Vlooien en gezondheid

Vlooien leven van bloed en dit verkrijgen ze door warmbloedige zoogdieren te bijten. Ook mensen zijn warmbloedig en worden daarom ook vaak gebeten. Door het bijten krijg je last van jeuk, dit komt doordat de vlo speeksel in het bijtwondje achterlaat. Is zo’n vlooienbeet eigenlijk gevaarlijk voor je gezondheid?

De pest

Vlooien staan er bekend om dat ze ziektes overdragen. Dat ze dit doen, was in de middeleeuwen al bekend. Daar ontstond door de mensenvlooien de zogeheten builenpest waar miljoenen mensen aan zijn gestorven. Deze mensenvlo leefde veel op ratten en zo ging de verspreiding nog sneller. Men hoeft tegenwoordig niet meer bang te zijn voor de pest of de mensenvlo. Doordat er tegenwoordig een betere hygiëne is dan vroeger, komt de mensenvlo amper nog voor. Het bewijst wel wat zo’n klein beestje kan aanrichten voor de mensheid.

Jeukende vlooienbeten

Vlooienbeten bij mensen zijn in principe niet gevaarlijk, tenzij mensen allergisch zijn voor vlooien. Wel kunnen vlooienbeten enorm jeuken. Bij het inslikken van een vlo, kan men last krijgen van een lintworm. Honden en katten hebben hier echter vaker last van, doordat zij nog weleens van de grond eten waar de vlo is gevallen na het krabben. Omdat vlooien op huisdieren zitten, is het goed om je huisdier regelmatig te ontwormen door middel van tabletten. Maar wat kan je zelf doen tegen de jeukende vlooienbeten?

  • Smeer de vlooienbeten in met een mengsel van water en azijn.
  • Smeer de vlooienbeten in met een verzachtende crème.
  • Smeer de vlooienbeten in met een zoutoplossing.

En krab vooral niet, zodat je geen ontstekingen krijgt!

Vlooienplaag bestrijden

Vlooien moeten bloed blijven zuigen om te overleven, daarom zullen ze altijd een bron van ziektes blijven vormen. Naast de jeuk is een enkele beet niet zo ernstig, maar wanneer je last hebt van een vlooienplaag is het wel belangrijk om in te grijpen. Hoe meer vlooien, des te groter de kans op een besmette vlo en dat risico wil je natuurlijk niet nemen. Laat de vlooien in je huis verwijderen door een professionele ongediertebestrijder en voorkom dat ze ziektes overbrengen.

Alléén échte
ongediertebestrijders uit jouw buurt!