Rattenplaag

Hoe herken ik een rattenplaag?

  • Vaak zie je de rat zelf niet, maar hoor je de rat en vind je zijn keutels wel. Deze zijn groter dan muizenkeutels, zo’n twee centimeter lang, 0,5 centimeter dik en grijsbruin van kleur.
  • Ratten moeten knagen om hun tanden te slijten. Je hoort ze vooral ’s nachts knagen. Ze zitten tussen je plafond of in de spouwmuur van je woning of schuur.
  • Je kan ook buikvetvegen vinden, meestal in de buurt van de keutels en je afval. Ratten gebruiken materialen als papier en zaagsel voor hun nest. Zie je dat in de buurt van een gat, dan heb je een grote kans op een rattenplaag.

Hoe ontstaat een rattenplaag?

Ratten zijn grotendeels afhankelijk van de mens. Hierdoor leveren wij het grootste aandeel aan het ontstaan van de plaag. Ze leven van ons voedsel en afval. De belangrijkste reden voor het ontstaan van een plaag, is dat mensen voedsel laten staan zodat ratten erbij kunnen. Ratten bouwen bij genoeg voedsel een nest in de buurt en planten zich snel voort. Ratten krijgen door gezamenlijke reproductie wel 2.000 jongen in het jaar. De eerste stap tegen een rattenplaag is al je eten goed opbergen en alle open verpakkingen weggooien. Houd hierbij in gedachten: ratten eten zo goed als alles!

Waar vind je ratten in huis?

Eigenlijk overal waar voedsel te vinden is, vind je bruine en zwarte ratten. Bruine ratten leven graag op vochtige plaatsen, zoals kelders, dakgoten, schuren en onder vloeren. En zwarte ratten leven juist op hoge, droge plaatsen, zoals zolders, vlieringen, pakhuizen en schepen. Pas op, ratten passen zich gemakkelijk aan zolang er maar genoeg voedsel en water is.

Ratten en ziektes

De meeste ratten dragen ziektes met zich mee. Je raakt besmet als een rat jou bijt of je huisdier bijt en deze jou besmet. Echter als een rat doodgaat in je waterreservoir, is deze ook besmet. 50% van de ratten draagt de ziekte van Weil. Ook kunnen ratten de varkenspest dragen. De varkenspest is niet gevaarlijk voor mensen. De ziekte van Weil is dubbel gevaarlijk voor de mens, je krijgt namelijk niet altijd symptomen en de ziekte uit zich op verschillende manieren. Daarom is het verstandig ratten meteen professioneel te laten bestrijden.

Alléén échte
ongediertebestrijders uit jouw buurt!