebben meestal een adrenaline-pen bij zich. Het is belangrijk dat de dosis adrenaline zo snel mogelijk wordt toegediend, door met de pen in het been te prikken.
  • Mensen waarbij voor het eerst een allergische ontstaat na een wespensteek, hebben zo snel mogelijk medische hulp nodig. Bel dan onmiddellijk 112.
  • Ook als je niet bekend bent met een allergie voor wespengif, is het soms verstandig om toch de huisarts te bezoeken. Bijvoorbeeld als je gestoken wordt in je mond, keel, neus, hals of tong of als er zwellingen optreden op andere plaatsen dan daar waar je gestoken bent.

Voedselvergiftiging door wespen

Wespen eten graag mee van ons voedsel. Ze komen vooral af op suikerhoudend en eiwitrijk voedsel. Wespen dragen echter wel bacteriën en ziekteverwekkers bij zich. Ook laten ze hun urine en uitwerpselen achter op ons eten. Wanneer we dit opeten, veroorzaakt dit mogelijk een voedselvergiftiging. Dek daarom eten en drinken buiten altijd goed af.

Professionele wespenbestrijding

Nu je meer weet over wespen en gezondheid wil je vast het wespennest bij jou in de buurt zo snel mogelijk bestreden hebben. Om de genoemde risico’s over wespen en gezondheid te beperken, moet je niet willen wespen zelf te bestrijden, maar schakel je hier een professionele ongediertebestrijder in om een effectieve wespenbestrijding uit te voeren.

Alléén échte
ongediertebestrijders uit jouw buurt!