Alleen gediplomeerde bestrijders
 Altijd eerlijk & transparant
 400.000+ tevreden klanten

Nederland overspoeld door zwarte rat

Door Fleur 4 min leestijd24 oktober 2014

In Limburg en Brabant komt de zwarte rat op. Deskundigen beweren dat het dier de Maas al overgestoken is. En als ze er eenmaal zijn, dan zijn ze knap lastig weg te krijgen.

Kippenstal

We zijn in een kippenstal met een plaagdierbestrijder uit de buurt. Terwijl hij op z’n knieën zit en een zware plank van de vloer oppakt, zakt hij af in de diepte. Uitgerust met een zaklantaarn en een infraroodkijker bekijkt hij de lopende band. Daar wordt de kippenmest op afgevoerd. Tussen de tienduizenden kippen zoekt hij tussen de isolatielaag tussen de muren. Op zoek naar ratten.

230 meldingen

Het is 21:00 uur geweest en de bestrijder is op zoek naar de gevreesde zwarte rat. In Midden- en Noord-Limburg zijn er veel klachten binnengekomen over de zwarte rat. Dit jaar zijn er extreem veel zwarte ratten in Nederland. In 2010, toen er begonnen werd met een gezamenlijke telling, waren er 150 meldingen van ratten. Dit jaar is de 230 al aangetikt.

Samenwerkingen

Naast Midden- en Noord-Limburg heeft ook de regio Zuidoost-Brabant te kampen met het ongedierte. De Limburgse gemeente Leudal besloot om hulp te zoeken met gemeenten in de buurt die ook last van de ratten hebben. Zij begonnen een samenwerking met tien andere gemeenten en bedrijven gespecialiseerd in ongediertebestrijding.

De Maas voorbij

De grootste lastenpost is de zwarte rat. Deze rat is flink in opkomst. De thuisbasis van de zwarte rat is voornamelijk Brabant, Limburg, Gelderland, Amsterdam en Rotterdam. Dat zijn al grote gebieden, maar de ongediertebestrijder denkt dat het nog erger is. Volgens hem is de zwarte rat de Maas al gepasseerd.

Herkennen

Hoe herken je een zwarte rat nou? Wat voor zich spreekt, is natuurlijk de kleur. Waar je het beest ook aan herkent, is de staartlengte. Die staat ook wel bekend als de vijfde poot van het beest. Het is iets langer dan het lijf. Wat misschien niet gelijk opvalt, maar zeker wel waar is, is dat de zwarte rat een stuk gewiekster is dan de bekende bruine rat.

Verschil met bruine rat

Bruine ratten zitten vaak in riolen waar ze leven van het afval. Zwarte ratten daarentegen leven liever een stuk hoger onder bijvoorbeeld het dak. Met gif de dieren bestrijden, heeft niet veel zin. Ze hebben vaak door dat het om gif gaat en laten het dus links liggen. Ter vergelijking, het doden van bruine ratten kan een paar weken duren. Het doden van zwarte ratten kan wel een paar jaar duren.

Ongediertebestrijder

Terwijl de ongediertebestrijder met zijn infraroodscanner de kippenstaal doorzoekt, houdt hij de hele tijd in de gaten of hij in de buitenwanden niet een aantal van de boosdoeners tegenkomt. Daar zitten ze vaak, in de vergeten hoekjes. De ongediertebestrijder is bekend met het werk. De professional werkt al zo’n 25 jaar als ongediertebestrijder. Zijn opdrachtgevers zijn echt iedereen. Van overheden tot bedrijven tot particulieren. Hij doet het werk niet alleen, hij krijgt hulp van een collega van de gemeente Leudal. Nu is de ongediertebestrijder dus in een kippenstal van een Limburgse pluimveehouder.

Afkeuren

Daar begon het gedonder een aantal weken geleden. De boer in kwestie beweert dat hij vijf zwarte ratten met zijn schoonzoon te pakken had. Over de boer is vrijwel niets bekend. Zijn naam staat bewust niet in dit artikel. Als het duidelijk is van wie de eerste zwarte rat afkomstig is, dan is het goed mogelijk dat de eieren van de pluimveehouder allemaal worden afgekeurd. Daarnaast zorgen de ratten voor nog veel meer narigheid. Kabels doorknagen en kortsluiting veroorzaken, is bijvoorbeeld goed mogelijk.

Razendsnelle vermenigvuldiging

Na even zoeken wordt wat gevreesd is ook daadwerkelijk aangetroffen. Rattenpoep, pootafdrukken en een schedeltje bevestigen de vermoedens. Hier zijn nog ratten. De ongediertebestrijder zegt dat er sowieso meer dan één rat is. Ratten zijn namelijk eigen altijd zwanger. Volgens hem veranderen een paar ratten in een jaar zo in een paar duizend ratten. Het ongedierte vermenigvuldigt zich razendsnel.

Strenge regelgeving

De regelgeving rondom het gebruik van gif is de laatste jaren ook aangepast. Gif mag niet meer in het eten worden verwerkt. Het gevolg daarvan is dat veel ratten het gif niet meer binnenkrijgen. Vanaf volgend jaar wordt het nog strenger. Dan is het gifgebruik alleen binnenshuis nog gepermitteerd. Je stopt de ratten nog met de ouderwetse manier van vallen plaatsen en door te weten hoe je de rat voor bent.

RIVM

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houdt alles rondom de rattenoverlast goed in de gaten. Er wordt daar een systeem bedacht om in Nederland in kaart te brengen waar de ratten het sterkst vertegenwoordigd zijn. Het RIVM onderzoekt ook of de ratten infectieziektes met zich meedragen.

Open klep

De oorzaak bij de pluimveehouder waar de ongediertebestrijder te gast was, was een open klep van de band die mest afvoert. Een klein foutje met grote gevolgen.

Bron: www.volkskrant.nl

Team van ongediertebestrijden.com Voordat je ophangt...
Onze bestrijders werken veelal alleen, hierdoor hebben zij meestal geen klantenservice. Soms kan het wat langer duren voordat zij opnemen. Wees geduldig en spreek desnoods een voicemail in of laat je terugbellen.

Géén haast? Wij bellen jou!