Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten
Wij zijn bereikbaar! | Bel voor een afspraak
Bel direct 085-8001123
Home / Vlooienbestrijding / Vlooien in je huis

Vlooien in je huis

Ongedierte in huis is voor niemand prettig. Vlooien zijn één van de bekendste soorten die je in huis kan hebben en al helemaal wanneer je huisdieren hebt. Vlooien zitten vaak verstopt in kieren en naden. De woonkamer en slaapkamer zijn de meest gekozen plekken van de vlooien, omdat hier veel schuilplaatsen zijn, zoals op de bank of in het tapijt. Vlooien in je huis is iets wat je niet wilt.

Vlooien in je huis

Soorten vlooien in huis

Vlooien komen bijna overal ter wereld voor. Tenminste, alleen op plekken waar levende dieren te vinden zijn. Warmbloedige dieren en mensen zijn de prooi van de vlo. Wanneer een vlo zijn slachtoffer uitkiest, wordt deze de ‘gastheer’ genoemd. Er zijn verschillende soorten vlooien en van sommige vlooien is het niet bekend op welk dier ze het liefst verblijven. Als het om vlooien gaat, zijn deze vlooien het meest bekend:

Vlooien in huis? Grote kans dat dit de katten- of hondenvlo is. Dat wil niet zeggen dat de hondenvlo alleen bij honden te vinden is en de kattenvlo alleen bij de kat. Nee, deze beestjes wisselen graag van gastheer wanneer het hun uitkomt.

Geschikte gastheren

Mensen hebben tegenwoordig veel soorten huisdieren. Wanneer zij behoorlijk behaard zijn, is de kans aanwezig dat je huisdier vlooien krijgt. Denk hierbij aan honden, katten, konijnen, enzovoort. Dieren die geen last hebben van vlooien, zijn reptielen en vissen. Zij hebben geen beharing, waardoor de vlo geen houvast heeft. Hoe weet je of je huisdier last van vlooien heeft?

  • Krabt jouw huisdier veel? Inspecteer de vacht dan eens van dichtbij.
  • Als je de vacht opzij duwt en je ziet geen vlooien, maar wel zwarte vlekjes, dan kunnen dit de uitwerpselen van vlooien zijn.
  • Met een speciale vlooienkam kan je zowel vlooien als vlooienuitwerpselen goed opsporen.

Hoe komt mijn huisdier aan vlooien?

Mensen denken onterecht dat vlooien van het ene dier naar het andere dier overspringen. Onderzoek wijst juist uit dat dit nauwelijks gebeurt. Huisdieren lopen vlooien op uit de omgeving, dit gaat als volgt:

  • Een volwassen vlo voedt zich met bloed van een gastheer. Na de bloedmaaltijd legt de vlo honderden eitjes.
  • Deze eitjes vallen ergens binnen of buiten op de grond. Uit deze eitjes komen larven die zich nestelen op donkere plekken.
  • De larven voeden zich met vlooienpoep. Ondertussen vervellen de larven totdat ze zich verpoppen.
  • Door warmte en trillingen komt de pop uit en de vlo geboren. Deze wacht op een voorbijlopende gastheer en bespringt deze.
  • Eenmaal genesteld, begint de volwassen vlo weer aan een bloedmaaltijd. De cyclus is rond en herhaalt zich keer op keer.

Vlooienplaag

De cyclus waarin een eitje een volwassen vlo wordt, duurt ongeveer 10 weken. Met deze gegevens in het achterhoofd kan je wel nagaan hoe snel een vlooienplaag ontstaat wanneer er geen actie wordt ondernomen. En een vlooienplaag in huis is erg vervelend, zeker als je gebeten wordt door de vlooien. Wanneer je wordt gebeten door een vlo kan dit vaak niet zo veel kwaad. Meerdere vlooienbeten wordt vaak wel als vervelend ervaren en dan wil je op zoek naar deze beestjes om ze uit je huis te verwijderen. Wanneer je gebeten wordt, zal dit meestal op de onderbenen rondom de sokken zijn.

Stofzuigen tegen vlooien

Wanneer je last hebt van vlooien in je huis is stofzuigen een optie. De gelegde eitjes die overal in het huis worden aangetroffen, worden opgezogen en hierdoor voorkom je dat de eitjes uitkomen in jouw huis. Gooi de stofzuigerzak wel weg na afloop, de eitjes gaan namelijk niet altijd dood in de zak. Sommige mensen adviseren je om een vlooienband in de stofzuigerzak te stoppen, doe dit niet! Een vlooienband bevat giftige stoffen en deze stoffen worden via het zuigsysteem van de stofzuiger je woonkamer in geblazen. Niet bepaald gezond.

Dweilen tegen vlooien

Vlooien houden van een vochtige omgeving, dweilen wordt dus afgeraden. Wanneer je water door azijn vervangt tijdens het dweilen, jaag je de vlooien wel weg. Dit zorgt echter wel voor een vieze geur in je huis en de vraag is of je zelf in die geur wilt blijven hangen.

Textiel heet wassen

Wanneer je vlooien in je huis hebt aangetroffen, wordt het altijd aangeraden om textiel te wassen. Denk hierbij aan:

  • dekens
  • manden
  • kussens
  • kleding
  • tapijt

Het liefst zo heet mogelijk. Wanneer dit niet mogelijk is, stop dan het spul in afsluitbare bakken en houd deze minimaal een week gesloten. Door een gebrek aan zuurstof zullen de vlooien sterven.

Bestrijdingsmidddelen tegen vlooien

Naast stofzuigen kan je ook verschillende bestrijdingsmiddelen aanschaffen om te proberen om vlooien zelf te bestrijden. Het volgende is te verkrijgen tegen vlooien:

  • vlooienspray
  • vlooienpoeder
  • vlooienbanden

Niet altijd heeft dit een effectieve werking. Dit heeft meerdere redenen, vlooien worden namelijk op den duur resistent tegen deze bestrijdingsmiddelen. Ook weten de meesten niet hoe ze deze bestrijdingsmiddelen moeten toepassen om de gehele vlooienplaag te bestrijden.

Vlooien in je huis bestrijden

Wanneer de klachten blijven aanhouden en het lijkt alsof alles wat je probeert weinig effect heeft, schakel dan een professionele ongediertebestrijder in voor een effectieve vlooienbestrijding. Professionals hebben de juiste middelen en weten de plekken waar vlooien zich verstoppen. Jouw lokale vlooienbestrijder vind je hier.

Snel geholpen Bel onze bestrijder
  • Snel van je probleem af
  • Eerlijk & transparant
  • Vrijblijvend advies
  • Bestrijding door een vakman
  • Binnen 24 uur geholpen
085-8001123
Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!