Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten

Processierups zelf bestrijden

De processierups zelf bestrijden heeft zo zijn voor- en nadelen. Veel bestrijdingsmethoden kunnen simpelweg niet gebruikt worden door particulieren. Dit komt doordat het bestrijden van de processierups erg gevaarlijk kan zijn. Laat het wegzuigen van de nesten dus ook altijd over aan een professionele bestrijder. Hoewel het een gevaarlijke klus is, maakt het fixeermiddel Catefix het mogelijk om zelf de processierups veilig te bestrijden.

Processierups zelf bestrijden

Tips tegen de eikenprocessierups

De processierups kan door de natuur, zelf en professioneel bestreden worden. Met onze tips voorkom je overlast en kun je de processierups bestrijden.

 1. Hang nestkastjes op in de tuin.
  Koolmezen zijn de natuurlijke vijand van de processierups. Door nestkastjes speciaal voor de koolmees op te hangen, zullen processierupsen op een natuurlijke manier bestreden worden door de koolmees.
 2. Bedek huid en ogen
  Wanneer je last hebt van processierupsen in jouw omgeving, is het belangrijk om jezelf zoveel mogelijk te beschermen tegen de brandharen. De brandharen zijn verantwoordelijk voor de hevige overlast. Je huid gaat irriteren door de jeukende rode bultjes en je ogen kunnen gaan ontsteken. Houdt je huid en ogen dus bedekt.
 3. Fixeer het processierupsen nest met Catefix
  Met het biologisch afbreekbare fixeermiddel Catefix, kun je zelf de processierupsen in jouw tuin eenvoudig bestrijden. Gebruik onze kortingscode als je gebruik wilt maken van het natuurlijke bestrijdingsmiddel.
 4. Schakel een professionele bestrijder in
  Onze professionele bestrijders zijn altijd in de buurt en helpen je graag. Wij hebben onze bestrijders de beschikking gegeven over Catefix. Ook maken de bestrijders gebruik van de processierupsen stofzuiger. De rupsen worden dan uit de boom gezogen en op een veilige afgesloten plek verbrand.

Kun je nesten beter wegbranden of wegzuigen?

Bij het wegzuigen gebruikt de ongediertebestrijder een speciale stofzuiger en zuigt het nest in zijn geheel op. Het nest wordt in een speciale tank opgeslagen en vervoerd naar een afgesloten locatie, waar de nesten worden verbrand. Het wegzuigen van de nesten is echter wel een heel intensief karwei.

Bij het wegbranden van de nesten wordt gebruik gemaakt van een brander. Door deze op het nest te richten, worden rupsen, brandharen en spinsel in zijn geheel verbrand. Dit klinkt erg handig, maar de omliggende natuur heeft veel te leiden. Ook als het nog hete nest uit de boom valt, kan een droog bos snel vlam vatten.

Het antwoord op de vraag; ‘kun je beter nesten wegzuigen of wegbranden?’, het wegzuigen van de processierups is de veilige optie voor de professionele ongediertebestrijder.

De processierups fixeren

Het fixeren van de processierups betekent letterlijk de processierups vastzetten. Spuitlijm en haarlak werden hier wel eens voor gebruikt, maar dit raden wij absoluut niet aan. Beide kunnen ze de omliggende natuur zwaar beschadigen en zijn maar voor korte duur effectief. Het biologische fixeermiddel, Catefix, is daarentegen wel erg effectief en niet schadelijk voor de natuur. Voor een veilige en doelgerichte bestrijding kies je dus voor Catefix.

Haarlak of spuitlijm tegen de processierups

Zoals we hierboven al kort hebben benoemd, raden wij haarlak en spuitlijm absoluut niet aan tegen de bestrijding van de processierups. De kans dat je de omliggende natuur en dieren beschadigd is erg groot. Haarlak bestaat uit chemische middelen, die niet afgebroken kunnen worden door de natuur. Spuitlijm idem dito. Besluit je toch de processierups te gaan bestrijden met haarlak en/of spuitlijm, houdt dan wel in je achterhoofd dat deze producten niet zijn bestand tegen de Nederlandse weersomstandigheden. Een kleine regenbui of een flinke windvlaag maakt het nest weer vrij van de chemische middelen.

Biologische processierupsen bestrijding

De natuurlijke vijand, bacteriepreparaten, insectparasitaire nematoden en Catefix zijn biologische bestrijdingsmethoden. Echter, alleen Catefix kan zelf ingezet worden. De natuurlijke vijand, insectparasitaire nematoden en bacteriepreparaten worden veel door gemeenten ingezet.

De natuurlijke vijand van de processierups

De koolmees en de sluipwesp zijn de natuurlijke vijand van de processierups. Zij zien de processierups als een lekker hapje en gaan hier dan ook snel op af. Het ophangen van nestkastjes trekt koolmezen aan. Deze zijn vrij gemakkelijk zelf op te hangen in de tuin en zijn ook handig als preventieve bestrijding van de processierups.

Preventieve bestrijding

Bacteriepreparaten en insectparasitaire nematoden zijn preventie bestrijdingsmethoden. De nematoden zoeken een gastheer op, in dit geval de processierups en nemen de besturing van de rups als het ware over. Uiteindelijk sterft de rups. De bacteriepreparaten tasten de darmwand van de rups aan, hierdoor wilt de rups niet meer eten en sterft hij uiteindelijk.

