Mogen wij je helpen?

Waar woon je?
Opnieuw

Spinnenbeet

Spinnen in huis kunnen overlast veroorzaken doordat ze in groten getale door je huis heenlopen. Er is echter nog een andere manier waarop spinnen je kunnen lastigvallen. Veel mensen zijn namelijk bang dat ze door een giftige spin worden gebeten. Van alle spinnen zijn er echter maar een paar giftig. Als je wordt gebeten door een spin, onderneem dan direct actie. Onderneem ook meteen actie als het om een ongevaarlijke spin gaat om de zwelling van de spinnenbeet te laten doen afnemen.

Zijn spinnen gevaarlijk?

De meeste spinnen zijn totaal niet gevaarlijk. Toch zijn er wel veel spinnen die bijten. Deze beten zijn vaak niet levensbedreigend, maar kunnen wel zorgen voor allergische reacties. Enkele van deze reacties zijn:

  • misselijkheid
  • zweten
  • ademhalingsproblemen

Als je gebeten bent door een spin, is het verstandig om zo goed mogelijk uit te zoeken door welke spin je gebeten bent. Aan de hand daarvan kan je passende actie ondernemen. Ook al ben je gebeten door een ongevaarlijke spin, zorg in ieder geval dat het wondje van de spinnenbeet gedesinfecteerd wordt.

Gebeten door een spin

Ook als je gebeten bent door een ongevaarlijke spin, is het echter wel verstandig om de volgende stappen te ondernemen. Was de gebeten huid in ieder geval met koud water en zeep. Bij irriterende pijn is het handig om een zak ijs op de zwelling van de spinnenbeet te leggen, zodat de pijn afneemt. Houd het gebeten lichaamsdeel ook altijd zo ver mogelijk omhoog, zodat de zwelling en de pijn afneemt. Deze methodes werken alleen bij ongevaarlijke beten. Bij beten van de zwarte weduwe en de vioolspin moet je direct een arts raadplegen voor antibiotica.

Gevaarlijke spinnen

Toch zijn er enkele spinnen waarvan de beten wel giftig zijn en gezondheidsproblemen opleveren. De zwarte weduwe en de vioolspin zijn twee voorbeelden van deze gevaarlijke spinnen. Deze spinnen worden vooral gesignaleerd in Noord-Amerika, maar komen soms ook in Europa voor. Als je gebeten wordt door een van deze spinnen, zal je in het begin een lichte steek voelen. Na verloop van tijd wordt de pijn echter heviger en krijg je last van verstijving en heftige pijnen. De beten zijn echter nog nooit dodelijk geweest en met een antibioticakuur ben je zo van de pijn af.

Heb je vragen?

We helpen je graag op weg. Van maandag tot en met vrijdag zijn we tussen 08.00 en 17.00 bereikbaar per chat.