Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten
Wij zijn bereikbaar! | Bel voor een afspraak
Bel direct 085-8001123
Home / Vlooien / Spreekbeurt over vlooien

Spreekbeurt over vlooien

Houd je jouw spreekbeurt over vlooien? Wat leuk! Hieronder vind je de belangrijkste informatie over vlooien.

Spreekbeurt over vlooien

Vlooien

Vlooien komen overal ter wereld voor. Ze zijn bekend doordat ze dieren en mensen bijten. Leer hier nog meer voor je spreekbeurt over vlooien.

Soorten vlooien

De meest voorkomende soort vlo in Nederland is de kattenvlo, deze bijt zowel katten als honden en mensen. De mensenvlo komt nauwelijks nog voor en de hondenvlo ook nog maar af en toe. Tenminste in Nederland, in andere landen komen mensenvlooien nog vaak voor. Meestal in ontwikkelingslanden waar de hygiëne minder is dan hier. Alle warmbloedige dieren, zoals vogels en zoogdieren, kunnen last krijgen van vlooien.

Uiterlijk van een vlo

Er bestaan enorm veel soorten vlooien. Allemaal zijn ze heel klein met een afgeplat lichaam, meestal 1 tot 3 millimeter groot. Vlooien behoren tot de gevleugelde insecten, maar hebben inmiddels geen vleugels meer. Wel hebben ze erg sterke springpoten. Vlooien hebben een hele gedaantewisseling. Dat betekent dat een jonge vlo er heel anders uitziet als een volwassen vlo. De jonge vlo, ook wel larve genoemd, ziet eruit als een kleine worm. Deze heeft nog geen poten en kan dus ook niet springen.

Hoe leven vlooien?

Vlooien kunnen alleen leven bij dieren die lichaamsbeharing hebben, zoals zoogdieren of dieren die een verenkleed hebben, zoals vogels. Vlooien voeden zich ook met het bloed van deze warmbloedige dieren. Het dier welke de vlo uitgekozen heeft, wordt de gastheer genoemd. Vlooien leven niet continu op een dier, maar komen er alleen even om bloed te zuigen. Daarna gaan ze terug naar hun nest om de larven te kunnen voeden.

Vlooienbeet

Vlooien zijn parasieten, wat betekent dat ze zich voeden van een gastheer, een levend ander dier of mens. De vlo bijt de gastheer en drinkt het bloed. Op het moment dat de vlo bijt, spuit hij wat speeksel in het gaatje, zodat het bloed niet stolt en hij kan blijven drinken. Dit speeksel veroorzaakt daarna een jeukend bultje, wat lijkt op een muggenbult. Vlooienbeten zijn op zich niet gevaarlijk.

De pest

Vlooien zijn niet gevaarlijk. De beten veroorzaken alleen maar jeuk en zijn verder niet schadelijk. Behalve wanneer de vlo besmet is met een ziekte en die doorgeeft aan zijn gastheer. Kattenvlooien kunnen bijvoorbeeld besmet zijn met lintwormen. En vroeger waren veel rattenvlooien besmet met de bacterie die ‘de Pest’ veroorzaakte. In de middeleeuwen hebben vlooien zo de pest verspreid in Europa. Hierdoor stierf 1 op de 3 mensen.

Weetjes over de vlo

  • Wist je dat vlooien 350 keer hun eigen lichaamslengte kunnen springen?
  • Wist je dat er in verhouding maar 5% vlooien op het huisdier zitten en de 95% in de nabije omgeving?
  • Wist je dat vlooien vroeger vleugels hadden?
  • Wist je dat één vlo 50 eitjes per dag legt en dit zo 100 dagen volhoudt?
  • Wist je dat de eitjes van vlooien circa 0,5 mm lang zijn en dus bijna niet zichtbaar zijn?

Succes met je spreekbeurt!

Zo, nu hebben we je aardig op weg geholpen hè? Je moet natuurlijk niet letterlijk deze spreekbeurt over vlooien overnemen. Probeer er je eigen verhaal van te maken, zodat het natuurlijk overkomt!

Snel geholpen Bel onze bestrijder
  • Snel van je probleem af
  • Eerlijk & transparant
  • Vrijblijvend advies
  • Bestrijding door een vakman
  • Binnen 24 uur geholpen
085-8001123
Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!