Spinnen in huis

Spinnen zijn er in allerlei verschillende soorten en maten. In Nederland leven er zo’n 700 verschillende soorten. Elke spin heeft zijn eigen leefomgeving, voedsel en manier om prooien te vangen. Onder specifieke omstandigheden kan je ineens last krijgen van een spinnenplaag. Je ziet de spinnen in huis dan overal terug, dus waarschijnlijk zit er ergens een spinnennest. Dat wil je natuurlijk zo snel mogelijk spinnen bestrijden. Het is daarom belangrijk dat je weet hoe je de kans op spinnenoverlast verkleint.

Hoe krijg je spinnen in huis?

De meeste spinnen eten voornamelijk andere insecten. Voorbeelden hiervan zijn:

  • muggen
  • kakkerlakken
  • vliegen
  • larven
  • mieren

Als deze insecten zich in groten getale in je huis bevinden, is er een grote kans dat spinnen hier massaal op af komen. Spinnen zien de insecten als een voorname voedselbron en gaan in je huis op die insecten jagen. Ook veel afval in de tuin trekt spinnen aan. Vliegen komen vaak op afval af en dat trekt vervolgens weer spinnen aan. Zorg dus voor een goede hygiëne, zowel binnenshuis als buitenshuis.

Spinnenwebben

Sommige spinnen jagen zelf op hun prooi, maar de meeste spinnen maken een web waarmee ze hun prooien vangen. Sommige webben zijn zeer symmetrisch gesponnen. Andere spinnen maken hun web op een willekeurige wijze. Zodra het web trilt, ziet de spin dat er een prooi in zijn web zit. De prooi die in een web vliegt, kan niet meer weg door de kleefstof in het web. De spin spuit eerst gif in de prooi, zodat de prooi niet meer kan vluchten. Vervolgens wikkelt de spin zijn prooi nog in alvorens de prooi wordt opgegeten.

De huisspin

De huisspin is een veelvoorkomende spin in huis in Nederland. Deze spin vangt zijn prooien door middel van een web. Dit web heeft een trechtervormig einde waar de spin zich verstopt. Door de kleefstof op het web blijven de prooien direct vastplakken. Als de huisspin echter niets vangt met zijn web, dan gaat hij zelf direct op jacht. De vrouwtjes onder de huisspinnen kunnen wel een leeftijd van zes jaar bereiken. De mannetjes worden bijna nooit zo oud, omdat veel mannetjes worden opgegeten door de vrouwtjesspin na de paring.

Alléén échte
ongediertebestrijders uit jouw buurt!