Rattengif

Heb je last van een rattenplaag? Dan zijn rattenvallen niet de oplossing. Ratten zijn groepsdieren die in hele grote aantallen voorkomen. Dit komt doordat ratten door gezamenlijke reproductie tot 2.000 ratten per jaar voortbrengen. Dan heb je dus zo’n 2.000 rattenvallen nodig. Daar is geen beginnen aan. Heb je veel ratten of is er sprake van een ware plaag? Gebruik dan altijd gif.

Soorten rattengif

Er is altijd één soort gif gebruikt. Tot 1950 was dat acuut gif. Dit gif was heel dieronvriendelijk en is daarom sinds 1960 officieel verboden. De rat at het aas op en ging meteen dood. Daardoor hadden de andere ratten door dat er rattengif in het aas zat. Ratten zijn best slim en zagen het verband. Daarom vermeden ze het aas en daarmee het gif en kon de plaag opnieuw groeien. In 1930 werd per toeval een nieuw soort gif uitgevonden: anticoagulantia, beter bekend als multidosis.

Rodenticiden

Anticoagulantia werd in 1930 uitgevonden toen er op een aantal Canadese boerderijen koeien spontaan doodbloedden. Bij het onderzoek kwam de stof hydroxycumarine naar boven. Dit werd de basis voor de eerste anticoagulant. Tegenwoordig zijn alle multidosisgifstoffen op anticoagulant gebaseerd. Professionals noemen het rodenticiden: gif dat knaagdieren doodt.

Multidosis

Multidosismiddelen zijn ‘diervriendelijke’ middelen. De rat heeft geen of weinig pijn. Het werkt als volgt: je legt het aas neer langs de looproutes en bij de voedselvoorraad. Zorg voor genoeg voorraad, anders herstellen de ratten weer. Ze eten steeds kleine beetjes. Ratten wachten namelijk eerst of ze er niet ziek ervan worden. Het gif werkt niet direct, dit duurt 4 tot 14 dagen. Het gif zorgt ervoor dat het bloed niet meer kan stollen en er inwendige bloedingen ontstaan. Doordat het bloed niet goed naar de hersenen stroomt, ervaart de rat weinig tot geen stress.

Voordelen van rattengif

  • Het lichaam van de rat rot niet. Het lichaam droogt van binnen op. Dit zorgt ervoor dat er geen ander ongedierte op af komt.
  • Het is veel veiliger in gebruik. Krijgen je huisdieren multidosis gif binnen? Dan worden ze niet direct ziek en ze gaan ook niet meteen dood. Ze moeten een behoorlijke hoeveelheid binnenkrijgen voordat het fataal is.
  • Ratten, maar ook muizen blijven van het aas eten tot ze doodgaan. Ze merken namelijk niet dat er iets mis is met het aas. Daardoor eten ook de laatste ratten van het aas en houd je geen ratten over die een nieuwe plaag starten.
  • Ratten ervaren geen of weinig stress voordat ze doodgaan.

Professionele bestrijding

Het is niet aan te raden zelf met rattengif in de weer te gaan. Laat dit over aan onze professionele ongediertebestrijder. Door hun jarenlange ervaring weten professionals hoe zij veilig met rattengif om moeten gaan en hoe ze de ratten effectief moeten bestrijden.

Alléén échte
ongediertebestrijders uit jouw buurt!