Vlooiennest

De vlo leeft als een bloedparasiet op zoogdieren. Wanneer de vlo nog een larve is, valt het beestje onder de categorie nestparasiet. Ze hebben een beschutte en voedselrijke omgeving nodig om zich te ontwikkelen. Daarom komt de vlo ook alleen voor bij dieren die een nest bouwen of een vaste verblijfplaats hebben. Er zijn vele soorten vlooien en iedere vlo heeft zich weer aangepast aan de situatie waar ze zich bevinden; ze passen zich aan hun ‘gastheer’ aan. Dieren met beharing of veren zijn geschikt om op te leven. Reptielen en vissen hebben daarom nooit last van vlooien.

Hoe ontstaat een vlooiennest?

  • Na een bloedmaaltijd te hebben genuttigd, kan de vrouwtjesvlo eitjes leggen.
  • De eitjes liggen in naden en kieren totdat de larven uitkomen.
  • De larven voeden zich met organisch materiaal wachtend tot ze zich verpoppen.
  • Door trillingen in het huis komen de poppen uit tot een volgroeide vlo.
  • De volgroeide vlooien voeden zich direct en zo begint de cyclus opnieuw.

Nestgebonden larven

Wanneer een vlo eitjes legt, doen ze dit op een plek waar voeding voor de larve is. Een larve kan zichzelf nog niet voeden door middel van bloedzuigen, daarom moet het beestje in de buurt van de uitwerpselen van de volwassen vlooien blijven om te overleven en zich verder te ontwikkelen. Wanneer de larve buiten het nest belandt, verhongert deze en gaat dus dood.

Vlooien in je huis

Volwassen vlooien in je huis verplaatsen zich gemakkelijk door hun krachtige springpoten. Ieder plekje in huis wordt zo bereikt om op zoek te gaan naar bloedmaaltijden. Meestal zijn huisdieren hier de dupe van en soms de mens ook. Wanneer de vlooien zich niet voeden met bloed of bezig zijn om eitjes te leggen, bevinden de vlooien zich overal en nergens. Ze verstoppen zich dan tussen kleine gaten en kieren en zijn daarom ook niet te zien, laat staan te vangen.

Voorkom een vlooienplaag

Soms laten vlooien zich lokken, maar vaak moet er toch echt een effectieve vlooienbestrijding plaatsvinden om de beestjes geheel uit je huis te laten verdwijnen. De professionele bestrijder uit jouw buurt kan je daarmee helpen, die vind je hier. Professionals weten de plekken te vinden waar vlooien zitten om ze te bestrijden. Zorg dat je vlooienprobleem niet erger wordt, want na een bloedmaaltijd leggen ze weer eitjes, waarvan elk eitje in volwassen staat daarna zich ook weer voort kan planten. Voorkom dus een vlooienplaag en onderneem meteen actie wanneer je last hebt van vlooien.

Alléén échte
ongediertebestrijders uit jouw buurt!