De zwarte rat

De zwarte rat is er in veel kleuren. Van lichtgrijs tot zwart. Van snuit tot staart zijn ze 15 tot 25 cm lang. In tegenstelling tot de bruine rat heeft de zwarte rat grotere oren en een staart die langer is dan het lichaam. De staart is 11 tot 25 cm lang.

Hoe leeft de zwarte rat?

Zwarte ratten leven vaak in groepen (40 tot 60 gemiddeld). Eén mannetje is dominant en heeft één of twee vrouwtjes. In Europa planten ze zich voort van maart tot en met november. Het vrouwtje kan gemakkelijk 60 jongen per jaar krijgen. Ze krijgt gemiddeld 7 en maximaal 20 jongen per nest. De draagtijd is 3 tot 4 weken. De jongen worden naakt geboren en zijn blind en doof. De moeder voedt de jonge zwarte ratten tot ongeveer 20 dagen na de geboorte.

Levenscyclus

Ongeveer 20 dagen oud eten de zwarte ratten vast voedsel en verlaten ze het nest. 12 tot 16 weken na de geboorte zijn de vrouwtjes geslachtsrijp. De zwarte rat blijft zijn hele leven door groeien en kan 4 jaar oud worden. Echter (door de huiskat) worden veel zwarte ratten niet ouder dan 1,5 jaar.

Waar leeft de zwarte rat?

De zwarte rat komt overal in Azië voor, grotendeels ook in Europa, in Noord-Afrika en Zuid-Afrika. Ze leven graag ’s nachts en in de buurt van havens. De zwarte rat leeft graag in grote ruimtes, zoals pakhuizen en schepen. Ze graven niet, maar houden van klimmen. Je ziet de zwarte rat ook in hoge gebouwen en op zolders.

De zwarte rat, een alleseter

De zwarte rat is een alleseter, maar eet het liefst plantaardig, zoals granen, vruchten en noten. Ze moeten eten aangezien de tanden door blijven groeien en deze alleen slijten tijdens het eten. De zwarte rat knaagt aan alles wat los en vast zit, maar ze hebben niet altijd de intentie om het op te eten.

Rattensoorten

Rattus Rattus (zwarte rat) komt in Nederland voor, maar in kleine mate. Dit komt doordat de bruine rat de zwarte rat doodt wanneer deze elkaars pad kruisen. De mens heeft in de tijd van de pest met opzet de ratten samengebracht. De bruine rat doodde de zwarte rat die de met pest besmette vlooien droeg. Nu na lange tijd is er weer een opkomst van de zwarte rat in Europa.

Alléén échte
ongediertebestrijders uit jouw buurt!