Ratten en gezondheid

Ratten staan erom bekend dat ze schadelijk zijn voor de gezondheid, maar dat is niet altijd het geval. Ratten zijn op zichzelf niet heel schadelijk, maar de ziektes die ze overbrengen wel. Ratten plassen vaak in de buurt van eten waardoor het besmet raakt.

Tamme ratten

Gelukkig dragen tamme ratten zelden ziektes bij zich. Daardoor zijn ze onschadelijk voor onze gezondheid. Als ze al een ziekte bij zich dragen, dan is dit de rattenbeetziekte (Morbus morsus Muri) of de Haverhill-koorst. Deze ziektes komen maar zelden voor in Nederland.

Soorten ziektes

Wilde ratten dragen wel veel verschillende ziektes bij zich. Dit zijn voornamelijk bacteriën en virussen. Denk hierbij aan:

  • De ziekte van Weil
  • Salmonella
  • E. Coli
  • Varkenspest
  • TBC

Ratten brengen ook (besmette) parasieten mee, zoals luizen, vlooien, teken, mijten en wormen. Vroeger was de zwarte rat de grootste pestverspreider. De ratten waren zelf niet geïnfecteerd, maar de vlooien die ze droegen wel. Mensen ontdekten dat bruine ratten zwarte ratten doodden wanneer je ze bij elkaar in een kooi zette. Mensen haalden de bruine rat naar Europa waardoor er een einde kwam aan de pestepidemie.

Risoco’s voor mens en dier

Ratten zijn een risico voor de gezondheid van mensen en dieren. Veel ratten dragen bijvoorbeeld de besmettelijke ziekte van Weil bij zich (tussen de 50% en 70%). Ze brengen de ziektes vooral over door water- of voedselvoorraden te besmetten. De bacterie en/of virus komt vervolgens in je lichaam via je neus, ogen of mond, een wondje of door het eten van besmet voedsel. Met regelmaat vinden boeren dode ratten in hun waterreservoirs. Dit is gevaarlijk voor de gezondheid van het vee. De bacteriën of virussen komen in het water dat de dieren drinken waardoor ze besmet raken.

Voorkom besmetting

Laat geen voedsel of afval in je huis of tuin liggen en voorkom contact met lauw, stilstaand water. Controleer daarnaast je huis op knaag-, buikvet- of plassporen. Vermoed je dat je eten is besmet? Gooi het dan gelijk weg. De meeste bacteriën en/of virussen gaan dood door het koken van eten, maar toch blijft er een kans op besmetting. Controleer jezelf na een (vlooien)beet en doe dit ook bij huisdieren en kinderen. Boeren hebben de meeste kans op besmetting. Ratten vind je namelijk veel in (graan)schuren, bij het vee en in moestuinen. Ze besmetten het vee of de voedselbronnen en daarmee indirect de boeren.

Alléén échte
ongediertebestrijders uit jouw buurt!