Mogen wij je helpen?

Waar woon je?
Opnieuw

Papiervisjes en zilvervisjes

Papiervisjes en zilvervisjes behoren tot dezelfde familie. Eigenlijk hoort daar het ovenvisje ook nog bij. Het zijn insecten, al bezitten ze niet alle kenmerken die insecten ook hebben.

Het zijn net insecten

Zo zijn de jongen bij geboorte direct al in de vorm die ze later ook hebben, dit terwijl bij andere insecten de nieuweling als larf wordt geboren en zich later ontpopt tot het uiteindelijke formaat. Verder hebben insecten vleugels en dit hebben de zilver- en papiervisjes niet. Ze kunnen niet vliegen. Al met al hebben ze weinig overeenkomsten met de andere insectensoorten, wel met elkaar. Wat ze wel gemeen hebben met insecten is dat ze zes poten hebben.

Overeenkomsten en verschillen

Deze insecten heten ‘visjes’ omdat ze er een beetje als een vis uitzien door de kleine schubjes op het lijfje. Verder is het eerste gedeelte van het lichaam wat breder en naar de staart toe wordt het lijfje steeds wat dunner. Het lijkt ook wel enigszins op een worteltje. Deze uiterlijke kenmerken hebben beide soorten. Qua uiterlijk zijn de papiervis en de zilvervis goed uit elkaar te houden. Papiervisjes zijn egaal donkergrijs van kleur en het zilvervisje is zilver van kleur. Beiden hebben ze een plat lijf, ze kunnen door de smalste kieren of naden wegschieten wanneer je bijvoorbeeld opeens een lamp aandoet. Ze zijn namelijk lichtschuw.

Hoe leven papiervisjes en zilvervisjes?

De naam van het papiervisje zegt eigenlijk al genoeg waar dit insect graag leeft. Tussen de papieren, droge papieren wel te verstaan. Ze leven graag in boekenkasten tussen de kaften of achter bijvoorbeeld behang. Zilvervisjes hebben een iets andere levenswijze, zij houden juist van vochtige ruimtes van centraal verwarmde huizen of gebouwen. Schimmels vinden ze ook heerlijk om van te eten. Dus wanneer je zilvervisjes ergens aantreft, kan je wel nagaan dat je de rest van het huis ook maar eens goed moet controleren.

Wat eten franjestaarten?

Zilver- en papiervisjes eten beiden wel verschillende soorten voedsel waar zetmeel in zit. Denk dan aan brood, behangplaksel, aardappels, brokjes van huisdieren, etc. Papiervisjes kunnen ook heel goed boekkaften en karton eten. Behalve zetmeel willen zilvervisjes ook weleens andere dode insecten eten. Ook schimmels zijn een goede voedingsbron, omdat die zich vaak bevinden in de vochtige omgeving. Omdat ze zich altijd bevinden in een vochtige omgeving, hoeven ze verder niet te drinken. Dat gaat van nature.

Heb je vragen?

We helpen je graag op weg. Van maandag tot en met vrijdag zijn we tussen 08.30 en 17.00 bereikbaar per chat.