Mogen wij je helpen?

Waar woon je?
Opnieuw

Ovenvisjesspray

Heb je last van een ovenvisjesplaag? Dan wil je natuurlijk het liefst dat die zo snel mogelijk uit je huis verdwijnt. Je kunt dit bijvoorbeeld doen met een ovenvisjesspray.

Ovenisjesspray, zilvervisjesspray en papiervisjesspray

Ovenvisjessprays zijn verkrijgbaar in de meeste doe-het-zelf-winkels. Hier vertellen we je hoe een ovenvisjesspray werkt en wat de voor- en nadelen zijn. Wat belangrijk is om te weten, is dat ovenvisjessprays ook vaak onder de noemer ‘zilvervisjesspray’ worden verkocht. De meeste sprays werken namelijk voor zowel ovenvisjes, zilvervisjes als papiervisjes.

Hoe werkt een ovenvisjesspray?

Een ovenvisjesspray werkt meestal op basis van twee actieve stoffen: permethrin en tetramethrin. Wanneer ovenvisjes deze stoffen binnenkrijgen, gaan ze vrijwel direct dood. De sprays hebben meestal een dunne en lange spuitlans, waardoor de spray uitermate geschikt is om moeilijk te bereiken oppervlakten, zoals kieren en gaten, te behandelen. De werking van een ovenvisjesspray is ongeveer zes weken.

Gebruiksaanwijzing

Een ovenvisjesspray is zowel met als zonder spuitlans te gebruiken. Zonder spuitlans is de spray geschikt voor meerdere soorten oppervlakten, zoals apparatuur, kasten en meubels. Houd de spray op een afstand van zo’n 20 centimeter en spuit over de te behandelen plekken met een zwaaiende beweging. De oppervlaktes dienen licht bevochtigd te worden. Moeilijk te bereiken plekken, zoals kieren en gaten, zijn te behandelen door middel van de spuitlans. Voor een effectieve werking is het belangrijk de behandelde oppervlakten tijdens het schoonmaken van je huis zo veel mogelijk te vermijden. Herhaal eventueel voor een betere bestrijding. Behandel nooit grote oppervlakken, zoals wanden en vloeren. Het is belangrijk om ruimten die behandeld zijn enige tijd goed te ventileren.

Is een ovenvisjespray effectief?

Het voordeel van een ovenvisjesspray is dat deze vaak niet erg duur is en gemakkelijk in gebruik is. Daarnaast is de spray vanwege de dunne spuitlans erg geschikt om moeilijk te bereiken plekken te behandelen. Het nadeel van een ovenvisjesspray is dat het gezondheidsrisico’s met zich mee brengt, vooral voor kleine kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar. Door hand-mond-contact kunnen ze het insecticide binnenkrijgen, zelfs enkele weken na de bespuiting! Het gebruik van de spray is dan ook af te raden wanneer je kleine kinderen in huis hebt. Daarnaast kun je een ovenvisjesspray niet gebruiken op plekken of in apparaten waar voedsel wordt bereid. Doordat ovenvisjes vaak in bakkerijen voorkomen of thuis in de buurt van ovens, is de spray hier niet erg doeltreffend.

Heb je vragen?

We helpen je graag op weg. Van maandag tot en met vrijdag zijn we tussen 08.30 en 17.00 bereikbaar per chat.