Mogen wij je helpen?

Waar woon je?
Opnieuw

Ovenvisjes in je huis

Ovenvisjes komen weinig in huis voor, maar als je ze ziet, verblijven ze vooral op de warmere plekken in huis waar weinig licht is. Maar hoe komen ze je huis binnen en wat zijn de effecten van ovenvisjes in je leefomgeving?

Waar zitten ovenvisjes?

Ovenvisjes komen vooral af op donkere, warme plekken waar voldoende voedsel voor ze te vinden is. De ideale temperatuur waarin ze verblijven, is tussen de 32 en 42 graden en ze functioneren het best bij een luchtvochtigheid van ongeveer 30%. Dit is bijvoorbeeld in de ruimte rondom de cv-ketel, achter de oven of in kleine kieren en gaten. Ovenvisjes zie je wel regelmatig in bakkerijen en restaurants, dit is immers een ideale verblijfsplek voor ze.

Hoe komen ovenvisjes in je huis?

Ovenvisjes reizen net als zilvervisjes en papiervisjes vaak van huis tot huis. Hier doe je weinig tegen. Ze liften mee in iemands tas of ze glippen mee in de jaszak van je visite. Ook koffers zijn een ideaal vervoersmiddel voor ovenvisjes. Het is er donker, warm en erg is genoeg voedsel aanwezig. En wat dacht je van de pakketpost? Als er een vrouwtje met bevruchte eitjes in je huis terecht komt, heb je binnen de kortste keren gegarandeerd meerdere ovenvisjes in je huis.

’s Nachts actief

Overdag heb je weinig last van ovenvisjes. Ze zijn namelijk vooral ’s nachts actief. Ben je ’s nachts toevallig in de keuken en zie je snel iets wegglippen? Dan is er een kans dat het ovenvisjes zijn. Echter komen ook papiervisjes en zilvervisjes regelmatig in huis voor. Doordat ovenvisjes maar weinig in huizen voorkomen, zijn ze vaak onschuldig voor je gezondheid. Ook voor die van je kat of hond. Maar in grote getale kunnen ovenvisjes wel bacteriën overbrengen of zorgen voor allergische reacties. Werk je in een bakkerij en heb je last van ovenvisjes? Dan is het zeker goed om ze te bestrijden.

Schade door ovenvisjes

Ovenvisjes voeden zich voornamelijk met koolhydraten en cellulose vezels. Ze eten dus vooral voedingswaarden als aardappels, pasta en brood, maar ook papier, kranten en textiel. Ovenvisjes leveren hierdoor veel schade aan fotoboeken, kledingkasten en verwoesten zelfs hele archiefkasten. Ovenvisjes zijn dus vooral erg vervelend en je wilt er het liefst zo snel mogelijk van af. Wij helpen je hier graag bij!

Heb je vragen?

We helpen je graag op weg. Van maandag tot en met vrijdag zijn we tussen 08.30 en 17.00 bereikbaar per chat.