Catefix

Catefix is het eerste biologische en duurzame middel op de markt die veilig in gebruik is voor elke particulier. Andere bestrijdingsmethoden zijn gevaarlijk of gewoonweg niet mogelijk om zelf te gebruiken. Catefix wordt door middel van een lage drukspuit eenvoudig over het gehele processierupsen nest gespoten. De rupsen en brandharen kunnen het nest niet meer verlaten en de omliggende natuur blijft intact.

Hoe kan je een nieuwe processierupsen plaag voorkomen?

De meest eenvoudige oplossing is het ophangen van een koolmees nestkast. Koolmezen zijn de natuurlijke vijand van de processierups en komen graag naar jouw tuin als jij het comfortabel maakt voor de vogels. De vogels voeden zich vervolgens met de processierupsen.

Een andere oplossing is het planten van verschillende bloemen. De sluipwesp is een andere natuurlijke vijand van de processierups en voeden zich met honingdauw en nectar. Door je tuin vol te zetten met bloemen, trek je deze insecten aan. Sluipwespen zijn geen vegetariërs en voeden zich ook graag met een dikke rups.

Moet je het nest verwijderen of laten zitten?

Het verwijderen of laten zitten van het processierupsen nest is een groot vraagstuk voor velen. Bij bepaalde bestrijdingsmethoden, zoals het wegzuigen van de nesten, is het verwijderen van het nest noodzakelijk. De nesten worden namelijk gemaakt van de brandharen en vervellingshuidjes van de rupsen. Wanneer de nesten blijven hangen, zal de wind zo nu en dan weer een nieuwe lichting brandharen door de lucht verspreiden. Hierdoor zul je veel langer last blijven houden van de processierupsen. Als het fixeermiddel Catefix wordt gebruikt, hoeft het nest niet verwijderd te worden. De brandharen en rupsen worden namelijk in het nest vastgezet, waardoor deze niet meer kunnen ontsnappen. Dit is natuurlijk een groot voordeel, want het verwijderen van het nest is een gevaarlijke klus. Er kunnen erg veel brandharen vrij komen en het nest moet op een afgesloten plek worden vernietigd.

Ondervind je klachten door de processierups?

Jeuk, uitslag en oogklachten zijn een van de vele klachten die mensen overhouden aan de rondvliegende brandharen van de processierups. Klachten kunnen zelfs zo heftig oplopen dat mensen er allergische reacties van krijgen. Dit is natuurlijk erg vervelend en moet snel verholpen kunnen worden als je er last van hebt. Hieronder vind je een aantal tips die de klachten van de processierups kunnen verminderen.

Was je kleding

De brandharen haken zich vast in je kleding, waardoor je weer last krijgt van klachten als je dezelfde kleding weer aantrekt.

Plakband

Plak stukjes plakband op de geïrriteerde huid. Hierdoor verwijder je de eventuele brandharen.

Verkoelende zalf

De verkoelende zalf verzacht jeuk en een branderig gevoel.

NIET krabben!

Met krabben vererger je de klachten en haal je geen brandharen weg!

Sauna

Door de warme lucht in een sauna stollen bepaalde eiwitten in het brandhaartje, waardoor klachten veel minder worden. Geen sauna in de buurt? Gebruik dan een föhn, dit heeft hetzelfde effect.

Wat kost een processierupsen bestrijding?

Het bestrijden van de processierups hoeft niet duur te zijn. Er zijn verschillende bestrijdingsmethoden die de bestrijder kan gebruiken en er zijn bestrijdingsmethoden die jij zelf veilig kunt gebruiken. Hoe dan ook, je zult eerst moeten kijken wie er verantwoordelijk is voor de bestrijding.
Wie is er verantwoordelijk?

Staat de besmette eik op je eigen erf?

Dan ben jij zelf verantwoordelijk voor de bestrijding van de processierupsen. Je kunt hiervoor een bestrijder inschakelen, of zelf bestrijden met Catefix. De kosten bij de bestrijder zijn niet hoog, maar hangen wel af van de bereikbaarheid van het nest. Het kan zijn dat er een hoogwerker ingehuurd moet worden of dat er meerdere bestrijders bij de bestrijding aanwezig moeten zijn. De kosten van het verwijderen van het processierupsen nest zullen dan hoger uitvallen.

Staat de besmette eik niet op jouw eigen erf?

Dan zul je de gemeente moeten inschakelen. Zij zorgen er dan voor dat een bestrijder wordt ingeschakeld en dat er misschien wel een preventieve bestrijding voor het volgende jaar uitgevoerd kan worden. De gemeente rijdt niet dagelijks rond, op zoek naar besmette eiken, dus je zult altijd zelf de gemeente moeten inlichten over de aanwezigheid van processierupsen.

Kortingscode voor Catefix

Wil je zelf de processierups in jouw omgeving bestrijden? Dat kan eenvoudig en veilig met Catefix. Bij ons bestel je 1 liter en 2,5 liter verpakkingen met een minimale korting van 5%.

Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!